Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2018

Οι πρώτες 4 συμβάσεις που κηρύσσονται υποχρεωτικές

Από το euro2day.gr
Η επέκταση των πρώτων κλαδικών συμβάσεων αποφασίστηκε ομόφωνα σήμερα, κατά την δεύτερη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας ΑΣΕ.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να επεκταθούν οι συλλογικές συμβάσεις του κλάδου των τραπεζών, των ναυτιλιακών πρακτόρων, των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και των γραφείων τουρισμού.

Η εν λόγω απόφαση αναμένεται..
να επιφέρει αύξηση των μισθών στους αντίστοιχους κλάδους, σε αρκετές χιλιάδες εργαζόμενων που ενώ εργάζονται στον κλάδο είτε δεν καλύπτονταν μέχρι σήμερα από τη σχετική σύμβαση γιατί ο εργοδότης δεν ανήκει στην εργοδοτική οργάνωση που την υπογράφει, είτε απλώς παραβιάζονται οι όροι της σύμβασης.

Αναλυτικά, οι πρώτες κλαδικές συμβάσεις που επεκτείνονται είναι αυτές των:

1. Τραπεζοϋπαλλήλων

2. Εργαζομένων στις πρακτορειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας

3. Υπαλληλικού προσωπικού Ναυτιλιακών επιχειρήσεων και πρακτορείων όλης της χώρας

4. Υπαλληλικού προσωπικού εργαζομένων στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού όλης της χώρας.

Την ερχόμενη Πέμπτη στοιχεία για την αντιπροσωπευτικότητα των εργοδοτικών οργανώσεων θα αναζητηθούν για τις συμβάσεις που αφορούν εργαζόμενους στα ξενοδοχεία (κλαδική ξενοδοχοϋπαλλήλων καθώς και 3 τοπικές κλαδικές ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, Λασιθίου και Χανίων) καθώς και για τους εργαζόμενους στα μεταλλεία - λιγνιτωρυχεία όλης της χώρας.

"Είναι σαφές ότι ευνοούνται όλοι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν υπαχθεί με ευθύνη των εργοδοτών τους στις κλαδικές συμβάσεις", τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σε ό,τι αφορά τη “μαύρη” ή αδήλωτη εργασία, ο γενικός γραμματέας σημείωσε ότι είναι ένα “μόνιμο μέτωπο, εχθρός της πολιτικής του υπουργείου εργασίας” και επανέλαβε τον φιλόδοξο στόχο που έθεσε και ο κ. Τσίπρας πρόσφατα, να μειωθεί η αδήλωτη εργασία στο 5%.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, με άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ θέτει έξι συγκεκριμένες στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την αναβίωση, μετά την 21η Αυγούστου 2018, του υπουργικού δικαιώματος της επέκτασης και της κήρυξης γενικώς υποχρεωτικών των κλαδικών συμβάσεων. Μεταξύ αυτών, επισημαίνει την ανάγκη να μην επεκτείνονται οι ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις καθώς καλύπτουν εργαζόμενου σε τελείως ανόμοιες μεταξύ τους επιχειρήσεις, αλλά και οι ρυθμίσεις που είναι παράγωγα της υποχρεωτικής διαιτησίας. Ο κ. Φέσσας ζητεί επίσης, να υπάρχει ρήτρα εξαίρεσης σε επιχειρησιακό επίπεδο, όπως συμβαίνει σε όλα τα εξελιγμένα συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, και τελικά.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του ΣΕΒ σημειώνει ότι αν επανέλθουν οι παθογένειες και στρεβλώσεις του πρόσφατου παρελθόντος “θα επιβεβαιώσουμε δυστυχώς ότι δεν μάθαμε τίποτα από τα λάθη που προκάλεσαν την κρίση”.

Αχτσιόγλου: Η δέσμευσή μας γίνεται πράξη
Η συλλογική διεκδίκηση των εργαζομένων για καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας αποκτά και πάλι τη σημασία που της αρμόζει στη χώρα μας, επισημαίνει η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας την επέκταση 4 κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Οπως αναφέρει η υπουργός, «από την 21η Αυγούστου 2018 επανήλθαν σε ισχύ – όπως είχαμε δεσμευτεί στην ελληνική κοινωνία και όπως είχαμε νομοθετήσει – οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων: η επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αρχή της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης.

Ως Υπουργείο Εργασίας ξεκινήσαμε αμέσως τον έλεγχο των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που βρίσκονται ήδη σε ισχύ και για τις πρώτες 4 που εξετάσαμε διαπιστώθηκε ότι πληρούν του όρους για την επέκτασή τους.

Πρόκειται για τις συμβάσεις στους κλάδους των τραπεζών, των ναυτιλιακών πρακτορείων και επιχειρήσεων, των γραφείων ταξιδίων και τουρισμού, οι οποίες αφορούν συνολικά πάνω από 75.000 εργαζόμενους.

Τη Δευτέρα θα υπογράψω τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις για την επέκταση των τεσσάρων αυτών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και παράλληλα συνεχίζουμε τη διαδικασία για τον έλεγχο της επεκτασιμότητας όλων των συμβάσεων που βρίσκονται σε ισχύ.

Η δέσμευση που αναλάβαμε γίνεται πράξη και θα έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση των μισθών και των όρων εργασίας χιλιάδων εργαζόμενων.

Η επέκταση των πρώτων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας αναδεικνύει ότι η έξοδος από τα μνημόνια και τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά η ουσιαστική μετάβαση σε μια νέα περίοδο ανάκτησης δικαιωμάτων για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», καταλήγει η υπουργός.

Ρούλα Σαλούρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου