Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου οι ΗΠΑ από 2019

Από το kathimerini.gr
Το 2019, οι ΗΠΑ θα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, προέβλεψε χθες η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), προσθέτοντας ότι η αλματώδης αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ θα αντισταθμίσει τη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και θα πιέσει τις τιμές του πετρελαίου. Στη διάρκεια του 2018, η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου, η οποία έχει..
ήδη αυξηθεί κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με το 2017, θα υπερβεί αυτήν της Σαουδικής Αραβίας και έως τα τέλη του 2018 είναι πιθανό να είναι υψηλότερη και από την παραγωγή της Ρωσίας, ανέφερε χθες η ΙΕΑ στη μηνιαία έκθεσή της.

Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου στα μέσα του 2014 είχε αναγκάσει τις αμερικανικές εταιρείες να μειώσουν δραστικά τις σπατάλες αλλά και το κόστος λειτουργίας τους, και τώρα με τις τιμές να έχουν ανακάμψει κατά περίπου 50% σε σχέση με τα μέσα του 2017, οι Αμερικανοί παραγωγοί ανοίγουν περισσότερες πετρελαιοπηγές και η παραγωγή έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Ωστόσο, η αύξηση είναι τόσο μεγάλη, ώστε θα αντισταθμίσει την προβλεπόμενη παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2018.

Η ΙΕΑ προβλέπει πως οι τιμές του πετρελαίου θα δεχθούν ισχυρές πιέσεις. Τις τελευταίες εβδομάδες, η τιμή του Brent έχει μειωθεί από τα 70 δολάρια το βαρέλι στα 62,50 δολάρια το βαρέλι, εξαιτίας της ανησυχίας για αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου. Μάλιστα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας αναφέρει στην έκθεσή της ότι η κατάσταση σήμερα «θυμίζει» το πρώτο κύμα αύξησης της παραγωγής του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου που είχε οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της παραγωγής και, εν συνεχεία, στην κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου το 2014. Αρχικά, ο ΟΠΕΚ είχε αρνηθεί να μειώσει την παραγωγή, ελπίζοντας ότι η πτώση της τιμής θα «πετούσε» εκτός αγοράς τους Αμερικανούς παραγωγούς. Ωστόσο, το 2016 το καρτέλ αναγκάστηκε να αλλάξει πολιτική, περιορίζοντας την παραγωγή και την υπερπροσφορά, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή του «μαύρου χρυσού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου