Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Οι Δύο Μεγιστάνες του Πετρελαίου που τα Εβαλαν με τον Αμερικανό Πρόεδρο

Από το energia.gr
Εχουν αμφότεροι ρίξει τόσο πολύ και τόσο ζεστό χρήμα στο πολιτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών και στα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, που τους έχουν κατηγορήσει ότι έχουν προσπαθήσει να αγοράσουν τη χώρα και εν τέλει να υπονομεύσουν την αμερικανική δημοκρατία. Οι αδελφοί Κοκ συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο, έχουν αναμφίβολα τεράστια επιρροή, κυρίως όμως δεν έχουν ενδοιασμούς.

Η συνεισφορά τους στις προεδρικές εκλογές του 2016 υπολογίζεται σε 889.000.000 δολάρια προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και πολλοί αναρωτιούνται..
πόσο μακριά μπορούν ακόμη να φθάσουν και να απλώσουν τα πλοκάμια τους, ιδιαίτερα σήμερα που βρίσκονται σε ανοιχτό πόλεμο με τον ισχυρότερο άνδρα της χώρας, τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δύο μεγιστάνες του πετρελαίου από το Κάνσας Τσαρλς και Ντέιβιντ Κοκ ξεκινούν εκστρατεία με στόχο να βάλουν φρένο στον επιθετικό προστατευτισμό του αμερικανού προέδρου έπειτα από την απόφασή του να επιβάλει δασμούς σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Καναδά, το Μεξικό και την ΕΕ, με την τελευταία να πληρώνει ενδεχομένως και το μεγαλύτερο κόστος από το επακόλουθο πλήγμα στο παγκόσμιο εμπόριο.

Το έργο επαναλαμβάνεται... ή σχεδόν, καθώς οι βαθύπλουτοι Κοκ πάλι τέτοια εποχή πριν από τέσσερα χρόνια - προτού δηλαδή γίνουν οι ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο - είχαν πολεμήσει με όλα τους τα όπλα τον Μπαράκ Ομπάμα και, όπως φάνηκε, τον «νίκησαν» τρόπον τινά βάσει των αποτελεσμάτων εκείνης της αναμέτρησης του Νοεμβρίου του 2014.


Αντιπαράθεση των δισεκατομμυριούχων

Η αντιπαράθεση με τον τωρινό ένοικο του Λευκού Οίκου ξεκίνησε προτού καν ο Τραμπ υψώσει δασμολογικά τείχη στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, μόλις δηλαδή είχε μόνο κάνει γνωστή την πρόθεσή του. Ηταν σαφές πως με την κίνηση αυτήν οι βαθύπλουτοι ιδιοκτήτες των εταιρειών πετρελαίου θα έβλεπαν για πρώτη φορά τα συμφέροντά τους να θίγονται από τη φορολόγηση των επιχειρήσεών τους στο εξωτερικό.

Στους πολιτικούς κύκλους σύντομα έγινε γνωστό ότι αποσύρουν τη στήριξή τους από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ακριβώς εξαιτίας αυτής της απόφασης. Και μολονότι το αχανές δίκτυό τους ουδέποτε στήριξε τον πρόεδρο Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016, προσφάτως είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να βάλουν πλάτη σε υποψηφίους που ταυτίζονται μαζί του στις εφετινές ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα υπολόγιζε πολύ στις γενναιόδωρες χορηγίες τους ώστε να διατηρήσει την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου. Το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί είναι τα δύο αδέλφια να κλείσουν την κάνουλα. Ιδιαίτερα τώρα που ο Τραμπ επισκέπτεται διάφορες Πολιτείες εν όψει των προκριματικών εκλογών και ισχυροποιεί τη βάση - τουλάχιστον αυτά είναι τα μηνύματα που έρχονται - και συγχρόνως οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι τα πάνε καλύτερα στη συγκέντρωση χρημάτων από δωρεές.


Οι Δημοκρατικοί και τα φαρμακερά tweets

Το τελευταίο, και κυρίως η πληροφορία που έφθασε μέχρι τα αφτιά του Τραμπ ότι τα αδέλφια σκέφτονται να στηρίξουν Δημοκρατικούς υποψηφίους, ήταν ο λόγος που εξόργισε τον Ντόναλντ Τραμπ. Μέσω ανάρτησής του στο Twitter, ο αμερικανός πρόεδρος, αφού πρώτα απαξίωσε την ισχύ τους λέγοντας ότι «το δίκτυό τους είναι πολύ υπερτιμημένο» και πως «τους έχει νικήσει σε κάθε ευκαιρία», τους κατηγόρησε ότι θέλουν να προστατεύσουν μόνο τα συμφέροντά τους και να εμποδίσουν τη φορολόγηση στις εγκατεστημένες στο εξωτερικό δραστηριότητές τους:

«Οι αδελφοί Κοκ, οι οπαδοί της παγκοσμιοποίησης, που έχουν γίνει ανέκδοτο στους πραγματικούς ρεπουμπλικανικούς κύκλους, είναι αντίθετοι στα ισχυρά σύνορα και στο ισχυρό εμπόριο. Ουδέποτε επεδίωξα την υποστήριξή τους επειδή δεν χρειάζομαι τα χρήματά τους, ούτε τις κακές τους ιδέες» ήταν το οργισμένο tweet του Τραμπ εναντίον τους. Την επίθεση του Τραμπ ακολούθησε μια άκρως πολωτική εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, με το περιβάλλον των δισεκατομμυριούχων να αναφέρει ότι η απόφασή τους είναι ειλημμένη.

(«ΤΟ ΒΗΜΑ»)

της Μαριλένας Γεραντώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου