Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

Συστάθηκε Ευρωπαϊκή Επιχείρηση για την Ανάπτυξη Υπερυπολογιστών

Από το energia.gr
Τη σύσταση ευρωπαϊκής επιχείρησης υπό μορφή ΣΔΙΤ, η οποία θα αναλάβει τη συγκέντρωση  πόρων για την ανάπτυξη υπερυπολογιστών επεξεργασίας μαζικών δεδομένων προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιστημονικές προκλήσεις, αποφάσισε το Συμβούλιο της Ε.Ε. Η Ελλάδα θα είναι μεταξύ των μετόχων της επιχείρησης. Οι υπερυπολογιστές μπορούν να προσφέρουν τεράστιες υπηρεσίες στην..
προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη, στη φαρμακοβιομηχανία, στη μηχανική, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην ασφάλεια των αυτοκινήτων, στην κυβερνοασφάλεια

Χρησιμοποιούνται επίσης για ανάλυση προσομοίωσης στην κλιματική αλλαγή, την πρόγνωση του καιρού και την έγκαιρη προειδοποίηση εμφάνισης ακραίων φαινομένων (θύελλες ). Τα οχήματα χωρίς οδηγό τελειοποιούνται χάρη στον τεράστιο όγκο δεδομένων που ανταλλάσσουν μέσω των υπερυπολογιστών.

Οι επιστημονικές δυνατότητες, η βιομηχανική ανταγωνιστικότητα και η κυριαρχία της Ευρώπης εξαρτώνται από την πρόσβαση σε υπερυπολογιστές και υποδομές δεδομένων παγκόσμιας κλάσης, προκειμένου να συμβαδίζουν με τις προκλήσεις και τα προβλήματα αυξανόμενης περιπλοκότητας του σύγχρονου κόσμου μας, αναφέρει η πρόταση της Κομισιόν, που αποτέλεσε και τη βάση της απόφασης .

Η κοινή επιχείρηση για την ευρωπαϊκή υπολογιστική υψηλών επιδόσεων («EuroHPC») θα λάβει τη μορφή σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η σύμπραξη αυτή θα παρέχει ένα νομικό, συμβατικό και οργανωτικό πλαίσιο στα μέλη της.

H EuroHPC θα παραμείνει ανοικτή στη συμμετοχή νέων μελών, θα λειτουργήσει έως τα τέλη του 2026 και θα έχει την έδρα της στο Λουξεμβούργο. Θα χρηματοδοτηθεί από διάφορες πηγές : τον κοινοτικό προϋπολογισμό, από ατομικές συνεισφορές των συμμετεχόντων κρατών -μελών της Ε.Ε, από συμμετέχουσες τρίτες χώρες και από ιδιωτικές επενδύσεις .

Η χρηματοδοτική συνεισφορά από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. θα ανέλθει σε 486 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 386 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα έρευνας «Ορίζων 2020» και 100 εκατ. ευρώ από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Η κοινή επιχείρηση αναμένεται να αρχίσει τη λειτουργία της το αργότερο στις αρχές του 2019 ,προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του εφοδιασμού της Ε.Ε. με υποδομές προεξακλίμακας και πετακλίμακας έως το 2020 και να αναπτυχθούν οι απαιτούμενες τεχνολογίες και εφαρμογές για την επίτευξη ικανοτήτων εξακλίμακας (η οποία επιτρέπει τουλάχιστον 1018 υπολογισμούς το δευτερόλεπτο) περί τα έτη 2022, ή 2023.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η κοινή επιχείρηση θα έχει μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα καθήκοντα :

·  Θα αξιοποιήσει δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της,

·  θα προβεί στην αγορά τουλάχιστον δύο υπερυπολογιστών προ εξακλίμακας  οι οποίοι συγκαταλέγονται στους δέκα κορυφαίους παγκοσμίως με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ένωσης που προέρχεται από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020», το πρόγραμμα του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», και από συνεισφορές των συμμετεχόντων κρατών, σε συμμόρφωση με τους κανόνες της κοινής επιχείρησης

·  θα παράσχει οικονομική στήριξη για την αγορά τουλάχιστον δύο υπερυπολογιστών πετακλίμακας,

·  θα καθορίζει τις γενικές και ειδικές προϋποθέσεις  πρόσβασης στους υπερυπολογιστές,

·  θα παρέχει χρηματοδοτική στήριξη, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων, εστιάζοντας στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς βασικών τεχνολογιών και συστημάτων υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων με σκοπό την επίτευξη εξακλίμακας, που καλύπτουν το σύνολο του ευρωπαϊκού τεχνολογικού φάσματος, από τους μικροεπεξεργαστές χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και τις συναφείς τεχνολογίες έως το λογισμικό, τους αλγόριθμους, τα μοντέλα και τα εργαλεία προγραμματισμού. Σκοπός είναι να διασυνδεθούν υφιστάμενα και νέα κέντρα αριστείας και να δημιουργηθεί ένα μακράς πνοής οικοσύστημα για την υπερυπολογιστική στην Ευρώπη.

Συμμετοχή της Ελλάδας

Μέλη της κοινής επιχείρησης είναι: 1) Η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκπροσωπούμενη από την Κομισιόν, 2) το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Ελβετία 3) η Ευρωπαϊκή τεχνολογική πλατφόρμα στον τομέα της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων (European Technology Platform for High Performance Computing, ETP4HPC) με έδρα το Άμστερνταμ και η Ένωση για την αξιοποίηση των μεγάλων δεδομένων (Big Data Value Association, BDVA) με έδρα τις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου