Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

3,45% - 63,4%: Τα "άβολα" νούμερα, που δείχνουν γιατί δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε "Δανία του Νότου".


Από το greeklignite.blogspot.com
Στις 2 Μάη 2014 είχα ανεβάσει την ανάρτηση "Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ η Δανία του Νότου: άλλο ένα ψέμα της "πράσινης" ανάπτυξης". Σήμερα είναι η μέρα της αποκαθήλωσης και της Δανίας του Βορρά, της χώρας που αρέσκεται να αυτοθαυμάζεται πως "We are among the best in the world at integrating wind energy into the power system", "ανάμεσα στους καλύτερους στον κόσμο στην ενσωμάτωση αιολικής ενέργειας στο δίκτυο". Προσέξατε μήπως τη διατύπωση; Όχι "η χώρα που καλύπτει τις ανάγκες της με αιολικά", αλλά "στους καλύτερους στον κόσμο στην ενσωμάτωση αιολικής ενέργειας στο δίκτυο". Για όσους ξέρουν από ηλεκτρισμό, η διαφορά στη..
διατύπωση σημαίνει πολλά, πάρα πολλά, καθώς άλλο πράγμα το δίκτυο της Δανίας κι εντελώς άλλο πράγμα το δίκτυο της Σκανδιναβίας και της Κεντρικής Ευρώπης, όπου -με πολύ ισχυρές καλωδιακές διασυνδέσεις- η Δανία ξεφορτώνει το τυχαίο αιολικό της πρόβλημα. Αλλά όσοι δεν ξέρουν, πέφτουν εύκολα θύματα της προπαγάνδας, πως δήθεν "η Δανία καλύπτει τις ανάγκες της με αιολικά".

Στην πιο πάνω εικόνα βλέπουμε, από στιγμιότυπα οθόνης του δικτυακού τόπου της Δανέζικης Energinet, τον τρόπο που κάλυπτε η Δανία τις ανάγκες της στις 30/4/2014 και χθες, 9/8/2018. Η πολύ αιολική Δανία, χθες το πρωί στις 10:21 είχε ζήτηση φορτίου 4.523MW και αιολική παραγωγή μόλις 156MW, ποσοστό 3,45%! Αλλά αυτό δεν πρόκειται ποτέ να σας το πει κανείς, ούτε φυσικά η αιολική προπαγάνδα ούτε ο Σύριζα, που τρέχει να γεμίσει τις βουνοκορφές αιολικά για να καίμε φυσικό αέριο ούτε και ο ειδικός ενεργειακός τύπος, που από κάπου πρέπει να ζήσει κι αυτός.

Χθες λοιπόν το πρωί η Δανία ηλεκτροδοτούνταν κατά 63,4% από εισαγωγές, ολόκληρα 2.869MW έπαιρνε από Νορβηγία, Σουηδία και Γερμανία! Και κάπως έτσι εκτοξεύονται τα τιμολόγια για τους καταναλωτές. Αυτά συμβαίνουν όταν βάζει κανείς πολλά αιολικά, πρέπει να βασίζεται σε εισαγωγές για να έχει ασφάλεια ηλεκτροδότησης. Η Δανία περηφανεύεται για την ασφάλεια ηλεκτροδότησης, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο μόνο επειδή εξαιρετικά και ασυνήθιστα μεγάλες καλωδιακές διασυνδέσεις με τους γείτονές της, με τους οποίους έχει και παραδοσιακά φιλικές σχέσεις.

Κι εδώ έρχεται το κρίσιμο ερώτημα: αν η ...
χρεοκοπημένη "Δανία του Νότου" βάλει κι αυτή τα αιολικά που ονειρεύονται οΤσίπρας κι ο Σταθάκης, από πού ακριβώς θα εισάγει ρεύμα όταν δεν θα φυσά; Απ’ το λιγνίτη της Βουλγαρίας; Απ’ το λιγνίτη των Σκοπίων; Απ’ το λιγνίτη της Ρουμανίας; Απ’ το λιγνίτη της Σερβίας; Απ’ το λιγνίτη της Βοσνίας; Ή απ' τη μεγάλη μας "φίλη και γείτονα" Τουρκία; Αυτοί είναι οι δικοί μας γείτονες, δεν έχουμε τη θέση της Δανίας ή της Αυστρίας στην Ευρώπη.

Όλα τα Βαλκάνια στο λιγνίτη στηρίζουν την ηλεκτροπαραγωγή τους, ακριβώς όπως κάναμε κι εμείς αμέσως μετά το τέλος του Εμφύλιου και μέχρι πριν λίγα χρόνια. Κι αν είναι να παίρνουμε ρεύμα απ’ το λιγνίτη των γειτόνων, ποιος ακριβώς λόγος υπάρχει να μην παράγουμε μόνοι μας το ρεύμα μας, απ’ το δικό μας λιγνίτη, το δικό μας μαύρο χρυσό, όπως κάνουμε απ’ το 1951, που ξεκίνησαν το λιγνιτωρυχείο κι ο ΑΗΣ Αλιβερίου; 

Το αστείο είναι πως περίπου στις 10 το βράδυ (ώρα Δανίας) τα αιολικά της Δανίας έδιναν 1.909MW, μεταβολή 1220% μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Και στις 00:17 της 10/8/2018, που οι Δανοί ήδη κοιμόντουσαν και η ζήτηση ήταν μειωμένη στα 3.187MW, τα αιολικά έδιναν 2.914MW, μεταβολή 1868% ως προς τα πρωινά 156MW. Και μεταβολή 1.005MW μέσα σε μόλις 2 ώρες! Ρεύμα εν πολλοίς άχρηστο, καθώς τα θερμικά εργοστάσια συμπαραγωγής ρεύματος/ζεστού νερού συνέχιζαν κανονικά τη λειτουργία τους, ρεύμα που μέσα στα σκοτάδια της νύχτας "ξεφόρτωνε" η Δανία στη Νορβηγία και τη Σουηδία. 

Ε, κάτι τέτοιες καταστάσεις είναι που αποτρελαίνουν εντελώς τους διαχειριστές δικτύων μεταφοράς, καθώς πρέπει να αφαιρέσουν ταχύτατα άλλα φορτία, αναβοσβήνοντας εργοστάσια που τεχνικά δεν είναι κατασκευασμένα για ν' αναβοσβήνουν και ανεβοκατεβάζοντας διακόπτες εισαγωγών/εξαγωγών σαν να είναι χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, προκειμένου να διατηρήσουν τη συχνότητα του συστήματος στα 50±0,2Hz, να διατηρήσουν την ευστάθεια του συστήματος και να στέλνουν και τη σωστή τάση στους καταναλωτές. Μέτρα ευστάθειας δικτύου, που κοστίζουν στο σύστημα και χρεώνονται οι καταναλωτές, αλλά που λίγοι παίρνουν είδηση.

Κάτι τέτοιες ώρες πολλά "γαλλικά" πρέπει ν' ακούγονται για τα αιολικά και τους πολιτικούς στους θαλάμους διαχείρισης των δικτύων μεταφοράς.Και ίσως δεν θ' αργήσει η ώρα, που θ' ακουστεί ένα μεγάλο "μπαμ" κατά Βόρεια Ευρώπη μεριά, αλλά φυσικά, όπως πάντα, κανείς πολιτικός δεν θα φταίει για τίποτα, αυτοί μόνο την "πολιτική ευθύνη" αναλαμβάνουν πάντα ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου