Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Sonatrach: Ελάτε να επενδύσετε στα τεράστια αποθέματα σχιστολιθικού ΦΑ της χώρας - Η ExxonMobil το σκέφτεται

Από το energypress.gr
Ο ενεργειακός τομέας της Αλγερίας είναι ανοικτός σε επενδύσεις. Αυτό είναι το μήνυμα του επικεφαλής της κρατικής εταιρίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αλγερίας με αποδέκτες την Exxon Mobil και Chevron, στα πλαίσια προσπαθειών προσέλκυσης ξένων επενδύσεων με σκοπό να βοηθήσουν στην αξιοποίηση των πλούσιων σχιστολιθικών αποθεμάτων.

Η πρώτη συνάντηση Sonatrach-Exxon Mobil για μια ενδεχόμενη συνεργασία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον Abdelmoumen Ould Kaddour, CEO της αλγερινής εταιρίας πετρελαίου. Από τότε, οι δύο εταιρίες έχουν..
καθίσει στο ίδιο τραπέζι τέσσερις φορές και ο Ould Kaddour ελπίζει να επιλυθούν τα όποια ζητήματα εγκαίρως και να ανακοινωθεί η συμφωνία μέχρι τέλος του χρόνου.

“Χρειαζόμαστε πολλές περισσότερες εταιρείες να έρθουν να εξερευνήσουν”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, σε συνέντευξή του, στο περιθώριο του World Gas Conference στην Ουάσιγκτον. “Μιλάμε με όλες τις μεγάλες εταιρίες.”

Να σημειώσουμε ότι η Αλγερία βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως, με τα μεγαλύτερα αποθέματα σχιστολιθικού φυσικού αερίου, με περίπου 2,000 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια”, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ould Kaddour.

Για την ώρα η Sonatrach ελέγχει το 90% της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αλγερία, γεγονός που επιζητείται να αλλάξει στο μέλλον και το προαναφερόμενο ποσοστό να πέσει. O CEO της Sonatrach, ελπίζει ότι θα προχωρήσει τελικά η σύναψη συμφωνιών με μια σειρά εταίρους του κλάδου για το ήμισυ του συνόλου της δραστηριότητας γεωτρήσεων.

Όπως μεταδίδει το World Oil, το κορυφαίο στέλεχος της αλγερινής εταιρίας σημειώνει πως μια ενδεχόμενη συμφωνία με τον αμερικανικό κολοσσό θα επιτρέψει την αξιοποίηση και εκμετάλλευση υψηλού επιπέδου τεχνωγνωσίας και τεχνολογίας που διαθέτει η Exxon Mobil, γεγονός που θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Sonatrach.

Να θυμίσουμε πως η ιταλική ENI και η Sonatrach έχουν προχωρήσει μέσα στο χρόνο στη σύναψη σειράς συμφωνιών για κοινές δραστηριότητες στην Αλγερία. Ειδικότερα, στόχος των συμφωνιών είναι η μείωση του κόστους και η βελτίωση της απόδοσης. Στα πλαίσια αυτά είχε ανακοινωθεί το λανσάρισμα κοινού προγράμματος έρευνας υδρογονανθράκων από τις δύο εταιρείες στη λεκάνη Berkine με σκοπό την ανακάλυψη νέων αποθεμάτων φυσικού αερίου. Παράλληλα, οι συμφωνίες αφορούσαν και τον τομέα της έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου