Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Δέκα κρίσιμα ερωτήματα για τη συμφωνία με τη Shell, την εξαγορά της ΕΠΑ Αττικής και το μέλλον της ΔΕΠΑ

Από το worldenergynews.gr
Με την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου και την παραπομπή του θέματος στην Γενική Συνέλευση των μετόχων για τελικές αποφάσεις, ολοκληρώθηκε στις 19 Ιουνίου η περιπετειώδης, από πολλές πλευρές, διαπραγμάτευση για την εξαγορά του ποσοστού 49% της Shell στην ΕΠΑ Αττικής από την ΔΕΠΑ η οποία κατέχει ποσοστό 51%. 

Το κλείσιμο της εξαγοράς παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως το πρώτο βήμα για την αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ με ορίζοντα τον Νοέμβριο του 2018. Ωστόσο πολλά ερωτηματικά γεννώνται τόσο για την συγκεκριμένη εξαγορά όσο και για την επόμενη μέρα στην Δημόσια Επιχείρηση Αερίου. 
Το World Energy News καταγράφει τα δέκα κρισιμότερα από αυτά:
 

1. Πόσο ανταποκρίνεται το τίμημα των 150 εκατ. ευρώ που δίνεται στη Shell στην πραγματική αξία των αποκτoύμενων assets; Τον τελευταίο μήνα και μεσούσης της διαπραγμάτευσης μεταξύ ΔΕΠΑ και Shell αυξήθηκαν οι αιτιάσεις από κύκλους της αγοράς και των μετόχων ότι το τίμημα θα έπρεπε να κινείται τουλάχιστον 10 - 15 εκατ. ευρώ χαμηλότερα και ότι το ποσό των 150 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε υπό το βάρος της πίεσης για την ταχεία ολοκλήρωση της εξαγοράς εν όψει αξιολόγησης. Για το ύψος μάλιστα του τιμήματος καθώς και για τη μεθοδολογία υπολογισμού του, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής κ. Αρβανιτίδης και αναμένονται οι απαντήσεις του αρμόδιου Υπουργού κ. Σταθάκη.   

2. Πως είναι δυνατόν να είχε κλειδώσει το τίμημα - και μάλιστα σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό - εδώ και μήνες, όταν ουσιώδεις όροι της συμφωνίας εξαγοράς μετοχών δεν είχαν συμφωνηθεί, όπως φάνηκε λίγο πριν το κλείσιμο της συμφωνίας και επιβεβαιώθηκε από κύκλους της διοίκησης, με την πλευρά της Shell από την μία να απορρίπτει όλο αυτό το διάστημα ρήτρες περί μη ανταγωνισμού και άλλες διασφαλίσεις.

3. Πως προσδιορίστηκε η αμοιβή της εταιρίας Rothchild στα 4 εκατ. ευρώ και με ποιά διαδικασία αυτή επελέγη; Στα ερωτήματα αυτά θα κληθεί επίσης να δώσει απαντήσεις ο κ. Σταθάκης στη Βουλή μετά την ερώτηση του βουλευτή κ. Αρβανιτίδη και για τα ζητήματα αυτά.

4. Πότε θα συγκληθεί η Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΠΑ (ΤΑΙΠΕΔ ΚΑΙ ΕΛΠΕ) για την έγκριση της συμφωνίας; Γιατί καθυστερεί η σύγκλισή της, αν και σε συνέχεια των έντονων πιέσεων να κλείσει άμεσα η συμφωνία, θα ανέμενε κανείς αντίστοιχη επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές εγκρίσεις της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

5. Πότε θα κοινοποιηθεί η συμφωνία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και ποιά θα είναι τελικά η απόφαση της Αρχής; Υπενθυμίζεται ότι έχει εδώ και καιρό καταθέσει υπόμνημα αντιρρήσεων η Motor Oil.    

6. Ποιό θα είναι το τίμημα από την πώληση της εμπορικής δραστηριότητας και αντίστοιχα των δικτύων της ΔΕΠΑ που έχει προαναγγείλει η Κυβέρνηση; Σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορεί να είναι τουλάχιστον για το ποσοστό στην λιανική και στα δίκτυα μικρότερο κατ’ αναλογία από αυτό που καταβάλλεται σήμερα για το 49% σε ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής.

7. Το σπάσιμο της ΔΕΠΑ σε δύο εταιρίες, μια Εμπορική και μια Δικτύων, αποτελεί επιλογή της Κυβέρνησης ή επιβλήθηκε απο τους δανειστές; Σημειώνεται ότι προ ολίγων μηνών κύκλοι της διοίκησης της ΔΕΠΑ αλλά και του υπουργείου Ενέργειας αναφέρονταν σε μελέτη μεγάλου συμβουλευτικού οίκου για την μετατροπή της ΔΕΠΑ σε εταιρεία holding με επιμέρους δραστηριότητες που θα εξασφάλιζε την βέλτιστη λειτουργία και αξιοποίηση της εταιρείας και των θυγατρικών της. Πρόκειται για μελέτη της McKinsey, η οποία σήμερα αποδεικνύεται ότι απλά μπήκε σε κάποιο συρτάρι, παρά το υψηλό της κόστος, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι της εταιρίας.   

8. Για ποιό λόγο η κυβέρνηση θέσπισε με τροπολογία της τελευταίας στιγμής μείωση του ποσοστού βάσει του οποίου η ΔΕΠΑ θα είναι υποχρεωμένη να συνεχίζει να δημοπρατεί ποσότητες αερίου έως και 20% σε τιμή κόστους; Η υποχρέωση αυτή είχε συμφωνηθεί μεταξύ ΔΕΠΑ και Επιτροπής Ανταγωνισμού να καταργηθεί όταν το μερίδιο αγοράς της ΔΕΠΑ μειωνόταν στo 60%. Η κυβέρνηση με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο κατέβασε το ποσοστό αυτό στο 40% χωρίς ακόμη να έχουν δοθεί απαντήσεις για ποιό λογο. Πως αξιολογεί η διοίκηση της ΔΕΠΑ τις επιπτώσεις αυτής της ρύθμισης στην εταιρία και τι σκέπτεται να πράξει; 

9. Πως σκοπεύουν να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία, οι οποίοι ήδη σε πολυσέλιδη επιστολή τους κάνουν λόγο για απουσία στρατηγικής, επιχειρηματικά συμφέροντα πίσω από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και αδιαφανείς διαδικασίες. Ήδη σύμφωνα με κύκλους των εργαζομένων, ένα τουλάχιστον μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας προανήγγειλε την υποβολή της παραίτησης του.

10. Και τέλος, ποιές είναι τελικά οι προτεραιότητες των ίδιων των μετόχων της εταιρείας, ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ για την αξιοποίηση της συμμετοχής τους στη ΔΕΠΑ; Ταυτίζονται με εκείνες της κυβέρνησης ή κινούνται σε τροχιά απόκλισης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου