Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Η άνοδος της ισπανικής πετρελαϊκής εταιρείας Repsol - Εξελίσσεται σε σημαντικό παίκτη της ευρωπαϊκής αγοράς

Από το energypress.gr
Η ισπανική πετρελαϊκή εταιρεία Repsol βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής τόσο των επενδυτών όσο και του χρηματιστηρίου στην Ισπανία. Η τιμή του πετρελαίου, η οποία έχει αυξηθεί κατά 20% εντός τρέχοντος έτους, το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και το στρατηγικό σχέδιο της ίδιας της εταιρείας για αύξηση της αξίας της, κινούνται σε θετική κατεύθυνση.

Η πετρελαϊκή εταιρεία σημειώνει..
ανοδική τάση από τον Ιανουάριο του 2016, συγκεντρώνοντας αυτή την περίοδο ανατίμηση της τάξης του 130%. Μέχρι στιγμής, το τρέχον έτος, έχει σημειώσει άνοδο στο χρηματιστήριο, της τάξεως του 17% και έχει φτάσει με αυτό τον τρόπο τη μέγιστη άνοδο των τελευταίων τριών ετών, ενώ η πτώση του πετρελαίου Μπρεντ μέχρι στιγμής αυτό το μήνα (-8%) δεν είχε αντίκτυπο στην πορεία της εταιρείας.

Σύμφωνα με περισσότερους από 30 εμπειρογνώμονες, η μέση τιμή-στόχος για τις μετοχές της Repsol είναι 18,6 ευρώ, 10% πάνω από το σημερινό επίπεδο.Υπάρχουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και η Credit Suisse, των οποίων η εκτίμηση φθάνει έως και 21 ευρώ. Σημαντική για τη Repsol είναι η ανάλυση που αναμένεται για τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου.

Το στρατηγικό σχέδιο της Repsol για την περίοδο 2018-2020 είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που εξετάζει η αγορά. Η εταιρεία, πριν από μικρό χρονικό διάστημα, προχώρησε στην αγορά περιουσιακών στοιχείων της Viesgo, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα εμπορίου φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 750.000 πελατών. Η τιμή αυτής της επενδυτικής ενέργειας ανήλθε στα 750 εκ. ευρώ. Η Repsol με αυτό τον τρόπο αυξάνει σημαντικά την παρουσία της στον κλάδο του λιανικού εμπορίου φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού στην Ισπανία, με μερίδιο αγοράς άνω του 2%.

Ο ισπανικός τραπεζικός όμιλος Bankinter ανέφερε ότι πρόκειται για θετική ενέργεια και ότι με αυτό τον τρόπο η εταιρεία αρχίζει να εφαρμόζει τη στρατηγική που έχει εξαγγείλει περί μεγαλύτερης διάδοσης και χρήσης ήπιων μορφών ενέργειας, με δυνατότητες αύξησης των κερδών. Επίσης, το ποσό που δόθηκε για αυτή την επένδυση δεν πρόκειται να επιδράσει αρνητικά στα οικονομικά της εταιρείας, καθώς έχει έσοδα άνω των 3.800 εκ. ευρώ από την πώληση του 20% της εταιρείας ενέργειας Gas Natural που υλοποιήθηκε το χειμώνα του τρέχοντος έτους. Αναλυτές του ισπανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Renta 4, επεσήμαναν ότι η Repsol ενισχύει τη θέση της ως προμηθευτής πολλαπλών πηγών ενέργειας και ενσωματώνει μη ελεγχόμενα περιουσιακά στοιχεία με σύγχρονη και αποτελεσματική υδραυλική παραγωγή και συνδυασμένους κύκλους αερίου.

Από την πλευρά της, η Repsol τονίζει ότι η ανανεωμένη στρατηγική της εταιρείας βασίζεται σε τρεις πυλώνες: αύξηση της αμοιβής των μετόχων, κερδοφόρα ανάπτυξη των επιχειρήσεων και ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση. Ο στόχος της εταιρείας είναι να φτάσει την αξία μερίσματος του ενός ευρώ ανά μετοχή έως το 2020. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, θα χρησιμοποιήσει τον τύπο μερίσματος scrip μαζί με ένα πρόγραμμα επαναγοράς τίτλων, ώστε να αποφευχθεί η μείωση της αξίας για εκείνους που θα επιλέγουν την εξαργύρωση.

Σύμφωνα με μία από τις τελευταίες εκθέσεις του ισπανικού τμήματος του τραπεζικού ομίλου Santander, παρατηρήθηκε η ελκυστική απόδοση των μερισμάτων που προσέφερε η Repsol, 5,8% έναντι των εκτιμώμενων κερδών του 2019 και άνω του 6% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020-2021. Τέλος, ο τραπεζικός όμιλος Goldman Sachs, ως πιθανούς κινδύνους, τονίζει τις μεταβολές στις τιμές των υδρογονανθράκων, καθώς και τη διακύμανση των περιθωρίων διύλισης.

(Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου