Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

κ. Βερροιόπουλε, ακούτε στο ΥΠΕΝ τις καμπάνες, που χτυπά ο λειτουργός αγοράς ηλεκτρισμού της Αυστραλίας;


Από το greeklignite.blogspot.com
Η με διαφορά πιο δημοφιλής ανάρτηση σ' αυτό το ιστολόγιο αναφέρεται στην πλήρη αποτυχία των αιολικών στην Αυστραλία να υποκαταστήσουν το παλιό καλό λιγνιτικό εργοστάσιο Hazelwood, το οποίο έκλεισε το 2017 μετά από 53 χρόνια ζωής. 1.750 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 3.891MW και γεωγραφικά διεσπαρμένες σε τεράστια έκταση και κυρίως στις Πολιτείες της Νότιας Αυστραλίας και της Βικτόρια, απέτυχαν παταγωδώς να δώσουν την αξιόπιστη και παραγόμενη ακριβώς τη στιγμή που τη ζητούσαν οι καταναλωτές ενέργεια των 8Χ200MW μονάδων του Hazelwood.

Η κατάσταση αυτή..
άφησε ασυγκίνητους τους πολιτικούς, έχει ωστόσο θορυβήσει έντονα τους μηχανικούς της Αυστραλίας. Κι ο ΑΕΜΟ, ο λειτουργός της αγοράς ενέργειας της Αυστραλίας, μόλις εξέδωσε μια νέα μελέτη ανάπτυξης των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου κατά την προσεχή 20ετία, στην προοπτική της ενσωμάτωσης περισσότερων ΑΠΕ.



Τα παθήματα που προέκυψαν απ' το κλείσιμο του Hazelwood φαίνεται πως έγιναν μαθήματα και ...
στο κάτω μέρος της σελίδας 4 της 100 σελίδων μελέτης, στην περίληψη, διαβάζουμε αυτά που βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα:

"Κατά τη διάρκεια της 20ετούς περιόδου σχεδιασμού ο AEMO προβλέπει την απόσυρση λόγω ηλικίας σημαντικού μέρους του συμβατικού στόλου παραγωγής της εθνικής αγοράς ηλεκτρισμού. Ένας σημαντικός αριθμός ανθρακικών εργοστασίων είτε έχει ειδοποιήσει πως θα κλείσουν είτε θα φθάσουν στο αναμενόμενο τέλος της τεχνικής ζωής σ' αυτή την περίοδο σχεδιασμού. Συνολικά, τα εργοστάσια που αναμένεται να αποσυρθούν μέχρι το 2040 παράγουν περίπου 70 τεραβατώρες (TWh) ή 70.000 γιγαβατώρες (GWh) κάθε χρόνο. Αυτό είναι σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής κατανάλωσης της εθνικής αγοράς ηλεκτρισμού. Εκτός από την παροχή κρίσιμης παραγωγής ενέργειας και ελεγχόμενης κατά βούληση ισχύος, τα συμβατικά εργοστάσια έχουν επίσης παραδοσιακά προσφέρει αξιόπιστα βασικές υπηρεσίες ασφάλειας του δικτύου, όπως η αδράνεια, η αντοχή του συστήματος και ο έλεγχος της συχνότητας λειτουργίας.
Η ανάλυση του 20ετούς σχεδίου δείχνει ότι, βάσει του προβλεπόμενου κόστους, το μεταβατικό σχέδιο ελάχιστου κόστους είναι να διατηρηθούν οι υφιστάμενοι πόροι για όσο διάστημα μπορούν να λειτουργούν οικονομικά." 

Μ' άλλα λόγια ο Αυστραλιανός λειτουργός της αγοράς ενέργειας λέει στους πολιτικούς: κρατήστε όσο μπορείτε τα παλιά, καλά εργοστάσια, μη τυχόν και πάθουμε πάλι τα ίδια, όπως πάθαμε με το Hazelwood. Δεν τα λέει απλά, χτυπά καμπάνες, αν και είναι αμφίβολο αν θ' ακούσουν οι πολιτικοί, καθόσον, όπως είχε πει ο Νορβηγός πριν 4 χρόνια, "Οι πολιτικοί πρέπει να σταματήσουν να ανακατεύονται με την ενέργεια. Όλα τα προβλήματα, που βλέπουμε στην αγορά, εξηγούνται πάρα πολύ καλά από την αυξανόμενη παρέμβαση των πολιτικών." 

Στην Ελλάδα οι πολιτικοί δεν αποτελούν εξαίρεση κι ανακατεύονται στην ενέργεια με κατεύθυνση να σβήσουν άρον-άρον τον Ελληνικό λιγνίτη, για να φέρουν άλλοι ρώσικο κι άλλοι αμερικάνικο φυσικό αέριο, τινάζοντας και το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών στον αέρα. Μήπως πληρώνει κανείς τους απ' την τσέπη του; Κατά τα λοιπά η χώρα έχει "πρώτη φορά αριστερή" κυβέρνηση. Αλλά το μήνυμα της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας των Αυστραλών είναι σαφές: κρατήστε με νύχια και δόντια τις παλιές, καλές και αξιόπιστες λιγνιτικές σας μονάδες όσο περισσότερο μπορείτε, αλλιώς θα πάθετε ό,τι έπαθε η Αυστραλία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου