Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Τσαβούσογλου: Θα εμποδίσουμε ξανά γεωτρήσεις της ΕΝΙ στην Κύπρο

Από το sigmalive.com
Προκλητικές δηλώσεις αναφορικά με τα επόμενα βήματα της Τουρκίας στην  Κυπριακή ΑΟΖ έκανε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πριν από την άφιξή του στα κατεχόμενα χθες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Αksam, ο κ. Τσαβούσογλου, μιλώντας στα εγκαίνια ενός γηπέδου γκολφ, προειδοποίησε..
την Ιταλία και την εταιρεία ΕΝΙ ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να εμποδίσει ξανά, αν χρειαστεί, τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.

«Έχουμε και εμείς πλατφόρμα γεωτρήσεων τώρα. Αν αρχίσουν γεωτρήσεις το Φθινόπωρο, θα αρχίσουμε και εμείς», είπε, προσθέτοντας «Προειδοποιήσαμε τα τελευταία τρία χρόνια την ΕΝΙ ότι δεν επιτρέπεται να διενεργούν εργασίες εδώ (ΑΟΖ Κύπρου), εκτός και αν η τουρκική πλευρά εγγυηθεί αυτά τα δικαιώματα. Φυσικά, δεν είναι πάντα σωστό να παρεμποδίζουμε, αλλά αν η ελληνική πλευρά κάνει μονομερή βήματα, θα αρχίσουμε και εμείς γεωτρήσεις εκεί».

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, είπε πως όλοι, από την Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο, είδαν πόσο εποικοδομητική ήταν η τουρκική στάση. Το επόμενο διάστημα, είπε, θα διατηρηθούν οι επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο. «Αν βιαστούμε, μπορεί να μην υπάρξει άλλη διαπραγμάτευση. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλη μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Το σκέφτομαι πολύ αυτό. Είναι μια από τις προτεραιότητές μας. Θα ξαναμιλήσουμε ως τρεις εγγυήτριες δυνάμεις».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου