Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Με $10,5 δισ., η BP αγόρασε μια δεύτερη ευκαιρία στο παιχνίδι του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου

Από το capital.gr/forbes
Με την απόκτηση έναντι 10,5 δισ. δολαρίων πετρελαιοπηγών και πηγών φυσικού αερίου από την BHP Billiton στις ΗΠΑ, η BP αγοράζει για τον εαυτό της μια δεύτερη ευκαιρία στο σχιστολιθικό παιχνίδι των ΗΠΑ.

Ο βρετανικός γίγας κατά κοινή ομολογία έχασε το πρώτο στάδιο της επανάστασης στον χώρο του πετρελαίου στις ΗΠΑ. Συγκλονισμένη από την καταστροφική διαρροή της εξέδρας γεώτρησης Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού και την υποχρέωση ..
να πληρώσει 60 δισ. δολάρια σε αποζημιώσεις και αποκατάσταση, η BP πέρασε τα οκτώ τελευταία χρόνια κυρίως ρευστοποιώντας assets συνολικής αξίας 80 δισ. δολαρίων.

Η αλήθεια είναι ότι για τη συντριπτική πλειονότητά των εκποιούμενων δεν μετάνιωσε, με λίγες εξαιρέσεις, όπως εκείνη των 400.000 στρεμμάτων στην Πέρμια λεκάνη μεταξύ Τέξας και Νέου Μεξικού, την οποία εξαγόρασε η Apache Corp. έναντι 3 δισ. δολαρίων.

Η BP συνέχιζε βέβαια να διατηρεί έκταση 6 εκατομμυρίων στρεμμάτων στο Lower 48, παράγοντας 300.000 βαρέλια ανά ημέρα, σε σημεία όπως η λεκάνη του San Juan στο Νέο Μεξικό και το Green River στο Γουαϊόμινγκ. Δεν είχε ωστόσο καθόλου παρουσία στα big plays όπως τα Bakken, Permian, Marcellus, Utica ή Eagle Ford.

Για να διευκολύνει τη νέα αρχή της στις ΗΠΑ, η BP αγοράζει τα δικαιώματα της BHP σε περισσότερα από 500.000 στρέμματα, τα οποία παρήγαγαν μέχρι σήμερα περί τα 160.000 βαρέλια ανά ημέρα (πετρελαίου και της ανάλογης ποσότητας φυσικού αερίου) το 2017. Αναλυτικά, τα αποκτήματα της BP περιλαμβάνουν 236.000 στρέμματα στο Eagle Ford, 83.000 στην Permian και 190.000 στο Haynesville - με πολλά υπονανεπτυγμένα τμήματα τα οποία "σηκώνουν" χιλιάδες νέες γεωτρήσεις.

Εκείνο που πρέπει να ελπίζει κανείς είναι η BP να έχει καλύτερη τύχη με τα συγκεκριμένα assets σε σχέση με την  BHP. Μοιάζει ένας αιώνας από την περίοδο (2011) που ο τότε CEO της BHP Billiton, Marius Kloppers, έχοντας κολλήσει το "μικρόβιο" της υδραυλικής ρηγμάτωσης, πλήρωσε 4, δισ. Δολάρια στον Aubrey McClendon της Chesapeake Energy για 487.000 στρέμματα για την μονάδα σχιστολιθικού αερίου Fayetteville στο Arkansas. 

Μήνες αργότερα, η BHP τετραπλασίασε το στοίχημά της, πληρώνοντας 15 δισ. δολάρια  για το 50% της Petrohawk Energy και το 1 εκατομμύρια στρέμματά της στις μονάδες Permian και Eagle Ford στο Texas. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η BHP - παγκόσμιας Γολιάθ της εξόρυξης - δεν είχε πραγματοποιήσει ποτέ υδραυλική ρηγμάτωση ούτε σε μία πηγή.

Ορισμένοι εξ όσων είχαν επενδύσει στην BHP είχαν έντονο εκνευρισμό, κάτι που δεν ίσχυε για τον Kloppers. "Η άντληση σχιστολιθικού αερίου είναι σαν την εξόρυξη άνθρακα", ανέφερε ο τότε ισχυρός άνδρας της εταιρείας σε συνέντευξή του στο Forbes το 2012. "Όπως με τον άνθρακα ο σχηματισμός είναι εκτεταμένος και μπορείς να κινηθείς με πρόγραμμα μέσα στη λεκάνη και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος να αντλήσεις το αέριο", σημείωνε.

Η BHP έβλεπε τότε την υπόθεση με ορίζοντα δεκαετιών και περίμενε να μάθει το "παιχνίδι" στις ΗΠΑ, ώστε στη συνέχεια να μεταφέρει την τεχνογνωσία του και σε άλλα σημεία του πλανήτη. Τα πράγματα ωστόσο δεν πήγαν έτσι. Όταν προχώρησε στις κινήσεις της, το φυσικό αέριο πωλείτο στα 4,25 δολάρια ανά mmBTU (εκατομμύριο βρετανικών μονάδων θερμότητας), ενώ το αργό κινείτο στα 100 δολάρια το βαρέλι. Οι αντίστοιχες σημερινές τιμές είναι 2,78 δολάρια για το αέριο και 70 δολ. για το πετρέλαιο. 

Γρήγορα έγινε κατανοητό ότι ο Kloppers είχε πληρώσει πληρώσει υπέρ το δέον για τη συγκεκριμένη επένδυση. Ήδη έναν χρόνο μετά την εξαγορά, η ίδια η εταιρεία υποβάθμισε την αξία των πηγών σχιστολιθικού αερίου της στα 2,8 δισ. και ο Kloppers έχασε το ετήσιο μπόνους του. Λίγο αργότερα, αρχές του 2013, παραιτήθηκε. 

Η BHP ανακοίνωσε επίσης την Πέμπτη την πώληση των assets σχιστολιθικού αερίου της στο Fayetteville του Arkansas στην Merit Energy για 300 εκατ. δολάρια, δηλαδή σε τιμή 4,4 δισ. δολ. χαμηλότερη εκείνης την οποία είχε πληρώσει επτά χρόνια πριν. "Μια καθαρή έξοδος με δύο απλές συναλλαγές", ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Η BHP ανέφερε την Πέμπτη ότι αναμένει να καταγράψει 2,8 δισ. σε γενική απομείωση αξίας λόγω της πώλησης.

Πριν από τρία χρόνια, ο CEO της BP, Robert Dudley, έλαβε την απόφαση να αποσπάσει την δραστηριότητα της εταιρείας στο "Lower 48” σε μια θυγατρική, αλλά σημαντικά αυτόνομη εταιρεία, με ισχυρό άνδρα τον David Lawler. Το 2016, ο Lawler μου είπε πως πίστευε ότι οι νέες τεχνολογίες γεώτρησης θα έδιναν πρόσβαση σε ωκεανούς φθηνού πετρελαίου, ακόμη και από μονάδες "δεύτερης γραμμής". "Όσο έρχονται τα αποτελέσματα, το Λονδίνο μάς στέλνει όλο και περισσότερα χρήματα", τόνιζε τότε ο Lawler. Προφανώς τα αποτελέσματα της δουλειάς του κρίνονται ικανοποιητικά.

Τώρα λοιπόν που η BP πέρασε από την  περίοδο των εκποιήσεων στην περίοδο των εξαγορών, με το μεγαλύτερο deal της μετά τη συγχώνευση των 27 δισ. δολαρίων με την ARCO το 1999, τι άλλο έχει στα σκαριά; Για περίπου 1 δισ., θα μπορούσε να αποκτήσει την Resolute Energy, εταίρο της BHP  στη λεκάνη Permian.

Όσο για την BHP, με την εμπλοκή της στο σχιστολιθικό να περνά πια στην ιστορία, η εταιρεία σημειώνει ότι έχει σκοπό να εστιάσει εκ νέου τις πετρελαϊκές της δραστηριότητές σε πιο συμβατικά assets. Πρόσφατα πραγματοποίησε επιτυχείς εξορύξεις στον Κόλπο του Μεξικού και στο Τρίνινταντ και Τομπάγκο.

Του Christopher Helman

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου