Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Η "ευκαιρία της πράσινης" ενέργειας, o μοχλός τοπικής ανάπτυξης και τα αιολικά, που μόνο "πράσινα" δεν είναι.


Από το greeklignite.blogspot.com
Μια μικρή ομάδα ευκαιριακών κερδοσκόπων, δήθεν ενδιαφερόμενων για την προστασία του κλίματος, βρίσκεται διαχρονικά πίσω απ’ την προσπάθεια εκτροχιασμού της προσπάθειας της χώρας να διαμορφώσει ένα ενεργειακό μείγμα βασισμένο σε τεχνολογικά ορθολογικές και οικονομικά λογικές λύσεις. Ετερόκλητα συμφέροντα, με διαφορετικά κίνητρα, επί δεκαετίες βρίσκονται πίσω από οργανωμένες εκστρατείες, που δεν περιορίζονται μόνο..
στην παραπληροφόρηση με αποδέκτες την κοινή γνώμη και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά έχουν να επιδείξουν και έντονη πολιτική δραστηριότητα, αξιοποιώντας ενεργειακά άσχετους και εθνικά αδιάφορους πολιτικούς, που είναι ωστόσο πάντα πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν εντελώς συγκεκριμένα οικονομικά τζάκια.

Στην πραγματικότητα εκείνο που έχουν πετύχει όλα αυτά τα χρόνια, είναι να κρατήσουν δέσμια τη χώρα και το ενεργειακό σύστημα σε εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων, ενώ θα έπρεπε να έχει εγκαίρως προετοιμαστεί για αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της χώρας, ιδιαίτερα την πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια και τα 13,5 χιλιάδες χιλιόμετρα θαλασσογραμμής, κάτι που θα επέτρεπε και τη μείωση των εκπομπών βιομηχανικών ρύπων. Είναι ακριβώς οι ίδιοι που όταν ήθελαν να εισάγουν λιθάνθρακα μας έλεγαν ν’ αφήσουμε το λιγνίτη για τις επόμενες γενιές, οι ίδιοι που όταν εισήγαγαν το αέριο βρήκαν την εύκολη λύση να καίγεται για ηλεκτροπαραγωγή με χαμηλό βαθμό απόδοσης, οι ίδιοι που τώρα θέλουν να φέρουν κι άλλο φυσικό αέριο και μας μιλούν για τον καταστροφικό για το περιβάλλον άνθρακα.

Στα πλαίσια αυτά, το πιο κάτω άρθρο αποτελεί μνημείο θράσους, καθώς όσοι αντιδρούν στην επέλαση των κερδοσκόπων γίνονται "μικρή ομάδα αντιρρησιών και οικολογούντων", ενώ οι κερδοσκόποι είναι "η χώρα". 


Περιοχές με το πλεονέκτημα του ήλιου και της απέραντης ακτογραμμής θα μπορούσαν να ...
μετατραπούν σε έναν πράσινο παραγωγικό πνεύμονα για τη χώρα, με παραγωγή πλούτου και τεράστιες υπεραξίες για την τοπική κοινωνία, τους δήμους της περιοχής και πρωτίστως τους ίδιους τους κατοίκους. Και εδώ έχουμε το παράδοξο να παραμένουν ανεκμετάλλευτες πηγές που θα μπορούσαν να προσφέρουν ανάπτυξη και πλούσια περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη, μόνο και μόνο για να μην ενοχληθούν οι εισαγωγές υδρογονανθράκων. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:


Κλιματική αλλαγή

Συνεχώς από τα μέσα μαζικής αποχαύνωσης ακούμε για την "πράσινη ενέργεια και την προσπάθεια της μείωσης των εκπομπών ρύπων που έχουν τεθεί ως στόχοι της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ". Προκειμένου μάλιστα η εξαπάτηση να γίνει πιο πιστευτή, διαδίδουν πως "η πράσινη ενέργεια έχει τεθεί στο επίκεντρο και έχει γίνει νούμερο ένα προτεραιότητα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο". Στην πραγματικότητα, η πιο πολυάνθρωπη περιοχή του πλανήτη, η Κίνα κι όλη η ΝΑ Ασία, στο τέλος του 20ού και στην αρχή του 21ου αιώνα έχουν επενδύσει τόσο πολύ σε ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο και πυρηνικά, που η ενεργοβόρα βιομηχανία της ΕΕ μετανάστευσε μαζικά στην Άπω Ανατολή. Στην ΕΕ έμεινε μόνο η ακριβή ενέργεια και η ανεργία. Το ίδιο συνέβη με τις ΗΠΑ, όπου η τεχνολογική επανάσταση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου και πετρελαίου τους επέτρεψε να έχουν φθηνή ενέργεια από ορυκτά καύσιμα. Κι είχαμε επίσης μετανάστευση ενεργοβόρων βιομηχανιών απ' την ΕΕ στις ΗΠΑ. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.

Η ανάγκη για ενέργεια.

Ο σύγχρονος κόσμος έχει ανάγκη από ενέργεια. Σήμερα η ηλεκτρική ενέργεια και οι άλλες ενεργειακές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου καλύπτονται κυρίως από ορυκτά καύσιμα. Προκειμένου να επιβάλουν ένα παγκόσμιο φόρο, δαιμονοποίησαν το αέριο που δίνει ζωή στον πλανήτη, το διοξείδιο του άνθρακα. Επειδή τα ορυκτά καύσιμα εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, το βάφτισαν ως ρύπο και διαδίδουν αναληθώς πως ενισχύει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πως η υπερθέρμανση οδηγεί στην κλιματική αλλαγή και πως η κλιματική αλλαγή, οδηγεί σε ριζικές ανατροπές στο περιβάλλον και τη ζωή στον πλανήτη μας. Έφθασαν μάλιστα στην απίστευτη ιταμότητα να αποδίδουν στη δήθεν υπερθέρμανση φυσικές καταστροφές που συνέβαιναν πάντα, όπως οι πλημμύρες στο Μπαγκλαντές και οι τυφώνες στην Καραϊβική.

Η χώρα εισάγει κάθε χρόνο καύσιμα αξίας 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να ηλεκτροδοτήσει τα μη διασυνδεδεμένα νησιά της. Πρόκειται για κόστος που πληρώνουμε όλοι μέσω των λογαριασμών μας και των χρεώσεων ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας). Εάν οι κάτοικοι των νησιών πλήρωναν όσο πραγματικά κοστίζει η παραγωγή ηλεκτρισμού από τις ρυπογόνες ντιζελογεννήτριες στη νησιωτική χώρα, τότε τα τιμολόγια ρεύματος θα ήταν υπερδιπλάσια. Κι αντί η χώρα να έχει στραφεί στην αξιοποίηση του ήλιου, της γεωθερμίας και της ακτογραμμής, δηλαδή σε πηγές που μπορούν να προσφέρουν αξιόπιστο ηλεκτρισμό, με χαρακτηριστικά φορτίου βάσης και δυνατότητας ν' ακολουθήσει τις μεταβολές της ζήτησης, τα συμφέροντα κρατούν διαχρονικά τα νησιά δέσμια των πετρελαιομηχανών και στη συνέχεια προσπαθούν να τα μετατρέψουν σε μεζεδάκια καρφωμένα με οδοντογλυφίδες, φυτεύοντας παντού τις εντελώς αναξιόπιστης παραγωγής ανεμογεννήτριες.

Το απύθμενο θράσος των πληρωμένων κονδυλοφόρων που προπαγανδίζουν την αιολική επέλαση έχει φθάσει στο σημείο να χαρακτηρίζει τις ανεμογεννήτριες ως ανταγωνιστικές, όχι επειδή παράγουν φθηνή ενέργεια, (κάτι που βεβαίως και δεν κάνουν, καθώς δεν παράγουν, αλλά "εγχέουν" ενέργεια), αλλά επειδή η ΕΕ τεχνητά χειραγωγεί την αγορά επιβάλλοντας μονομερώς φόρο διοξειδίου του άνθρακα.  

Τα αιολικά δοκιμάστηκαν για 40 χρόνια κι είναι μια αποτυχημένη τεχνολογία, επειδή δεν μπορεί να δώσει αυτό που ζητά ο καταναλωτής: φθηνή κι αξιόπιστη ηλεκτροδότηση, τη στιγμή που χρειάζεται κι όχι τη στιγμή που φυσά. Αντί λοιπόν οι αιολικοί και οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι τους ν' αγωνιούν για το πώς θα απαξιώνουν τους πολίτες, που εύλογα αντιδρούν στην αιολική απάτη απ' άκρη σ' άκρη του πλανήτη κι όχι μόνο στην Εύβοια, την Κρήτη, τ' Άγραφα, τις Κυκλάδες, την Ευρυτανία, την Πιερία και πάει λέγοντας, ας αλλάξουν τεχνολογία κι ας στραφούν σε αξιόπιστες πηγές "πράσινης" ενέργειας, σε γεωθερμία, κυματική ενέργεια, ακόμα και στα Φ/Β, που είναι μια άμεσα διαθέσιμη τεχνολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου