Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Ορατό και πάλι το ενδεχόμενο παύσης των εισαγωγών ιρανικού αργού στην Ευρώπη

Από το energypress.gr
Τα ευρωπαϊκά διϋλιστήρια που αγοράζουν αργό πετρέλαιο από το Ιράν αρχίζουν να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τεχεράνη, τη στιγμή που πλησιάζει η προθεσμία της 12ης Μαΐου για να αποφασίσει ο Λευκός Οίκος τι προτίθεται να πράξει.

Όπως αναφέρει το Platts, η ζήτηση για ιρανικό αργό παραμένει..
σταθερή στην Ευρώπη, αλλά καιροφυλακτούν άλλοι παραγωγοί για να αντικαταστήσουν τις ποσότητες σε περίπτωση που επιβληθούν εκ νέου κυρώσεις.

Πηγές του πρακτορείου τόνισαν ότι ακόμα και αν συμβεί αυτό, θα υπάρξει μια περίδος χάριτος μέχρι να τεθούν σε ισχύ τα ανανεωμένα μέτρα. Όλα αυτά τη στιγμή που η Ευρώπη εισάγει 700.000 βαρέλια ιρανικού αργού ή το ένα τρίτο των εξαγωγών της χώρας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η εχθρική στάση που διατηρεί η κυβέρνηση Τραμπ απέναντι στην πυρηνική συμφωνία που ολοκλήρωσε η κυβέρνηση Ομπάμα με την Τεχεράνη. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν εμπιστεύεται τους Ιρανούς, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου, ανακοίνωσε προ ημερών ότι το Ιράν διαθέτει μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα το οποίο ξεφεύγει από τις “δαγκάνες” του παγκόσμιου οργανισμού ατομικής ενέργειας.

Όπως δήλωσε στο Platts έμπορος πετρελαίου που διαθέτει ιρανικό αργό σε διϋλιστήριο της Μεσογείου, η εταιρεία του σκοπεύει να αγοράσει ποσότητες στους επόμενους μήνες, αλλά θα αναγκαστεί να βρει εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση περιοριστικών μέτρων στις τραπεζικές συναλλαγές. Η ίδια πηγή τόνισε ότι η τιμή του ιρανικού πετρελαίου είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική απέναντι στις εναλλακτικές λύσεις.

Όπως είναι γνωστό, ανάμεσα στους βασικούς αγοραστές ιρανικού πετρελαίου συγκαταλέγονται οι Τουρκία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα. Στη χώρα μας, τα ΕΛΠΕ προμηθεύονται σημαντικές ποσότητες από το Ιράν, οι οποίες προσεγγίζουν το 25% του συνόλου των εισαγωγών τους. Ως εκ τούτου, αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία της επιβολής νέων κυρώσεων, ιδίως εν μέσω της διαδικασίας πώλησης του 50,1% του ομίλου που προκηρύχθηκε προ ημέρων. Η προθεσμία για την υποβολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος είναι η 18η Μαΐου, άρα ως τότε μάλλον θα είναι γνωστό στους υποψήφιους επενδυτές το τι θα πράξουν οι ΗΠΑ, ώστε να το λάβουν υπόψη στους υπολογισμούς τους.

Αξίζει να αναφέρουμε, επίσης, ότι στο παρελθόν τα ΕΛΠΕ αναγκάστηκαν για ένα διάστημα να διακόψουν τις εν λόγω εισαγωγές από την Τεχεράνη, αλλά στη συνέχεια, το 2016, έσπευσαν να τις επαναλάβουν όταν το επέτρεψε η πολιτική συγκυρία, διατηρώντας πάντα τις καλές σχέσεις που έχουν με τους Ιρανούς.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι σε περίπτωση που περιοριστούν εκ νέου οι ιρανικές εξαγωγές, αυτό θα είναι “δώρο” για τους άλλους εξαγωγείς της Μέσης Ανατολής, αλλά και για τον ΟΠΕΚ, ο οποίος επιδιώκει περιορισμό της παραγωγής προκειμένου να στηριχθούν οι διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού, στα πλαίσια της συμφωνίας που ολοκλήρωσε με τη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου