Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Οι διαρροές είναι η "σκοτεινή πλευρά" του φυσικού αερίου. Και δίκτυα χωρίς διαρροές δεν υπάρχουν…

Από το energypress.gr
Το έχουν πει καύσιμο “γέφυρα” στο δρόμο για την απανθρακοποίηση της οικονομίας. Και είναι. Οι πιο αυτάρεσκοι το έχουν αποκαλέσει “πρίγκηπα των υδρογονανθράκων”. Και είναι. Η πτώση των τιμών του τα τελευταία χρόνια και η ανάγκη να αποδεσμευτούμε από τον λιγνίτη, έχουν αυξήσει τη συμμετοχή του στο ενεργειακό ισοζύγιο. Φυσικά αναφερόμαστε στο φυσικό αέριο. Η απελευθέρωση των αγορών και η παρουσία πλέον..
πολλών  προμηθευτών έχουν εντείνει την επικοινωνιακή επίθεση για τα πλεονεκτήματα της χρήσης φυσικού αερίου, μερικές φορές στα όρια της υπερβολής σε ότι αφορά στα περιβαλλοντικά του πλεονεκτήματα. Σε τελική ανάλυση θα πει κανείς, το φυσικό αέριο έχει τις χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα απ’ όλα τα ορυκτά καύσιμα. Μόνο που σε κάθε παραμύθι υπάρχει και ένας δράκος. Και ο δράκος στην περίπτωσή μας είναι οι “κρυφές” εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που οφείλονται στο φυσικό αέριο.

Το φυσικό αέριο αποτελείται κατά 85% περίπου από μεθάνιο, ένα ισχυρότατο αέριο του θερμοκηπίου. Με βάση τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, το μεθάνιο έχει “δυναμικό υπερθέρμανσης” 34-96 φορές υψηλότερο από αυτό του διοξειδίου του άνθρακα. Ας είμαστε επιεικείς κι ας πούμε 34. Ποιό είναι λοιπόν το πρόβλημα; Οι διαρροές! Δεν υπάρχουν δίκτυα χωρίς διαρροές. Μπορεί η κατάσταση των δικτύων διεθνώς να είναι πολύ καλύτερη από μερικές δεκαετίες πριν, αλλά απέχει πολύ από το να είναι χωρίς προβλήματα. Ως γνωστόν, το μεγαλύτερο ποσοστό αερίου έρχεται στην Ελλάδα από τη Ρωσία. Το μέσο ποσοστό διαρροών κατά την παραγωγή και μεταφορά του φυσικού αερίου από τη Ρωσία έως την Ελλάδα ανέρχεται σε 3,4% (εύρος εκτιμήσεων 2,8%-4,1%) της διακινούμενης ποσότητας. Εντός της Ελλάδας, οι εκτιμώμενες διαρροές ανέρχονται σε 0,4% της διακινούμενης ποσότητας. Αν συνυπολογίσουμε τα παραπάνω, οι πραγματικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση του αερίου για ηλεκτροπαραγωγή (εκφρασμένες ως ισοδύναμες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα) είναι περίπου 40% μεγαλύτερες από αυτές που συνήθως καταγράφουμε υπολογίζοντας απλώς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις καμινάδες των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο.

Τον πλανήτη βέβαια ουδόλως ενδιαφέρει αν τα αέρια του θερμοκηπίου προέρχονται από την καμινάδα ή από διαρροές. Η ζημιά στο κλίμα είναι η ίδια. Κι όμως. Παρόλο που όλα αυτά είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες, κάποιοι συνεχίζουν να αγνοούν αυτή τη σκοτεινή πλευρά του φυσικού αερίου. Γι’ αυτό και o ρόλος του ως “γέφυρα” θα πρέπει να διαρκέσει όσο το δυνατόν λιγότερο. Χρειαζόμαστε ένα μέλλον με πραγματικά καθαρή ενέργεια, δηλαδή με ΑΠΕ, το συντομότερο δυνατόν. Ας το λάβει και αυτό υπόψη του ο εν εξελίξει μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός.

---------------------------------

* Ο Στέλιος Ψωμάς είναι σύμβουλος σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου