Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Ζυμώσεις στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή με επίκεντρο τον «μαύρο χρυσό»

Από το naftikachronika.gr
H κυβέρνηση του Σουδάν ευελπιστεί σε μια συμφωνία με την Σαουδική Αραβία με σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της πρωτεύουσας Χαρτούμ κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, όπως επισημαίνουν επίσημοι κύκλοι της κυβέρνησης του Σουδάν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου του Σουδάν, Abdulrahman Othman, η επικείμενη συμφωνία θα αφορά την τροφοδοσία 1,8 εκατ. τόνων πετρελαίου τον χρόνο στο Σουδάν, το οποίο το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει..
πληγεί από μια έντονη έλλειψη καυσίμων όπως αυτή αντανακλάται στις μεγάλες ουρές που σχηματίζονται για ώρες στα πρατήρια βενζίνης της χώρας.

Σύμφωνα με το Reuters, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω συμφωνία για τον «μαύρο χρυσό» έρχεται μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας του Σουδάν στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με την οποία η χώρα της Αφρικής επανεξετάζει την στρατιωτική της συμμετοχή στην Υεμένη. Επισημαίνεται ότι το Σουδάν έχει ήδη αποστείλει 3.000 στρατεύματα εδάφους στην Υεμένη για την υποστήριξη ενός συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Σουδάν εξακολουθεί να ταλανίζεται από τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις 21 Μαρτίου 2018 και αφορούν 15 πετρελαϊκούς του διαχειριστές.  Από την άλλη οι οικονομικές σχέσεις του Σουδάν με την Σαουδική Αραβία έχουν βελτιωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα η δεύτερη να θεωρείται σήμερα ο 7ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Σουδάν, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου