Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Το κλειδί για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ κρατά ο νέος αγοραστής των ΕΛΠΕ

Από το energypress.gr
Στα χέρια του αυριανού αγοραστή των ΕΛΠΕ βρίσκεται η τύχη της ΔΕΠΑ. Από το κατά πόσο αυτός ενδιαφέρεται ή όχι για την αγορά φυσικού αερίου θα κριθεί και η εξέλιξη της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης, για την οποία όλα δείχνουν ότι μετατίθεται για κάποια στιγμή μέσα στο 2019.

Αν ο καινούργιος στρατηγικός επενδυτής του ομίλου κρίνει ότι..
η παραμονή του ως παθητικός μέτοχος στη ΔΕΠΑ χωρίς τον έλεγχο του μάνατζμεντ, δεν του προσφέρει υπεραξίες- άποψη της σημερινής διοίκησης των ΕΛΠΕ- τότε θα ανάψει αυτόματα το πράσινο φως για πώληση του ποσοστού του 35%. Σε αυτή τη περίπτωση θα δούμε να επαναλαμβάνεται στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ το "μοντέλο ΔΕΣΦΑ". Δηλαδή κράτος και ΕΛΠΕ να πωλούν τις συμμετοχές τους από κοινού.

Στη πράξη τα παραπάνω δείχνουν ότι ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή, τι και πως θα πουληθεί από τη ΔΕΠΑ, και πως όλα τα σενάρια βρίσκονται στον αέρα. Αν και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να σπάσει στα δύο τη ΔΕΠΑ και να πουλήσει μειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία δικτύων, και πλειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία εμπορίας, η απόφαση γύρω από το ποσοστό που κατέχουν τα ΕΛΠΕ στην εταιρεία, μπορεί να τινάξει το σχέδιο στον αέρα.

Αν ο νέος αγοραστής αποφασίσει να πουλήσει το μερίδιό του στη ΔΕΠΑ, μαζί με εκείνο του Δημοσίου, είναι προφανές ότι τα δίκτυα μπορεί για παράδειγμα να ιδιωτικοποιηθούν κατά πλειοψηφικό και όχι μειοψηφικό ποσοστό, όπως λέει η κυβέρνηση. Κατ’ αντιστοιχία, θα μπορούσε να πουληθεί ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό στην εταιρεία εμπορίας.

Από πλευράς χρονοδιαγραμμάτων η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ μετατίθεται για μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου, και το νωρίτερο για το 2019. Νωρίτερα δεν θα έχει προλάβει να μπει στα ΕΛΠΕ ο νέος στρατηγικός επενδυτής, πολλώ δε μάλλον να έχει σχεδιάσει τα επόμενα του βήματα γύρω από τις συμμετοχές της εταιρείας, και ειδικότερα σχετικά με την αγορά φυσικού αερίου.

Κι αυτό καθώς η λίστα των εταιρειών που θα περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού των ΕΛΠΕ, αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το νωρίτερο μέσα στον Ιούνιο. Τότε θα ανοίξει και το data room για τους ενδιαφερόμενους, και εφόσον αυτοί καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές μέσα στον Ιούλιο, όπως θα ήθελε το ΤΑΙΠΕΔ, τότε η συναλλαγή έχει πιθανότητες να προλάβει να κλείσει μέχρι το τέλος του έτους. Επομένως η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ θα ξεκινήσει κάπου μέσα στο 2019. Εως τότε όλα όσα λέγονται και γράφονται για τη ΔΕΠΑ θα είναι εντελώς στον αέρα.

Οταν θα έρθει εκείνη η στιγμή, θα φανεί και το αντίκτυπο της εξαγοράς από τη ΔΕΠΑ έναντι 150 εκατ. ευρώ, όπως εδώ και καιρό λέγεται, της συμμετοχής της Shell σε ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής. Και το τίμημα που θα καταβληθεί για τις δύο προς πώληση θυγατρικές της ΔΕΠΑ, όταν και όποτε ξεκινήσουν οι δύο αυτοί διαγωνισμοί, θα πρέπει λογικά να ξεπερνά κατά πολύ τα 150 εκατ. ευρώ, που ετοιμάζεται να πληρώσει η εταιρεία στους Ολλανδούς για την εξαγορά του 100% σε ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου