Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Εγκρίθηκε από τα ΕΛΠΕ η μεταβίβαση του 35% του ΔΕΣΦΑ στην κοινοπραξία Snam, Enagas, Fluxys

Από το worldenergynews.gr
Εγκρίθηκε σήμερα (14/5) από την έκτακτη γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ η μεταβίβαση του 35% του ΔΕΣΦΑ στην κοινοπραξία Snam, Enagas, Fluxys έναντι τιμήματος 283,7 εκατ. ευρώ προ φόρων.

Η γενική συνέλευση στην οποία εκπροσωπήθηκε το 84,31% των μετοχών των ΕΛΠΕ δηλαδή πάνω από 257 εκατ. μετοχές ενέκρινε την μεταβίβαση του 35% του ΔΕΣΦΑ στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διενεργήθηκε από..
το ΤΑΙΠΕΔ και κατέληξε στην μεταβίβαση, μαζί και με το ποσοστό του Δημοσίου, του 66% του ΔΕΣΦΑ στην κοινοπραξία υπό την Snam.

Τη διαδικασία ως σύμβουλος των ΕΛΠΕ λειτούργησε η Barclays Bank η οποία έκρινε ως συμφέρουσα την προσφορά καθώς αυτή κινήθηκε εντός του έτους της αποτίμησης που είχε διενεργήσει.

Πέραν του εύλογου του τιμήματος τα ΕΛΠΕ ενέκριναν την μεταβίβαση της συμμετοχής τους στο ΔΕΣΦΑ καθώς δεν επρόκειτο περί στρατηγικής συμμετοχής αφού κατείχαν μειοψηφικό πακέτο στο διαχειριστή.

Εκτιμάται εξάλλου ότι η από κοινού πώληση του 66% των μετοχών του διαχειριστή συνέβαλε στην μεγιστοποίηση του τιμήματος.

Πρέπει να σημειωθεί εξάλλου ότι τα έσοδα των ΕΛΠΕ από τον ΔΕΣΦΑ θα αυξηθούν κατά περίπου 16 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο μέρισμα του 2017 που θα διανείμει ο ΔΕΣΦΑ.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Αντρέας Σιάμισιης :«Τα έσοδα από την πώληση θα κατευθυνθούν στην μείωση του δανεισμού του Ομίλου και στην χρηματοδότηση νέων επενδύσεων».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Στάθης Τσοτσωρός δήλωσε ότι η αποχώρηση του Ομίλου από τον ΔΕΣΦΑ είναι απολύτως τεκμηριωμένη και επωφελής ενώ ο όμιλος δεν αποχωρεί από τον τομέα φυσικού αερίου στον οποίο θα είναι παρών τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Τσοτσωρός απάντησε έτσι στην τοποθέτηση του εργαζομένου στα ΕΛΠΕ Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο οποίος υποστήριξε ότι για τους εργαζομένους πρόκειται για μια πολιτικά και επιχειρηματικά λανθασμένη επιλογή η οποία αποφασίστηκε από άλλους και επιβλήθηκε σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ήταν παραγγελία και όχι επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου