Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Ενδιαφέρον από το νέο ιδιοκτήτη του ΔΕΣΦΑ για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB

Από το worldenergynews.gr
Ισχυρό ρόλο για τον ΔΕΣΦΑ στις σχεδιαζόμενες διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις της Ελλάδας, θα επιδιώξουν να διαμορφώσουν οι νέοι μέτοχοι του Διαχειριστή, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές που μιλούν για επερχόμενες σημαντικές κινήσεις, αλλά προδιέγραψαν και οι ίδιες οι τρεις εταιρίες στην πρώτη ανακοίνωση τους με αφορμή την κατακύρωση του διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι..
η κοινοπραξία Snam – Enagas - Fluxys, στις οποίες σύντομα θα μεταβιβαστεί το 66% του ΔΕΣΦΑ, ενδιαφέρεται για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), που αναμένεται να διασυνδεθεί με τον υπό κατασκευή αγωγό ΤΑΡ, στον οποίο οι τρεις εταιρίες έχουν σημαντικά μερίδια. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην κοινοπραξία που προωθεί το έργο του IGB, δεν μετέχει ο ΔΕΣΦΑ, αλλά η ΔΕΠΑ με ποσοστό 25%, ενώ μερίδιο 25% κατέχει η επίσης ιταλική Edison και το υπόλοιπο 50% ανήκει στην κρατική εταιρία της Βουλγαρίας Bulgaria Energy Holding (BEH). 

Η κοινοπραξία του αγωγού ICGB αναμένεται εντός των επομένων ημερών να προκηρύξει το διαγωνισμό για την προμήθεια των σωληνώσεων ενώ σχεδιάζεται η έναρξη κατασκευής του έργου έως το τέλος του έτους προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το 2020 ταυτόχρονα με τον TAP. 

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού για τη δημιουργία εναλλακτικών δρόμων μεταφοράς αερίου προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη εντάσσεται και το FSRU της Αλεξανδρούπολης, δηλαδή ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου αερίου, έργο που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου. 

Στο έργο πρόκειται να συμμετάσχει η ΔΕΠΑ, συμμετέχει ήδη η Gaslog του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού, ενώ γίνονται συζητήσεις για την είσοδο και άλλων εταιριών όπως της αμερικανικής Τellurian Energy. 

Προς πιστοποίηση ο ΔΕΣΦΑ 

Σε ότι αφορά το μέτωπο των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 66% του ΔΕΣΦΑ, σύντομα  η  ΡΑΕ θα προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλου για την πιστοποίηση του Διαχειριστή υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ παράλληλα η κοινοπραξία Snam- Enagas-Fluxys, βρίσκεται σε συζητήσεις με τράπεζες ελληνικές και ξένες για την εξασφάλιση του πακέτου χρηματοδότησης της εξαγοράς.  

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις γίνονται με τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες Alpha Bank, Eθνική, Eurobank και Πειραιώς, όπως επίσης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD). Υπενθυμίζεται ότι η ΕBRD μετείχε στην αντίπαλη κοινοπραξία, που διεκδίκησε τον ΔΕΣΦΑ. 

Το δάνειο, με ενέχυρο τις μετοχές του ΔΕΣΦΑ,  θα αποπληρωθεί από τα μελλοντικά μερίσματα, ενώ η ολοκλήρωση της εξαγοράς προβλέπει και την καταβολή μερίσματος στους σημερινούς ιδιοκτήτες της εταιρίας για το πρώτο εξάμηνο του 2017, ενός ποσού που υπολογίζεται γύρω στα 45 εκατ. ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου