Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Μειωμένες πωλήσεις στα υγρά καύσιμα και το 2018 αναμένει η αγορά πετρελαιοειδών – Πτώση 22% στο πετρέλαιο θέρμανσης

Από το worldenergynews.gr
Συνεχίζεται και το 2018 η συρρίκνωση της αγοράς καυσίμων που ξεκίνησε το 2010 και τα τελευταία χρόνια απλώς περιορίστηκε χωρίς ωστόσο να καταγράφονται σημάδια δυναμικής ανάκαμψης. 

Πάντως οι ηπιότεροι ρυθμοί της συρρίκνωσης δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία στους εμπλεκόμενους στην αγορά, με τις μεγάλες εταιρίες όπως..
η AVIN που είναι ενταγμένη στο ισχυρό πετρελαϊκό όμιλο της Motor Oil, να προχωρούν σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού του δικτύου τους και βελτίωσης των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές. 

Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα φαίνεται να αποτελεί σημαντική ένδειξη ότι η αγορά των υγρών καυσίμων θα ανακάμψει τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα.

Ειδικά δε στην ηπειρωτική χώρα, η ολοκλήρωση και λειτουργία των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων όπως η Ιονία Οδός όπου η AVIN αναπτύσσει τέσσερις νέους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων, δημιουργεί νέες προοπτικές.       

Μεγάλη πτώση στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης   

Πάντως σε επίπεδο αριθμών το πρώτο τρίμηνο του 2018 καταγράφεται αύξηση 1,9% στις πωλήσεις βενζινών, 5,8% στις πωλήσεις πετρελαίου κίνησης, ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης η πτώση των πωλήσεων φθάνει το 22% εξαιτίας κυρίως των καιρικών συνθηκών. 

Ο εφετινός χειμώνας ήταν εξαιρετικά ήπιος σε αντίθεση με τον περσινό χειμώνα οπότε και η μείωση στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης είναι πολύ μεγάλη. 

Σε επίπεδο έτους, το 2017 καταγράφεται ως μια ακόμη χρονιά συρρίκνωσης της αγοράς καυσίμων αφού οι πωλήσεις βενζινών μειώθηκαν κατά 3,1%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 2,3% και υπήρξε οριακή αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης 0,5%.    

Αξίζει να σημειωθεί εξάλλου ότι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα 2017, οι χιονοπτώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας κλπ είχαν σαν αποτέλεσμα να περιοριστούν οι μετακινήσεις, πράγμα που δικαιολογεί τις διακυμάνσεις στο ντίζελ κίνησης και ταυτόχρονα να συγκρατηθεί η πτώση στο πετρέλαιο θέρμανσης. 

Εξάλλου, ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία του Μαρτίου 2018, σύμφωνα με τα οποία οι βενζίνες παρουσίασαν πτώση 1,7% και το πετρέλαιο κίνησης μείωση 1,2%. 

Στο πετρέλαιο θέρμανσης η πτώση έφθασε στο 9,8%, εξέλιξη στην οποία καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι ήπιες θερμοκρασίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου