Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Βγήκε η προκήρυξη για το διαγωνισμό πώλησης των ΕΛΠΕ - Μέχρι 18/5 η εκδήλωση ενδιαφέροντος - Εθνικός και γεωπολιτικός "κόφτης" για τους μνηστήρες

Από το energypress.gr
Βγήκε σήμερα από το ΤΑΙΠΕΔ η πρόσκληση για την υποβολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της «Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία».

Οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση του πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου των ΕΛΠΕ καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι τις 18 Μαΐου, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι επόμενες φάσεις του διαγωνισμού.

Η γεωπολιτική "κρησάρα" στην ..
οποία αναφέρεται το πρωινό σχετικό ρεπορτάζ του energypress είναι πράγματι παρούσα στους όρους του διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της πρόσκλησης αναφέρεται ρητά ότι το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να αποκλείσει ενδιαφερόμενους "ο αποκλεισμός των οποίων θεωρείται από την Ελληνική Δημοκρατία απαραίτητος για την προστασία των ελληνικών εθνικών συμφερόντων και/ή της εθνικής ασφάλειας και/ή την ενεργειακή ασφάλεια και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού".

Όπως έγραψε το energypress, στόχος είναι, μέσω της συγκεκριμένης ρύθμισης, να αποκλειστούν από το διαγωνισμό εταιρείες από χώρες όπως η Τουρκία, η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα.

Δείτε αναλυτικά την πρόσκληση εδώ.

Το σχετικό δελτίο τύπου του ΤΑΙΠΕΔ έχει ως εξής:

Στην έναρξη διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την από κοινού πώληση με την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. πλειοψηφικού πακέτου συμμετοχής (τουλάχιστον 50,1%) στην εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε» (ΕΛΠΕ) προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ.

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς στο πρόγραμμα αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς τα ΕΛΠΕ αποτελούν έναν από τους κορυφαίους ομίλους στον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με παρουσία σε 6 χώρες και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% του συνολικού όγκου πωλήσεων.

Το εύρος των δραστηριοτήτων των ΕΛΠΕ περιλαμβάνει:

 Εφοδιασμό, Διύλιση και Εμπορία πετρελαιοειδών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό Λιανική Εμπορία πετρελαιοειδών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό
 Παραγωγή και Εμπορία Χημικών/Πετροχημικών
 Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων
 Παραγωγή και Εμπορία Ηλεκτρικής Ενέργειας
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Παροχή Συμβουλευτικών και Τεχνικών Υπηρεσιών στον τομέα της ενέργειας
Μεταφορά αργού πετρελαίου και προϊόντων (αγωγοί, θαλάσσιες μεταφορές)
Οι μετοχές των ΕΛΠΕ διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Διαγωνιστική διαδικασία

Η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: φάση προεπιλογής (Α΄ Φάση) και φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών (Β΄ Φάση). Στην Α΄ Φάση το ΤΑΙΠΕΔ προσκαλεί τους επενδυτές να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, σύμφωνα με τους όρους της Πρόσκλησης, το αργότερο μέχρι τις 18 Μαΐου 2018.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που θα πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής (προεπιλεγέντες) θα κληθούν να συμμετάσχουν στη Β΄ Φάση. Στη Β΄ Φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, οι προεπιλεγέντες επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφοριακό υλικό σχετικά με τα ΕΛΠΕ μέσω εικονικής αίθουσας τεκμηρίωσης (Virtual Data Room - VDR), και στη συνέχεια θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Λεπτομέρειες του διαγωνισμού περιγράφονται στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ.



Νωρίτερα, το energypress έγραφε:

Ζήτημα των αμέσως επόμενων ωρών ή ημερών πρέπει να θεωρείται η προκήρυξη από το ΤΑΙΠΕΔ του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ. 

Ενός διαγωνισμού όπου το ενδιαφέρον επικεντρώνεται όχι μόνο στο επιδιωκόμενο τίμημα, όσο και στους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτόν, που ασφαλώς θα αξιολογούν και τον γεωπολιτικό παράγοντα. Είναι προφανές ότι η προκήρυξη θα θέτει συγκεκριμένους περιορισμούς ως προς τη συμμετοχή στη διεκδίκηση μιας εταιρείας που σχετίζεται άμεσα με ζητήματα εθνικής ασφάλειας, τήρησης στρατηγικών αποθεμάτων, και το γεωπολιτικό κεφάλαιο.

Δίχως να είναι σαφές ποιοί θα είναι αυτοί οι όροι, εύκολα μπορεί να γίνει κατανοητό πως τα προαπαιτούμενα συμμετοχής θα είναι κατά τέτοιο τρόπο διατυπωμένα, ώστε να διασφαλίζουν το κεφάλαιο της εθνικής ασφάλειας, το οποίο μπορεί να διακυβευτεί ανάλογα με το ποιός μπορεί να είναι ο αυριανός στρατηγικός επενδυτής.

Είναι προφανές ότι για την απόκτηση του 50,1% της εταιρείας μπορεί να ενδιαφερθούν πολλοί και μεγάλοι παίκτες του χώρου, ωστόσο είναι πρακτικά αδύνατο ανάμεσα σε αυτούς να εμφανισθούν ως υποψήφιοι με ισχυρές πιθανότητες, για παράδειγμα, Ρώσοι, Ιρανοί ή Κινέζοι.

Στο παρελθόν, είχαν κατά καιρούς κυκλοφορήσει σενάρια για πιθανό ενδιαφέρον τόσο από τις ρωσικές εταιρείες Rosneft και Lukoil, όσο και από την ιρανική NIOC, καθώς και από ασιατικούς ομίλους.

Ούτε όμως παλαιότερα, πολλώ δε μάλλον σήμερα, σε μια συγκυρία εντεινόμενης γεωπολιτικής πόλωσης στη ΝΑ Μεσόγειο μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας, θα μπορούσαν να έχουν τύχη τέτοια σενάρια. Το ίδιο ισχύει και στη περίπτωση τυχόν ενδιαφέροντος από το Πεκίνο, καθώς χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, έχουν ζητήσει από τις Βρυξέλλες τη λήψη ολοένα πιο αυστηρών μέτρων για να προστατεύσουν από κινεζικές εξαγορές στρατηγικού χαρακτήρα ευρωπαϊκές εταιρείες. Τα ΕΛΠΕ ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία.

Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι τα ΕΛΠΕ αποτελούν για τον αυριανό τους αγοραστή μια "πλατφόρμα" διείσδυσης στην ευρύτερη περιοχή. Οποιος στρατηγικός επενδυτής θελήσει να τα πάρει στα χέρια, είναι επειδή βλέπει τις νέες ανταγωνιστικές συνθήκες που διαμορφώνονται στη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Τις νέες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων σε Αίγυπτο, Κύπρο και Ισραήλ, αλλά και το γεγονός ότι τα ΕΛΠΕ μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό "όχημα" για διείσδυση στις γύρω χώρες, όπου όμως κυριαρχούν οι ρωσικές Rosneft, και Lukoil.

Σε ένα παρόμοιο μοτίβο, θυμίζουμε ότι στη πρόσφατη συμφωνία μετόχων ανάμεσα στη πλευρά Λάτση και το Δημόσιο, προβλεφθηκε να εξαιρεθεί το κομμάτι των ερευνών υδρογονανθράκων. Κατόπιν επιδίωξης της κυβέρνησης, και έπειτα από διαπραγματεύσεις με την Paneuropean, το Δημόσιο πέτυχε να διατηρήσει ένα αυξημένο ποσοστό και ταυτόχρονα ενισχυμένο ρόλο στο χαρτοφυλάκιο των υδρογονανθράκων. Εν προκειμένω οι παραχωρήσεις που έχουν αποκτήσει τα ΕΛΠΕ σε έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων περνούν σε μία 100% θυγατρική holding εταιρεία, στην οποία το Δημόσιο μετά την ολοκλήρωση της πώλησης και με τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, θα ελέγχει άμεσα και έμμεσα συνολικά ποσοστό 36,25%.

Θυμίζουμε ότι με τη συμφωνία πώλησης του 50,1%, η Paneuropean πωλεί το 30,47% των ΕΛΠΕ (από 45,47% σήμερα) και το Δημόσιο το 20,5% (από 35,5% σήμερα), γεγονός που σημαίνει ότι αμφότερες οι πλευρές απομένουν στην εταιρεία με ποσοστά 15%.

Χθες η κεφαλαιοποίηση των ΕΛΠΕ στο χρηματιστήριο ήταν 2,56 δισ ευρώ. Επομένως, η από κοινού πώληση του 50,1%, μόνο με βάση την κεφαλαιοποίηση, ξεπερνά το 1,2 δισ. Εκτιμάται ότι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας, που το 2017 ανακοίνωσε ιστορικά υψηλή λειτουργική κερδοφορία ύψους 834 εκατ. ευρώ, μπορεί να φέρει έσοδα που θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στον προϋπολογισμό υπάρχει πρόβλεψη για έσοδο ύψους 500 εκατ. ευρώ από την πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ (που ισοδυναμεί με συνολική αποτίμηση της εταιρείας στο 1,4 δισ.). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου