Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Συνεχίζεται η πτώση στην κατανάλωση υγρών καυσίμων - Μείωση 12% στις πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2018

Από το worldenergynews.gr
Με το... αριστερό μπήκε η φετινή χρονιά για την αγορά των υγρών καυσίμων, καθώς στο πρώτο τρίμηνο του 2018 οι πωλήσεις παρουσίασαν πτώση 12%. 

Αυτό ανέφερε στο περιθώριο της πρόσφατης εκδήλωσης για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα ο κ. Βασίλης Σεραφειμάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ), ως ένδειξη πως τα δύσκολα δεν έχουν..
περάσει για τον κλάδο, σε συνέχεια της δραστικής συρρίκνωσης που υπέστη μέσα στην πολυετή οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΣΕΕΠΕ, το λαθρεμπόριο και οι πειραγμένες αντλίες εξακολουθούν να αποτελούν μάστιγα για τον κλάδο, καθώς διαχρονικά οι κυβερνήσεις έχουν επιδείξει μειωμένα αντανακλαστικά για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας. 

Κι αυτό, παρόλο που με αυτό τον τρόπο το Δημόσιο στερείται ετησίως έσοδα της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ. 

Υπενθυμίζεται πως η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά, με προτεραιότητα στην υλοποίηση και λειτουργία του συστήματος εισροών - εκροών, αποτελεί βασικό στόχο του ΣΕΕΠΕ, με σύμμαχο μάλιστα και τους βενζινοπώλες. 

Με βάση την πιο πρόσφατη πληροφόρηση που έχουν οι παράγοντες της αγοράς από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το σύστημα θα αρχίσει να αξιοποιείται από το τέλος της φετινής χρονιάς. 

Εκκρεμεί η επιδότηση των πρατηρίων  

Πάντως, το γεγονός ότι οι βενζινοπώλες δεν έχουν λάβει ακόμη την επιδότηση που είχε υποσχεθεί να τους παράσχει η πολιτεία για την εγκατάσταση του εξοπλισμού, κάνει τον πρόεδρο του Συνδέσμου να εκφράζει τον φόβο για ενδεχόμενη διάσπαση του κοινού μετώπου, στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των πρατηρίων προτάξουν τη διεκδίκηση της επιδότησης. 

Στην παρέμβασή του στο πλαίσιο της ημερίδας για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ο κ. Σεραφειμάκης αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή επιταγή για μείωση της κατανάλωσης καυσίμων με χρονικό ορίζοντα το 2030, στο πλαίσιο της ευρύτερης ενεργειακής εξοικονόμησης. 

Όπως τόνισε, είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνδυασθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με την επίτευξη του στόχου περαιτέρω ελάττωσης της κατανάλωσης, δεδομένου ότι η βάση αναφοράς για τον ορισμό των σχετικών στόχων εντάσσεται στην περίοδο της οικονομικής ύφεσης, κατά την οποία στη χώρα μας οι πωλήσεις είχαν ήδη περιορισθεί σημαντικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου