Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Πετρελαϊκός πυρετός στην Κρήτη: Ποιοι oil majors δίνουν το παρών στο διαγωνισμό της Δευτέρας - Μικρότερο ενδιαφέρον για το Ιόνιο

Από το energypress.gr
Την ερχόμενη Δευτέρα 5 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της διεθνούς πρόσκλησης που έχει απευθύνει το Ελληνικό Δημόσιο για τις τρεις θαλάσσιες περιοχές σε Κρήτη και Ιόνιο. 

Χθες πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από την ΕΔΕΥ για άλλο βέβαια θέμα (μελέτη για τα πιθανά κενά του Ελληνικού Νόμου για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων), ωστόσο έχει σημασία ενόψει του διαγωνισμού ποιοί ήταν παρόντες.

Πιο συγκεκριμένα, στη χθεσινή ενημέρωση το παρών..
έδωσαν οι εταιρείες Exxon Mobil, Total ΕΛΠΕ, από το ενδιαφέρον των οποίων προήλθε η πρόσκληση για τα δύο οικόπεδα της Κρήτης, η Repsol, η οποία παρακολουθεί στενά την θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, η Energean Oil & Gas (που προκάλεσε τη διεθνή πρόσκληση για το Ιόνιο). 

Στη χθεσινή ενημέρωση δεν προσήλθε η Noble Energy, η οποία μαζί με την Ισραηλινή Delek είχε επισκεφθεί το προηγούμενο διάστημα το data room της ΕΔΕΥ και είχε συλλέξει στοιχεία για τις προσφερόμενες περιοχές. Απομένει να φανεί μέχρι τη Δευτέρα εάν η χθεσινή απουσία, σημαίνει ότι δε θα κατατεθεί και φάκελος προσφοράς στο διαγωνισμό.

Με βάση λοιπόν τις μέχρι τώρα πληροφορίες και εκτιμήσεις, αλλά και τη χθεσινή εικόνα από την παρουσίαση της ΕΔΕΥ, το σκηνικό ενόψει της λήξης της προθεσμίας της Δευτέρας, δείχνει ότι :

Για την Κρήτη θα έχουμε μάλλον δύο (ή τρεις εάν γίνει η έκπληξη από τις Noble & Delek) ενδιαφερόμενους, δηλαδή την κοινοπραξία ExxonMobil, Total, ΕΛΠΕ και την Eni. Η ιταλική εταιρεία να θυμίσουμε ότι δραστηριοποιείται ήδη στην Κύπρο και πέρασε τη γνωστή περιπέτεια με την τουρκική παρεμπόδιση που οδήγησε τελικά στην αναβολή της προγραμματισμένης γεώτρησης. Να σημειωθεί ότι επισήμως η ΕΝΙ έχει δηλώσει ότι έχει αγοράσει τα πακέτα των σεισμικών δεδομένων, προκειμένου να διαπιστώσει εάν η περιοχή της Κρήτης παρουσιάζει ενδιαφέρον ή όχι. 
Για το Ιόνιο, υπάρχει σταθερό ισχυρό ενδιαφέρον από την ισπανική Repsol, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν εκδηλωθεί ετερόκλητες αντιδράσεις στην περιοχή των Ιωαννίνων όπου επίσης έχει αναλάβει την έρευνα και εκμετάλλευση από κοινού με την Energean. 
Αξίζει να αναφερθεί εξάλλου ότι σε δημοσίευση του Oil & Gas Journal το Φεβρουάριο, περιλαμβάνεται παρουσίαση των στελεχών της ΕΔΕΥ Γ. Μακροδημητρά και Κ. Οικονομόπουλου, στην οποία γίνεται λόγος για πολύ ενδιαφέρουσες δομές στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, που μεταφράζονται σε σοβαρές πιθανότητες εντοπισμού κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. 

Αλλά και για το Ιόνιο σημειώνεται ότι στο βορειοδυτικό τμήμα της υπό παραχώρηση περιοχής υπάρχουν γεωλογικές ομοιότητες με την περιοχή της νοτιοανατολικής Αδριατικής όπου έχουν ανακαλυφθεί αξιοποιήσιμα κοιτάσματα ενώ έχουν εντοπιστεί και άλλοι πιθανοί στόχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου