Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Η "απελευθερωμένη" αγορά ηλεκτρισμού σύντομα θα μοιάζει στην "υπέροχη" αγορά τηλεπικοινωνιών.


Από το greeklignite.blogspot.gr
Έτυχε να βρεθώ στο Βουκουρέστι για κάποιο διάστημα το 2012 και θέλησα να βάλω σύνδεση ίντερνετ. Μίσθωσα μια μικρή γκαρσονιέρα στο κέντρο και ήταν ήδη, το 2012, εξοπλισμένη με οπτική ίνα. Ο μεγαλύτερος πάροχος ήταν η RCS-RDS κι έδινε τότε συνδέσεις ταχύτητας 50 & 100Mbps, όταν ο αγορασμένος το 2004 φορητός υπολογιστής είχε μέγιστη ταχύτητα ασύρματης σύνδεσης 54Mbps. Τιμή; 8€/μήνα, μόνο για ίντερνετ, ένα προϊόν που ΔΕΝ υπήρχε στην Ελλάδα, με τη λαμπρή "απελευθερωμένη" αγορά τηλεπικοινωνιών. Και η σύνδεση "πήγαινε σφαίρα" σε σχέση με την αντίστοιχη της Ελλάδας.

Ήδη στο 2013 η RCS-RDS έδινε συνδέσεις ταχύτητας 500 & 1000Mbps, κάτι που σχολίασα τις πρώτες μέρες ύπαρξης του ιστολόγιου. Η πιο πάνω εικόνα είναι σημερινή, τα...

1000Mbps download/500Mbps upload πωλούνται στη Ρουμανία 39 λέι/μήνα με το ΦΠΑ, δηλαδή 8,4€/μήνα. Η ισοτιμία ήταν στα 4,4λέι/€ το 2012 και στα 4,66 σήμερα, δηλαδή σε 4 χρόνια, με τα ίδια λεφτά που αγόραζες στη Ρουμανία τα 50Mbps, αγοράζεις πλέον τα 1000Mbps.

Καθόλου άσχημα για μια χώρα που μέχρι το 1989 είχε τον Τσαουσέσκου και στη συνέχεια ταλανίστηκε απ' τη διαφθορά των πολιτικών της, οπότε στην τελευταία έκθεση της Akamai, για το 1ο τρίμηνο 2017, η Ρουμανία είναι πολύ ψηλά στην ταχύτητα σύνδεσης στο ίντερνετ, στην ...
7η θέση της Ευρώπης και στο Νο 13 παγκοσμίως, την ώρα που η Ελλάδα είναι προτελευταία στην Ευρώπη και Νο 72 παγκοσμίως, στην Ευρώπη πιο πάνω μόνο απ' την επίσης "ανάδελφη" Κύπρο.


Την ίδια ώρα που στη Ρουμανία τα 1000Mbps πωλούνται προς 8,4€/μήνα με το ΦΠΑ, στην Ελλάδα, με τη λαμπρή "απελευθερωμένη" αγορά τηλεπικοινωνιών, διεξάγεται ένας πραγματικός διαφημιστικός βομβαρδισμός των καταναλωτών για συνδέσεις "ασύλληπτης" ταχύτητας, που ξεκινούν απ' τα ...30 και τελειώνουν στα 200Mbps. Μάλιστα οι διαφημίσεις αναίσχυντα προωθούν τις νέες ταχύτητες ως στοιχείο που θα βελτιώσει την ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων, ενώ στην πραγματικότητα καθηλώνουν για άλλη μια πενταετία την ανταγωνιστικότητα της χώρας πιο χαμηλά απ' τη γειτονική μας στα Βαλκάνια Ρουμανία. Κι όσο για τιμές; Δείτε στις εικόνες, που είναι όλες σημερινές λήψεις οθόνης.



Οι τιμές στην Ελλάδα αφορούν πακέτα double play, σταθερή τηλεφωνία+ίντερνετ, δεν μπορείς ν' αγοράσεις μόνο ίντερνετ. Κοινό χαρακτηριστικό των συνδέσεων σταθερής τηλεφωνίας είναι πως πλέον είναι τεχνολογίας VoIP, τηλεφωνία μέσω μόντεμ, ένα προϊόν που μοιάζει με τις κλήσεις μέσω Microsoft Skype ή Google Hangouts ή Facebook Messenger, κλήσεις που βεβαίως είναι δωρεάν. Στην τεχνολογία VoIP, αν για κάποιο λόγο το μόντεμ δεν έχει ρεύμα, παύει και η τηλεφωνική σύνδεση. "Λαμπρή" τεχνολογία, θυμίζει το σύνθημα των τοίχων "ο πολιτισμός σας σταματά μόλις βγει απ' την πρίζα". Κυριολεκτικά ό,τι πρέπει για να εμπεδώσει το αίσθημα ΑΝασφάλειας των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι, αν τυχόν πέσει η ασφάλεια του ρεύματος.




Κοινό επιπλέον χαρακτηριστικό των συνδέσεων αυτών είναι πως προσφέρουν "απεριόριστες κλήσεις προς σταθερά στα εθνικά δίκτυα", όπου ξαφνικά ανακαλύπτεις, μετά την απομάκρυνσιν εκ του ταμείου ασφαλώς, πως μέσα στα εθνικά δίκτυα λειτουργεί ένα παράλληλο σύμπαν, προς το οποίο οι κλήσεις μόνο δωρεάν δεν είναι. Πρόκειται για τους περίφημους πενταψήφιους αριθμούς, που πλέον πρέπει να τους καλέσεις για να έλθεις σ' επαφή π.χ. με το ΔΕΔΔΗΕ, με τον πάροχο τηλεφωνίας για να δηλώσεις βλάβη, με τα ραντεβού του ΠΕΔΥ, με την τράπεζα, κλπ. Αριθμοί που κατά κανόνα αντιστοιχούν σε φωνητικές πύλες και κρατούν τον καταναλωτή σε αναμονή όσο περισσότερο γίνεται, προκειμένου να αυξάνεται όσο γίνεται η χρέωση. Πραγματικά λαμπρή η "απελευθερωμένη" αγορά τηλεπικοινωνιών. 




Αφού λοιπόν είδατε τις τιμές για τα καταπληκτικά πακέτα που πωλούνται στην Ελλάδα, να θυμίσω πως οι "προσφορές" είναι όλες on-line, μη τυχόν και πάει ο καταναλωτής σε κατάστημα παρόχου κι αρχίσει "επικίνδυνες" ερωτήσεις. Το "παιχνίδι" είναι "καλά στημένο" και φυσικά, κατά το γνωστό σύνθημα, "από πριν ξεπουλημένο", αφού η αρμόδια ρυθμιστική αρχή απλά παρακολουθεί απαθώς τη λεηλασία των καταναλωτών, χωρίς να τραβά τ' αυτί κανενός.




Πρόσφατα πάντως, τον Ιανουάριο 2018, ορίστηκε νέος πρόεδρος στην ΕΕΤΤ, που το Φεβρουάριο "απηύθυνε σύσταση" προς τους παρόχους για τις πολύ χαμηλές πραγματικές ταχύτητες σύνδεσης στο ίντερνετ: δείτε στον πιο πάνω πίνακα, απ' την Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2016-2017 της ΕΕΤΤ, ότι το πιο χαμηλό ποσοστό ονομαστικής ταχύτητας επιτυγχάνεται στην πιο δημοφιλή κατηγορία, στη σύνδεση των 24Mbps, γι' αυτό και η χώρα βρίσκεται τόσο χαμηλά στην Ευρωπαϊκή κατάταξη. Υπόσχονται αρχικά 24Mbps, στη συνέχεια "έως 24Mbps" και στην πράξη είναι 8Mbps, μάλλον επειδή δεν υπάρχει η απαιτούμενη υποδομή να χωρέσει όλους τους χρήστες ταυτόχρονα.


Μόνο που με "συστάσεις" προκοπή ΔΕΝ γίνεται, πέραν της λεηλασίας των καταναλωτών οι πάροχοι καθηλώνουν την οικονομία της χώρας ακριβώς την ώρα που πρέπει να κάνει αναπτυξιακό άλμα για να φύγει απ' το φαύλο κύκλο των μνημονίων. Κι αυτή ακριβώς η πιο πάνω απαράδεκτη εικόνα της κατά τα λοιπά λαμπρής "απελευθερωμένης" αγοράς τηλεπικοινωνιών ήταν που ώθησε βουλευτή της ΝΔ, ναι, της νεοφιλελεύθερης ΝΔ του Μητσοτάκη, να κάνει τον περασμένο Νοέμβριο ερώτηση στη Βουλή για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ερώτηση που περιείχε τις εκφράσεις "πιθανή ύπαρξη καρτέλ" και "ληστρικές τιμές".



Δεν πρόκειται ωστόσο για καρτέλ. Πρόκειται απλά για τη "λαμπρή" νεοφεουδαρχική ΕΕ των πολυεθνικών ολιγοπωλίων, αυτή που ο Βαρουφάκης λέει πως "ή θα εκδημοκρατιστεί ή θα διαλυθεί". Με ποιο τρόπο άραγε "εκδημοκρατίζει" κανείς τη φεουδαρχία; Μήπως πιάνουμε το Βαρουφάκη κομματάκι ανιστόρητο; Ή απλά προετοιμάζεται η νέα έκδοση εξαπάτησης και υφαρπαγής της ψήφου των πολιτών, μια που μετά το Brexit και η Ιταλία "μαύρισε" για τα καλά την ΕΕ την περασμένη Κυριακή, όπως πολύ καλά φαίνεται στο γραφικό των Financial Times;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου