Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Μετά το 3ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο για την ανάπτυξη της Κρήτης

Από το lygeros.org
Μετά το 3ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο για την ανάπτυξη της Κρήτης μέσω της αξιοποίησης των Υδρογονανθράκων, μπαίνουμε σε μια νέα φάση, η οποία είναι όλο και πιο πρακτική με τον διαγωνισμό που τρέχει στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και Νοτιοδυτικά Κρήτης. 

Διότι η επιτροπή αξιολόγησης του φακέλου της κοινοπραξίας ExxonMobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια, είναι πια επανδρωμένη..
με στελέχη της ΕΔΕΥ, πράγμα που μας επιτρέπει να προετοιμάσουμε στρατηγικά το πλαίσιο του συμβολαίου για την άδεια έρευνας. 

Επίσης τώρα η Περιφέρεια ξέρει ότι θα πάρει το 5% των απολαβών του ελληνικού δημοσίου και το 20% για περιβαλλοντικές δράσεις στην περιοχή που διαθέτει το κοίτασμα που θα ανακαλυφθεί. 

Αυτά τα δεδομένα ενισχύουν την ενεργειακή στρατηγική της Περιφέρειας κι επειδή ο Περιφερειάρχης είναι σωστά ενημερωμένος πια για όλες αυτές τις τεχνικές λεπτομέρειες ξέρουμε ότι θα δώσει οδηγίες για την υλοποίηση δράσεων σε πολλαπλά επίπεδα. 

Έτσι και το παράδειγμα που έδειξε η Αρχιεπισκοπή είναι τεράστιας σημασίας για το μέλλον διότι όσοι είναι πιστοί, βλέπουν με τον τρόπο τον πιο ξεκάθαρο πώς η εκκλησία προστατεύει το λαό. 

Το θέμα των θαλάσσιων περιοχών πρέπει ν' απασχολεί όλη την Κρήτη διότι την μετατρέπει σε ενεργειακό κόμβο με πηγές που σημαίνει ότι δεν θα είναι μόνο και μόνο πέρασμα. 

Και η ύπαρξη ενός δικτύου φυσικού αερίου είναι πλέον ένας στρατηγικός στόχος για το νησί. 

Με άλλα λόγια δεν πρόκειται μόνο για μια εξωτερική προσέγγιση ανάλογη με το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector και τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

 Έτσι είναι καλό να σκεφτούμε από τώρα όχι μόνο τις προδιαγραφές ενός ενεργειακού λιμανιού αλλά και ενός τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στη Νότια Κρήτη.

Ν. Λυγερός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου