Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Τι γίνεται με την μυστηριώδη κινεζική εταιρία που θέλει να εξαγοράσει το 14% της Rosneft

Από το bankingnews.gr
Όταν μια μικρή γνωστή ιδιωτική κινεζική εταιρεία ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο του 2017 ότι θα αγόραζε το 14% της Rosneft, πολλοί αναλυτές αναρωτήθηκαν πώς μια άγνωστη σχεδόν εταιρεία εμπορίας καυσίμων αναβαθμίστηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να γίνει ένας σημαντικός παγκόσμιος παίκτης στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, φτάνοντας στο σημείο να πληρώνει έως και 9 δισ. δολάρια για το μερίδιο του γίγαντα του πετρελαίου της Ρωσίας.

Έξι μήνες αργότερα, το μυστήριο που περιβάλλει τη CEFC China Energy δεν έχει μόνο λυθεί, αλλά έχει καταστεί ακόμα πιο ασαφές, καθώς την περασμένη αποκαλύφθηκε..
ότι ο CEO της εταιρίας βρίσκεται υπό έρευνα από τις κινεζικές αρχές και ότι το Πεκίνο ανέλαβε τη διοίκηση της εταιρείας, λόγω οικονομικών ατασθαλιών.

Με όλη αυτήν την αναταραχή, γύρω από την CEFC China Energy, αρκετοί στρατηγικοί αναλυτές αναρωτιούνται τώρα αν η εταιρεία έχει απολέσει την εύνοια του Πεκίνου και εάν τίθεται εν αμφιβόλω η απόκτηση του ποσοστού της Rosneft.

Όταν ανακοίνωσε τη συμφωνία να αγοράσει το 14% στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό από τη Glencore και την Qatar Investment Authority (QIA), η CEFC China Energy ανέφερε ότι επενδύει στην ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία, την Κεντρική Ασία, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και ότι διαθέτει τερματικά πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων διυλιστηρίων και πρατηρίων βενζίνης.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2018, η Glencore ανέφερε στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το 2017 ότι η συμφωνία για την πώληση του ποσοστού που κατέχει στη Rosneft στη CEFC China Energy, "υπόκειται στις συνήθεις διαδικασίες έγκρισης κανονιστικών ρυθμίσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί το α 'εξάμηνο του 2018".
Μόλις μια εβδομάδα αργότερα,έγινε γνωστό ότι οι κινεζικές αρχές ερευνούν τον επικεφαλής της CEFC China Energy, Ye Jianming, για υποψία οικονομικών εγκλημάτων.

Η CEFC δήλωσε ότι οι εκθέσεις αυτές ήταν "αβάσιμες" και "ανεύθυνες". 
Ο εκπρόσωπος της Rosneft Mikhail Leontyev είπε στο Reuters ότι η έρευνα δεν σχετίζεται με τη ρωσική εταιρεία.

Μια μέρα μετά τη δημοσίευση αναφορών σχετικά με τη διερεύνηση του Ye Jianming, η εφημερίδα South China Morning Post ανέφερε ότι το κράτος αναλαμβάνει τη διαχείριση και τις καθημερινές επιχειρήσεις της CEFC China Energy, επικαλούμενη δύο πηγές με άμεση γνώση του θέματος.
Η Shanghai Guosheng Group, εταιρεία χαρτοφυλακίου και επενδύσεων που ελέγχεται από την τοπική κυβέρνηση της Σαγκάης, ανέλαβε τη διαχείριση της CEFC China Energy.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η CEFC Η China Energy αναγκάζουν τους αναλυτές να αμφισβητήσουν την ικανότητα της εταιρείας να ολοκληρώσει τη συμφωνία για την αγορά του 14% της Rosneft.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του  Bloomberg Gadfly Nisha Gopalan, ενώ η συμφωνία Rosneft είναι απίθανο να μην προχωρήσει, αν η κινεζική κυβέρνηση αναλάβει τον έλεγχο της CEFC, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσχημα για την επαναδιαπραγμάτευση των οικονομικών όρων της απόκτησης του ποσοστού.

Ενώ Κίνα και Ρωσία συνεχίζουν να ενισχύουν τις πετρελαϊκές τους σχέσεις, η κινεζική κυβέρνηση προχωράει στην επιβολή αυστηρών ρυθμίσεων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και, ενδεχομένως, στον άμεσο έλεγχο των ιδιωτικών κινεζικών ενεργειακών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου