Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Σενάρια επίσπευσης του διαγωνισμού για τα ΕΛΠΕ - Η κρίσιμη προθεσμία του sMOU, ο όρος για το τίμημα και τι δείχνει η πρώτη αποτίμηση

Από το energypress.gr
Ο αρμόδιος υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης στην προχθεσινή συνάντηση με τους θεσμούς, έθεσε ανοιχτά θέμα αλλαγών στις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, ενώ αργότερα όπως διευκρίνιζαν πηγές του ΥΠΕΝ, οι αναφορές που έκανε εξερχόμενος, αφορούσαν πρωτίστως την υπόθεση των Ελληνικών Πετρελαίων. Πάντως όπως μαρτυρά και η προσεκτική τοποθέτηση του υπουργού, δεν υπάρχει συμφωνία για αλλαγή για κάποια αλλαγή στα όσα έχουν συμφωνηθεί για τα ΕΛΠΕ με τους θεσμούς.

Άλλες πηγές χθες προχωρούσαν ένα βήμα παραπέρα για το θέμα, υπενθυμίζοντας ότι..
στο sMOU  και στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων υπάρχει ρητή αναφορά σε έναρξη του διαγωνισμού για την πώληση του 35,5% μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Μάλιστα σύμφωνα με την πρόβλεψη της συμπληρωματικής συμφωνίας με τους θεσμούς, το μοναδικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση, αφορά στο ποσοστό που θα διατεθεί από πλευράς Δημοσίου και αυτό κάτω από έναν πολύ συγκεκριμένο όρο. Συγκεκριμένα προκειμένου να γίνει αποδεκτή μια μείωση του προς πώληση μεριδίου του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους θεσμούς μια εναλλακτική μορφή άντλησης κεφαλαίων, με ισοδύναμο δημοσιονομικό όφελος.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά σύμφωνα με αυτήν την προσέγγιση; Ότι υπό διαπραγμάτευση δεν βρίσκεται η ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού , αφού από πλευράς θεσμών συνεχίζει να υπάρχει πίεση για έναρξη της διαδικασίας εντός του Μαρτίου, αλλά το ποσοστό που θα πουληθεί από το Δημόσιο και η μέθοδος της αποκρατικοποίησης.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται στα χέρια του έτερου μετόχου του ομίλου, δηλαδή της πλευράς Λάτση, η συμφωνία της οποίας αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι εξελίξεις.

Εδώ βεβαίως έρχονται να κολλήσουν και τα σενάρια που θέλουν σύμφωνα με τις πρώτες αποτιμήσεις που έχουν διενεργηθεί από ανεξάρτητους διεθνείς οίκους, η αξία των ΕΛΠΕ να ανέρχεται στα 4,8 δις ευρώ, στην οποία προστίθεται ο δανεισμός του ομίλου που είναι λίγο κάτω από τα 2 δις, γεγονός που ανεβάζει τον πήχη  για τους επίδοξους ενδιαφερόμενους αρκετά ψηλά κοντά στα 7 δις ευρώ. Επομένως, σε αυτά τα επίπεδα παραμένει ερωτηματικό εάν και κατά πόσο είναι εφικτό να εκδηλωθεί ενδιαφέρον, ιδιαίτερα μάλιστα όταν το περιβάλλον της αγοράς και η ανοδική τάση στην τιμή του πετρελαίου, αποτελεί μάλλον αρνητική εξέλιξη για τον κλάδο της διύλισης, καθώς ήδη οι μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι στρέφουν ξανά τις επενδύσεις τους στον κλάδο της εξόρυξης. 

Αυτές οι ανησυχίες πάντως, σύμφωνα με άλλες πηγές, δεν ακουμπούν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί πιθανή αλλαγή στο σχήμα της αποκρατικοποίησης. Θυμίζουμε ότι από την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, έχουν προϋπολογιστεί για το 2018, 500 εκ. ευρώ ποσό που εάν αλλάξει κάτι στους σχεδιασμούς, η Νίκης θα κληθεί να καλύψει από άλλες πηγές. Μια εξέλιξη διόλου, … επιθυμητή. 

Με βάση τα παραπάνω, τα σενάρια για προκήρυξη του διαγωνισμού για τα ΕΛΠΕ σε άμεσο χρονικό ορίζοντα ακόμη και εντός του Μαρτίου ή και λίγο αργότερα εάν συμφωνηθεί παράταση ενός ή δύο μηνών, συνεχίζουν να βρίσκονται στο τραπέζι ανεξάρτητα από την προσπάθεια Σταθάκη για αλλαγές. Τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει, τέλος, θυμίζουμε ότι αφορούν σε α) πώληση του 35,5% του Δημοσίου, β) από κοινού πώληση μεριδίων από Δημόσιο και όμιλο Λάτση γ) έκδοση μετατρέψιμου ομολόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου