Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Αικατερινάρη: Δεν θα κάνουμε πίσω στις ιδιωτικοποιήσεις μετά τον Αύγουστο

Από το newmoney.gr
Η Ελλάδα δεν θα υπαναχωρήσει στα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο, δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής του Υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων, Ράνια Αικατερινάρη, προσθέτοντας ότι περιμένει οι κρατικές εταιρείες να υποβάλλουν τα σχέδιά τους για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές μέχρι τον Απρίλιο.

«Δεν βλέπω κανένα τέτοιο ρίσκο αυτή τη στιγμή» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ..
ολοένα και περισσότεροι Έλληνες καταλαβαίνουν «την αποστολή και την αξία των ιδιωτικοποιήσεων».

«Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να ταχθεί υπέρ ενός μοντέλου, όπου κάποιος θα αποφασίζει τυχαία τι μπορεί να γίνει και τι όχι» πρόσθεσε.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές να συγκεντρώσει κεφάλαια 3 δισ. ευρώ έως το 2019 από ιδιωτικοποιήσεις ενώ έχει δεσμευτεί να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα την πώληση ποσοστών του Δημοσίου στο Ελ.Βενιζέλος, τη ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ.

Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν κεντρικό πυλώνα των ελληνικών προγραμμάτων από το 2010, ωστόσο, μέχρι στιγμής έχουν αποφέρει έσοδα περίπου 5 δισ. ευρώ αντί για τον στόχο των 50 δισ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της πολιτικής αντίστασης, των αντιδράσεων από τα συνδικάτα αλλά και της γραφειοκρατίας.

Η κακή διαχείριση, η πολιτική επιρροή και η έλλειψη συγκροτημένης στρατηγικής είχαν πλήξει στο παρελθόν ορισμένες κρατικές εταιρείες, όπως σχολιάζει το Reuters.

«Το Υπερταμείο έχει ξεκινήσει να δίνει κατευθύνσεις στις κρατικές εταιρείες που επιβλέπει, οι οποίες είναι εξατομικευμένες και ρεαλιστικές» όπως πρόσθεσε η κα. Αικατερινάρη, σημειώνοντας ότι έχει ζητήσει από τις διοικήσεις τους να υποβάλλουν επιχειρηματικά σχέδια (business plans) που θα τις καθιστούν βιώσιμες, αποτελεσματικές και ανταγωνιστικές.

«Πολύ συχνά είναι ο φόβος της αλλαγής, του καινούριου» που τις κρατάει πίσω, λέει η κα. Αικατερινάρη. «Πολλές εταιρείες θέλουν να προχωρήσουν γιατί ξέρουν ότι αλλιώς δεν θα είναι βιώσιμες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου