Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Αλ Σίσι: Σημαντική η συμφωνία με Κύπρο στην ανακάλυψη «Ζορ»

Από το philenews.com
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι δήλωσε την Τετάρτη ότι η συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Κύπρο άνοιξε το δρόμο στην Αίγυπτο να αδειοδοτήσει διεθνείς εταιρείες για έρευνες σε βαθιά ύδατα, σύμφωνα με σαφείς κανόνες και νόμους που διέπουν περιοχές που μοιράζονται η Αίγυπτος και οι γειτονικές της χώρες.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος προέβη στις πιο πάνω δηλώσεις κατά την τελετή εγκαινίων της πρώτης φάσης παραγωγής του κοιτάσματος «Ζορ».

Η συμφωνία για την..
οριοθέτηση της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου υπεγράφη στις 17 Φεβρουαρίου 2003 και αποτέλεσε την πρώτη συμφωνία οριοθέτησης στη Μεσόγειο.

Το γιγάντιο κοίτασμα «Ζορ» ανακαλύφθηκε  τον Αύγουστο του 2015 σε υποθαλάσσιο βάθος περίπου 1,450 μέτρων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily News Egypt, o κ. Αλ - Σίσι εξήρε τις προσπάθειες της ιταλικής εταιρείας ενέργειας Eni, η οποία κατέχει το 60% των δικαιωμάτων στο τεμάχιο Σιορούκ, η οποία περιλαμβάνει το κοίτασμα «Ζορ», υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της εταιρείας για επιτάχυνση της παραγωγής από το κοίτασμα, κάτι που όπως είπε απέδειξε τη δύναμη των διμερών σχέσεων μεταξύ της Αιγύπτου και της Ιταλίας.

Σημείωσε παράλληλα ότι η Αίγυπτος εισήγαγε μηνιαίως προϊόντα πετρελαίου αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λόγω της μείωσης στην εγχώρια παραγωγής, κάτι που οδήγησε  στη μείωση των αποθεμάτων ξένου νομίσματος της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου.

Στο μεταξύ ο Υπουργός Πετρελαίου της χώρας Τάρεκ Ελ – Μόλα είπε ότι η αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα συνέβαλε στην υπογραφή 83 νέων συμφωνιών για αύξηση των ερευνητικών γεωτρήσεων.

Πρόσθεσε ότι η υποστήριξη του Προέδρου Αλ- Σίσι και ο συντονισμός με τους συνεταίρους στο έργο, τις εταιρείες Eni, BP και Rosenft, ήταν ο λόγος πίσω από την επιτυχημένη ολοκλήρωση του έργου σε χρόνο ρεκόρ.

Σημειώνεται ότι μεσολάβησαν μόλις 28 μήνες μεταξύ της ανακάλυψης και της έναρξης παραγωγής του «Ζορ», κάτι που αποτελεί μοναδικό επίτευγμα σε σχέση με παρόμοιες ανακαλύψεις παγκοσμίως οι οποίες χρειάζονται συνήθως έξι με οκτώ χρόνια.

Ο El-Molla επεσήμανε ότι η Eni παρήγαγε αέριο από το κοίτασμα Ζορ για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2017 με ρυθμό 350 εκατ. κυβικά πόδια την ημέρα. Η ημερήσια παραγωγή αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 1 δισ. κυβικά πόδια στα μέσα του 2018 και 1,7 δισ. μέχρι το τέλος του έτους, ανέφερε. Το δεύτερο στάδιο θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2019, όταν η παραγωγή θα φθάσει τα 2.7 δισ. κυβικά πόδια, αντιπροσωπεύοντας το 50% της παραγωγής φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου