Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Ανακοίνωση ΕΛΚΕ ΕΛΠΕ


Συναδέλφισσα - συνάδελφε,

Τη ∆ευτέρα 26/02 και την Τρίτη 27/02/18 καλούµαστε να υπερψηφίσουµε ή όχι τον ∆ιοικητικό και Οικονοµικό Απολογισµό της χρονιάς που µας πέρασε. Μιας χρονιάς µε µεγάλα και σηµαντικά θέµατα µε κυρίαρχο όµως την υπογραφή της ΕΣΣΕ 2017-2019 µε τα χαρακτηριστικά που αυτή έχει. Η επαναφορά παροχών χωρίς όρους και χωρίς αναστολές, η θεσµοθέτηση νέων παροχών αλλά και η αποκατάσταση αδικιών που χρόνιζαν πλέον της δεκαετίας, είναι µερικά µόνο..
από τα χαρακτηριστικά
που αναδεικνύουν την τρέχουσα ΕΣΣΕ ως την πλέον επιτυχηµένη, συνυπολογίζοντας
ταυτόχρονα και το γεγονός πως αυτή υπεγράφη εν µέσω µνηµονίων και καταστρατήγησης κάθε εργασιακού δικαιώµατος παντού γύρω µας. Ταυτόχρονα υπογράφηκε και ο επίσης τριετής Εσωτερικός Κανονισµός Εργασίας, µε χαρακτηριστικά που τον αναδεικνύουν µέσα στο πλαίσιο των πλέον δηµοκρατικών Εσωτερικών Κανονισµών σε χώρους εργασίας ακόµα και έξω από τη χώραµας.

Το Σωµατείο προχώρησε και σε απεργιακές κινητοποιήσεις µε τα χαρακτηριστικά της προάσπισης του κεντρικού ζητήµατος της Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Ακόµα και αν τα δικαστήρια έκριναν πως οι αγώνες µας και η αγωνία µας για ασφαλή λειτουργία ήταν «παράνοµη», αποδείχθηκε πως όσοι στήριζαν µια τέτοια διεκδίκηση ούτε εµµονές είχαν, ούτε σκοπιµότητες, παρά αγωνία για ζωές συναδέλφων µας.

Τόσο το σταµάτηµα στον FCC όσο και οι δεσµεύσεις που ενώπιον των δικαστηρίων η ∆ιοίκηση ανέλαβε και έχει αρχίσει να υλοποιεί, καταδεικνύουν την ανάγκη για συνεχή διεκδίκηση όλων εκείνων των όρων που θα διασφαλίζουν όλους τους συναδέλφους τους οποίους και εκπροσωπούµε.


Ενδιάµεσα, ως παράταξη που συµµετέχει στο Προεδρείο, στηρίξαµε τη διεξαγωγή του 2ου Συνεδρίου Πετρελαίου από το ΠΣΕΕΠ, δίνοντας και µε αυτό τον τρόπο το στίγµα ενός πρωτοβάθµιου Σωµατείου που επιµένει σε πείσµα των καιρών να ενηµερώνει, να ενηµερώνεται, να σχεδιάζει και να υλοποιεί. Αναφερόµαστε σαφώς στο ότι παρά όσα ακούστηκαν κατά τη διεξαγωγή του 1ου Συνεδρίου «µην κοροϊδεύετε τον κόσµο, πετρέλαια δεν υπάρχουν», τελικά αποδείχτηκε πως όχι µόνο υπάρχουν αλλά και πως τα ΕΛΠΕ µε µια σειρά κοινοπραξιών συµµετέχουν στα δικαιώµατα
εξόρυξης και εκµετάλλευσης όλων των σοβαρά πετρελαιοπιθανών περιοχών.

Οπότε, σε κανένα δεν προκάλεσε έκπληξη το γεγονός πως στο τέλος της χρονιάς που µας πέρασε, οι δανειστές και οι τοκογλύφοι των Βρυξελλών επέβαλαν στην ελληνική κυβέρνηση το ξεπούληµα των ΕΛΠΕ, επιχειρώντας µε αυτόν τον τρόπο να αφαιρέσουν και το τελευταίο εργαλείο παραγωγικής ανασυγκρότησης της ρηµαγµένης µας χώρας.

Οι δύο άξονες πάνω στους οποίους οφείλουµε να κινηθούµε είναι οι εξής: 

Η προάσπιση εργασιακών δικαιωµάτων αλλά και θέσεων εργασίας που κανείς δεν πρόκειται να εγγυηθεί αλλά που αντιθέτως πολλοί θα επιδιώξουν να τις ανατρέψουν. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγµα από την ΟΚΤΑ στο Σκόπια δεν υπάρχει. Τα ΕΛΠΕ το αγόρασαν ως διυλιστήριο εν ενεργεία και εδώ και πέντε (5) χρόνια βρίσκεται σε καθεστώς ιδιότυπου shutdown µε µόνο το 1/3 των εργαζοµένων να απασχολούνται ακόµα εκεί και να λειτουργεί ολόκληρη η εγκατάσταση σαν tank farm. Και αυτό το έκαναν τα ΕΛΠΕ και όχι καµία απρόσωπη υπερατλαντική πολυεθνική
εταιρεία. Ο νοών νοείτο….

Ο δεύτερος άξονας αφορά τον αγώνα που θα δώσουµε όχι µόνο ως εργαζόµενοι αλλά και ως Έλληνες πολίτες καθώς το µέλλον όλων µας και των επόµενων γενεών περνά µέσα από την εκµετάλλευση του πλούτου του ελληνικού λαού προς όφελος του ελληνικού λαού.

Τέλος δηλώνουµε προς πάσα κατεύθυνση, πως η ΕΛΚΕ στο ποσοστό που της αναλογεί και ακόµα παραπάνω θα δώσει και αυτόν τον αγώνα, µε αγωνιστικότητα, αξιοπρέπεια και δυναµισµό καθώς είµαστε βέβαιοι πως το δίκαιο είναι µε το µέρος µας. ∆εν θα επιτρέψουµε σε κανένα πτωµατοφάγο κοράκι να αφαιρέσει την τελευταία ικµάδα ενέργειας από το πληγωµένο σώµα της πατρίδας µας.

∆εν χτίζουµε τώρα κοινωνικές και εργατικές συµµαχίες. Ενεργοποιούµε τις εργατικές και κοινωνικές συµµαχίες που έχουµε χτίσει εδώ και καιρό, ορθώνοντας σωµατεία και κοινωνικές οµάδες ένα αρραγές και αδιαπέραστο τείχος απέναντι στις επιδιώξεις όσων έχουν µάθει να µας εκµεταλλεύονται. Σταθήκαµε πάντα αρωγοί και συµπαραστάτες στο πλάι οποιουδήποτε είχε την ανάγκη µας και αυτό είναι κοινώς αναγνωρισµένο.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Τη ∆ευτέρα και την Τρίτη σας καλούµε να υπερψηφίσετε τόσο τον ∆ιοικητικό όσο και τον Οικονοµικό Απολογισµό της χρονιάς που πέρασε, δίνοντας ένα ξεκάθαρο µήνυµα συσπείρωσης και ενότητας µπροστά στο µεγάλο αγώνα που έχουµε να δώσουµε. Ένα ξεκάθαρο µήνυµα ανάδειξης της χρονιάς που µας πέρασε ως της πλέον επιτυχηµένης εδώ και πολλά χρόνια. Επιλέγουµε να αφήσουµε προσωρινά στην άκρη τα µικρά και καθηµερινά, τα οποία συγκεκριµένα κέντρα εξουσίας
διαχρονικά επιλέγουν να θίγουν σε συγκεκριµένες χρονικές στιγµές, και να επικεντρωθούµε στα µεγάλα και σοβαρά.

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους µας πως οτιδήποτε λιγότερο από την απόλυτη ενότητα και συµπαράταξη, όχι µόνο θα µας δυσκολέψει αλλά και θα µας καταδικάσει στη συνείδηση όλων των εργαζοµένων χαρακτηρίζοντας όλους µας ως κατώτερους των περιστάσεων, καθώς και ιστορικά υπεύθυνους για οτιδήποτε διασπαστικό προκύψει. Η ΕΛΚΕ έχει αποδείξει πως δεν µένει στα λόγια αλλά µε κύριο γνώµονα την αγωνία της για το αύριο σχεδιάζει, υλοποιεί, ΕΝΩΝΕΙ και
ΠΡΟΧΩΡΑ.

                            ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ
                  ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ
             ∆ΗΛΩΝΟΥΜΕ «ΠΑΡΩΝ» ΩΣ ΕΛΚΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΑΧΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου