Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Επικοινωνιακή αντεπίθεση από τις ΗΠΑ, μάχη για το σχιστολιθικό αέριο στην Ευρώπη

Από το energypress.gr
Ενώ οι ΗΠΑ ξεκίνησαν, αμέσως μετά το ψυχολογικό χτύπημα της μεταφοράς ρωσικού  υγροποιημένου αερίου στην παγωμένη Βοστώνη, παγκόσμια μαζική επικοινωνιακή αντεπίθεση σχετικά με τις ανθηρές προοπτικές του σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου που αναμένουν να παράξουν μέσα στο 2018, παρατηρητές επισημαίνουν ότι..
η Ουάσιγκτον δυσκολεύεται πλέον να υπενθυμίσει τις ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βρετανία, Πορτογαλία και Γαλλία που ήδη έχουν αγοράσει ρωσικό LNG  από τον σταθμό Yamal στη βόρειο Σιβηρία, ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια στις δοσοληψίες τους με τη Ρωσία, παραβιάζοντας το γνωστό εμπάργο εναντίον της.

Στο πνεύμα αυτό πάντως, ο πρόεδρος της κοινοπραξίας του ΤΑΡ Βάλτερ Περάερ δήλωσε ότι  δεν προβλέπεται η μεταφορά  αερίου  της Γκαζπρόμ μέσω του αγωγού του,  παρά το ενδιαφέρον που φαίνεται να έχει δείξει η ρωσική εταιρεία.

Των δηλώσεων αυτών προηγήθηκαν δηλώσεις αρμοδίων στη Γαλλία και στην Ολλανδία που ανέφεραν ότι το ρωσικό υγροποιημένο αέριο δεν χρησιμοποιήθηκε στις χώρες τους αλλά επαναφορτώθηκε σε πλοία και θα μεταπωληθεί σε άλλες πιο κερδοφόρες αγορές, χωρίς να διευκρινίζεται ποιες είναι αυτές.

Ακόμη και το φορτίο ρωσικού LNG που έφυγε από τη Βρετανία και κατευθύνεται προς τη Βοστώνη με ευθύνη της γαλλικής εταιρείας Engie, δεν είναι σίγουρο σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ότι θα ξεφορτωθεί στη Βοστώνη και μπορεί να κατευθυνθεί προς άλλη, άγνωστη μέχρι στιγμής κατεύθυνση.

Το κύριο βάρος ωστόσο της αμερικανικής επικοινωνιακής αντεπίθεσης το σήκωσε η αμερικανική αρχή International Information Administration, η οποία δήλωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα φθάσει το 2018 τα 10,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά μέσο ετήσιο όρο και θα είναι μεγαλύτερη κατά 970.000 βαρέλια ημερησίως από την παραγωγή του 2017.

Τα νούμερα αυτά θα ξεπεράσουν με άνεση το προηγούμενο ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ  το 1970, επί Ρίτσαρντ Νίξον, που ανήλθε στα 9.6 εκατ. βαρέλια, ενώ το σχιστολιθικό πετρέλαιο αναμένεται να φτάσει το 2019 τα 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Υπολογίζεται ότι  η μεγάλη αυτή παραγωγή πετρελαίου το 2018 θα απειλήσει  τις προσπάθειες του OPEC και της Ρωσίας να μειώσουν την παραγωγή του πετρελαίου κατά 1.8 εκατ. βαρέλια ημερησίως προκειμένου να προκαλέσουν αύξηση της τιμής του.

Σημειώνεται ότι χθες τη νύχτα στη Νέα Υόρκη το αργό Brent έφτασε τα 69.24 δολ. το βαρέλι, που είναι η ψηλότερη τιμή του από το 2014. 

Σύμφωνα, εξάλλου, με προβλέψεις της International Information Administration, οι τιμές του  Brent που ήταν 54 δολ.το βαρέλι  κατά μέσο όρο το 2017, θα φτάσουν τα 60 δολ. το 2018 και τα 61 δολ. μέσο ετήσιο  όρο το βαρέλι το 2019.

Ενώ όμως στην αμερικανική πλευρά του Ατλαντικού οι προοπτικές του πετρελαίου και του σχιστολιθικού αερίου εμφανίζονται ανθηρές, στην άλλη πλευρά του, στη Βρετανία, οι απόπειρες των εταιρειών να πείσουν κυβέρνηση και κοινή γνώμη για την ανάγκη εκμετάλλευσης του σχιστολιθικού αερίου που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με ενέργεια της χώρα για τα επόμενα 25 χρόνια, συνεχίζουν να συναντούν σοβαρά εμπόδια.

Ήδη η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει απαγορεύσει  την μέθοδο εξόρυξης  φυσικού σχιστολιθικού αερίου fracking και οι αντιδράσεις της βρετανικής κοινής γνώμης εναντίον της για περιβαλλοντολογικούς λόγους το 2017 υπήρξε ιδιαίτερα έντονη.

Η  εταιρεία INEOS που ανήκει στον Τζιμ Ράτκλιφ ετοιμάζεται να πάει την κυβέρνηση της Σκωτίας στα δικαστήρια για "κατάχρηση υπουργικής εξουσίας".

Νοτιότερα, στην κεντρική Αγγλία, άλλες εταιρείες όπως οι  Cuadrilla, η Third Energy και η IGas Energy, ετοιμάζονται να αρχίσουν εργασίες το 2018 με βασικό στόχο, όπως δηλώνουν, να πείσουν τη βρετανική κοινή  γνώμη ότι δεν κινδυνεύει από την εξόρυξη του σχιστολιθικού αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου