Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Η Βραζιλία ανοίγει το δρόμο για εξόρυξη ορυκτών από προστατευόμενο εθνικό δρυμό

Από το worldenergynews.gr
Την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου ενός τεράστιου εθνικού δρυμού που πιστεύεται ότι έχει μεγάλα αποθέματα σε χρυσό, σίδηρο, μαγγάνιο και άλλα μέταλλα αποφάσισε να επιστρέψει η κυβέρνηση της Βραζιλίας, σύμφωνα με το διάταγμα του Προέδρου Michelle Tomeur που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ η περιοχή αυτή, εκτείνεται σε 46.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, βρίσκεται στις βόρειες Πολιτείες Αμαπά και Παρά. 

Το μέγεθος του Δρυμού είναι ..
μεγαλύτερο από αυτό της Δανίας και περίπου το 30% θα είναι πλέον ανοικτό προς εκμετάλλευση από τις μεταλλευτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βραζιλίας, οι εννέα καταυλισμοί και οι περιοχές των αυτοχθόνων που βρίσκονται μέσα στο Εθνικό Δρυμό θα εξακολουθήσουν να χαίρουν νομικής προστασίας. 
Ακτιβιστές έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι οι περιοχές αυτές θα κινδυνεύσουν.

«Στόχος του μέτρου είναι να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις, δημιουργώντας έσοδα για τη χώρα και εργασία για την κοινωνία, πάντα με βάση την αρχή της βιωσιμότητας», τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας και Μεταλλευμάτων της Βραζιλίας σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Παρόλα αυτά ο γερουσιαστής της αντιπολίτευσης Raddela Rodriguez κατήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης ως «τη μεγαλύτερη επίθεση εναντίον του Αμαζονίου τα τελευταία 50 χρόνια».

Ο επικεφαλής της WWF στη Βραζιλία, είχε προειδοποιήσει από τον προηγούμενο μήνα ότι η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της περιοχής θα οδηγήσει «σε δημογραφική έκρηξη, αποψίλωση των δασών, καταστροφή υδάτινων πόρων, απώλεια της βιοποικιλότητας».

Σύμφωνα με έκθεση της WWF, τα μεγαλύτερα αποθέματα χαλκού βρίσκονται σε μια από τις προστατευόμενες περιοχές, ενώ μέσα στην ίδια περιοχή υπάρχουν και αποθέματα χρυσού.

Η περιβαλλοντική οργάνωση προειδοποιεί επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί πρόβλημα σε δύο ακόμη προστατευόμενες περιοχές, όπου ζουν διάφορες κοινότητες οι οποίες είναι σχετικά απομονωμένες από τον υπόλοιπο κόσμο. 

«Το κυνήγι του χρυσού στην περιοχή μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές σε αυτούς τους πολιτισμούς», τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου