Από το energyworld.gr
Στον χορό των υδρογονανθράκων ετοιμάζεται να μπει και ο Λίβανος ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο νέες και ενδεχομένως θετικές προοπτικές για την Κύπρο, σύμφωνα με το energy.reporter.com.cy.
Συγκεκριμένα, ο Λίβανος μετά από τρία χρόνια κενού ηγεσίας απέκτησε επιτέλους μια «λειτουργική» κυβέρνηση που ετοιμάζεται να συμμετέχει στο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου και να προσελκύσει εταιρείες που θα προσχωρήσουν σε έρευνες για τον εντοπισμό και ανάπτυξη ενεργειακών κοιτασμάτων.
Ήδη, τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που πραγματοποίησε η εταιρεία Spectrum είναι πολύ υποσχόμενα, καθώς μιλούν για 96 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 850 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Οι αριθμοί είναι ..
πολύ μεγαλύτεροι από αυτοί της Κύπρου όμως οι γύροι αδειοδότησης θα επιβεβαιώσουν ή θα ανατρέψουν τα στοιχεία που εικάζεται ότι υπάρχουν αυτή την στιγμή. Θα έπρεπε να νιώθουμε απειλή για την κυπριακή ΑΟΖ; Πιθανόν όχι καθώς οι εξελίξεις στο Λίβανο μάλλον προς όφελος μας μπορούν να αποβούν.
Όπως εξήγησε στο EnergyNews ο Δρ. Κωνσταντίνος Χατζηστάσου, Επίκουρος καθηγητής στο Πρόγραμμα Μηχανικής Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
Αν επαληθευτούν οι αριθμοί των ποσοτήτων τότε πληθυσμιακά ο Λίβανος δεν θα μπορεί να απορροφήσει αυτά τα κοιτάσματα. «Αυτόματα μιλάμε για εξαγωγές, με πιθανό αγοραστή την Τουρκία, παρόλο που η χώρα μέχρι στιγμής δεν έδειξε κάποιο ενδιαφέρον για αυτά. Οι δύο χώρες διατηρούν καλές σχέσεις, το ζήτημα είναι πως θα περάσει ένας αγωγός μέσα από την ΑΟΖ της Συρίας;», ανέφερε.
Φυσικά, μια άλλη επιλογή θα είναι το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και η δημιουργία μιας πλωτής πλατφόρμας, ενώ η εξέλιξη δημιουργεί προοπτικές και για τη δημιουργία ενός τερματικού στην Κύπρο όπου υπάρχει περισσότερη ασφάλεια και σταθερότητα. «Αυτό όμως θα εξαρτηθεί τόσο από τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου όσο από τα αποθέματα που θα εντοπιστούν τελικά», υπογράμμισε.
Το σημαντικότερο όμως με τις τελευταίες εξελίξεις στο Λίβανο είναι ότι η χώρα πιθανότατα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε συμφωνία με το Ισραήλ για οριοθέτηση των επί μέρους ΑΟΖ των δυο χωρών. «Η Κύπρος δεν έχει κάποιο πρόβλημα με το Λίβανο, ωστόσο η βουλή της χώρας δεν έχει ακόμα επικυρώσει την συμφωνία διαχωρισμού των ΑΟΖ Κύπρου-Λιβάνου καθώς υπάρχει ένα επίμαχο κομμάτι ανάμεσα στον Λίβανο και το Ισραήλ, το οποίο δεν έχει διασαφηνιστεί ακόμα», εξήγησε ο κ. Χατζηστάσου.
Μια τέτοια εξέλιξη εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ θα ήταν πολύ σημαντική για την Κύπρο καθώς θα έδινε ένα μήνυμα στις εταιρείες για σταθερότητα στην περιοχή, ενθαρρύνοντας περισσότερες επενδύσεις. «Όσο μεγαλύτερα τα αποθέματα σε μια περιοχή τόσο πιο πρόθυμες είναι οι εταιρείες να επενδύσουν εκεί», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα μας δουν με διαφορετική σκοπιά.
«Ας μην ξεχνάμε ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι πιο ακριβό σε σχέση με την παροχή φυσικού αερίου μέσω αγωγών. Είναι καλό να γνωρίζουμε τις δυνατότητες της Ανατολικής Μεσογείου καθώς διαθέτοντας σημαντικά αποθέματα μπορούμε να τροφοδοτήσουμε την Ευρώπη αντικαθιστώντας σε κάποιο βαθμό άλλες πηγές φυσικού αέριου, πιο ριψοκίνδυνες, όπως το ρωσικό φυσικό αέριο. Αν μάλιστα έχουμε και μια λύση στο Κυπριακό θα υπάρξουν τρομερές προοπτικές ώστε η Κύπρος να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικός σταθμός φυσικού αερίου προς την Ευρώπη», επεσήμανε.
Όλα αυτά τη στιγμή που η τελευταία μελέτη γύρω από το East Med Pipeline, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Κρήτη και από εκεί στην ηπειρωτική Ευρώπη δείχνουν ότι το κόστος για την πόντιση ενός αγωγού δεν είναι τόσο ψηλό όσο αρχικά είχε υπολογιστεί.
Επίσης, είναι σημαντικό, τόνισε ο κ. Χατζητσάσου ότι σε καμία ΑΟΖ της περιοχής δεν έγινε προσπάθεια για εξεύρεση πετρελαίου. «Αν γίνει κάτι τέτοιο όπως έχουν αναφέρει στις ΑΟΖ του Ισραήλ και της Αιγύπτου τότε θα ανατραπούν όλα τα δεδομένα στην περιοχή. Αν γίνει η πρώτη προσπάθεια για εντοπισμό πετρελαίου, σε οποιαδήποτε από τις ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο τότε όλο και περισσότεροι θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούν έρευνες για εντοπισμό πετρελαίου», εξήγησε.
Φυσικά, οι γεωτρήσεις στο Λίβανο δεν αναμένεται να γίνουν άμεσα αλλά σε περίπου τρία χρόνια, ανάλογα με το ρυθμό που θα κινηθούν οι διαδικασίες καθώς πρέπει να διευκρινιστούν θέματα που έχουν να κάνουν με το φορολογικό καθεστώς, να προκηρυχθεί γύρος αδειοδότησης, να γίνουν διαπραγματεύσεις και μετά να οριστούν γεωτρήσεις. Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, δηλαδή Κύπρου και Λιβάνου, καθώς ο Λίβανος μπορεί να επιδιώξει να αποκτήσει εμπειρίες και τεχνογνωσία από την Κύπρο που διαθέτει ήδη το νομικό πλαίσιο, την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) και το περιβαλλοντικό πλαίσιο που διέπουν τις δραστηριότητες εντοπισμού και αξιοποίησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου