Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

V. Alekperov (Lukoil): Oι αγορές πετρελαίου δεν θα υπερθερμανθούν – Λειτουργεί η συμφωνία του ΟΠΕΚ

Από το worldenergynews.gr
Οι αγορές πετρελαίου δεν θα υπερθερμανθούν όπως έγινε κατά την άνοδο των τιμών την τελευταία δεκαετία, καθώς η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται ταχύτατα και η συμμαχία των χωρών του ΟΠΕΚ και ανεξάρτητων παραγωγών λειτουργεί καλά, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής Lukoil.

Ο Vagit Alekperov, διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος της Lukoil, δήλωσε στο Reuters ότι αναμένεται η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να..
αυξηθεί κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος.

Επιπλέον, η προσφορά αργού από παραγωγούς που δεν συμμετέχουν στις περικοπές παραγωγής εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 0,8 εκατομμύρια bpd το 2018, συμπλήρωσε.

"Έχουμε ακόμα υπερβολικά αποθέματα παγκοσμίως, έτσι ώστε οι συλλογικές δράσεις του ΟΠΕΚ και των μη ΟΠΕΚ  χωρών θα τους επιτρέψουν να μειωθούν", δήλωσε ο Alekperov στο περιθώριο της συνάντησης του ΟΠΕΚ και του ΟΠΕΚ στη Βιέννη.

" ΟΠΕΚ και μη ΟΠΕΚ  χώρες έχουν για πρώτη φορά δημιουργήσει έναν μηχανισμό ο οποίος ελέγχει πραγματικά ένα μεγάλο κομμάτι παραγωγής, το οποίο συντονίζει σωστά την παραγωγή και λειτουργεί", πρόσθεσε.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν να επεκτείνουν τις περικοπές στην παραγωγή κατά 1,8 εκατομμύρια bpd ή περίπου το 2% της παγκόσμιας προσφοράς μέχρι τα τέλη του 2018.

Η Μόσχα συμφώνησε να συνεισφέρει περίπου τα 0,3 εκατομμύρια bpd στις περικοπές και οι ρωσικές κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες μοιράζονται το βάρος σε αναλογική βάση.

Οι περικοπές στην παραγωγή συνέβαλαν στη μείωση κατά το ήμισυ των υπερβολικών παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου κατά το παρελθόν έτος, επιτρέποντας στις τιμές να επιστρέψουν πάνω από 60 δολάρια ανά βαρέλι από μόλις 27 δολάρια το βαρέλι τον Ιανουάριο του 2016.

Η άνοδος των τιμών έχει αναβιώσει το φάντασμα της αγοράς ταύρων της τελευταίας δεκαετίας, όταν το δείκτη αναφοράς Brent αυξήθηκε πάνω από 147 δολάρια το βαρέλι.

Εάν η αγορά πετρελαίου υπερθερμανθεί, τόσο ο ΟΠΕΚ όσο και οι σύμμαχοί του θα απελευθερώσουν νέα παραγωγή για να την εξισορροπήσουν, δήλωσε ο Alekperov.

Σημείωσε επίσης ότι αμφέβαλε αν η αγορά θα μπορούσε να επιστρέψει σε μια κατάσταση υπερπροσφοράς δεδομένου ότι οι παραγωγοί εκτός της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έδειχναν μεγαλύτερη συγκράτηση στην αύξηση της παραγωγής τους.

"Για πρώτη φορά δεν ακούμε σκληρή κριτική από εκείνους που δεν συμμετέχουν στη συμφωνία. Όλοι υποστηρίζουν τα μέτρα για τη σταθεροποίηση της αγοράς. "

"Κάθε παραγωγός δείχνει συγκράτηση. Ο καθένας θέλει τη σταθερότητα της αγοράς και δεν επιδιώκει κερδοσκοπικές αυξήσεις τιμών ", δήλωσε ο Alekperov, προσθέτοντας ότι θα ήθελε να δει την τιμή του πετρελαίου να παραμείνει στα σημερινά επίπεδα των 60-65 $ ανά βαρέλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου