Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Αρμονικές σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες επιδιώκουν οι εταιρίες που συμμετέχουν στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Από το worldenergynews.gr
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση που σχετίζεται με τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε χθες (12/12) στα γραφεία των Ελληνικών Πετρελαίων. 

Εκπρόσωποι των τεσσάρων εταιριών που έχουν το ρόλο του operator στις έρευνες χερσαίων και θαλάσσιων πεδίων της χώρας συναντήθηκαν προκειμένου..
να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις για την πορεία των δραστηριοτήτων τους σε ότι αφορά κυρίως τις σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται. 

Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι των ΕΛΠΕ, της Repsol, της Energean και της  Total, επικεφαλής των διευθύνσεων υδρογονανθράκων των τεσσάρων εταιριών, αντάλλαξαν εμπειρίες και απόψεις για τις σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες, στις περιοχές όπου γίνονται ή έχουν προγραμματιστεί έρευνες. 

Όπως είναι γνωστό τα ΕΛΠΕ έχουν υπογράψει με το ελληνικό δημόσιο συμβάσεις μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις χερσαίες περιοχές Άρτας - Πρέβεζας και Β.∆. Πελοποννήσου, επίσης σε συνεργασία με την Total και την Edison έχουν αναλάβει το οικόπεδο 2  δυτικά της Κέρκυρας (επικεφαλής αυτής της κοινοπραξίας είναι η Total) και τέλος έχουν το δικαίωμα έρευνας για την περιοχή 10, στον Κυπαρισιακό Κόλπο.

Από την πλευρά της η Energean Oil & Gas, πέραν της εκμετάλλευσης του Πρίνου που είναι και το μόνο κοίτασμα που παράγει εδώ και χρόνια, έχει επίσης αναλάβει την έρευνα στην περιοχή του Κατακόλου, στα Ιωάννινα συμμετέχει σε κοινοπραξία με επικεφαλής την Repsol,ενώ και στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται επίσης να συμμετάσχει η Repsol.

Οι σχέσεις των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην έρευνα υδρογονανθράκων, με τις τοπικές κοινωνίες, είναι καθοριστικής σημασίας και αυτός ήταν ο λόγος της χθεσινής συνάντησης. 

Ας σημειωθεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις που οι έρευνες έχουν αντιμετωπιστεί αρνητικά από τοπικούς φορείς και κατοίκους. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων διατηρεί επιφυλάξεις για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο Ιόνιο Πέλαγος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου