Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Οι Αλβανοί αμφισβητούν ελληνικό θαλάσσιο χώρο!

Από το militaire.gr
Τέσσερις   φιλοκυβερνητικές αλβανικές εφημερίδες , οι  Shqiptarja.com  που είναι και ιταλικών συμφερόντων, η ΤΕΜΑ, Γκαζέττα Σκιπτάρε και  SOT,  εκφράζουν ανησυχίες  για  την υπογραφή συμφωνιών  για έρευνες  υδρογονανθράκων ανάμεσα σε Ελλάδα και διεθνείς εταιρείες, αλλά χαρακτηρίζουν και ως “αλβανικά” , τμήματα του ελληνικού θαλάσσιου χώρου.

Η  Shqiptarja.com, σε ανυπόγραφο άρθρο με τίτλο: «Η Ελλάδα απειλεί ότι θα εκχωρήσει δικαιώματα αλβανικού θαλάσσιου χώρου», σχολιάζει ότι ..
η Ελλάδα απειλεί να εκχωρήσει δικαιώματα  για έρευνες πετρελαίου σε θαλάσσιο χώρο που ανήκει στην Αλβανία. Ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας κ. Σταθάκης, γράφει , επικαλούμενη το ελληνικό CNN,  δήλωσε ότι μετά τις υπογραφές για έρευνες σε χερσαίο οικόπεδο βόρεια της Πελοποννήσου, θα υπογραφούν οι συμβάσεις για το θαλάσσιο οικόπεδο « JONI 2 –  Ιόνιο 2». Το οικόπεδο  JONI 2, σύμφωνα με την αλβανική εφημερίδα, είναι ο θαλάσσιος χώρος ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Αλβανία, θα παραχωρηθεί για έρευνες στη γαλλική  Total France,  στην ελληνική ΕΛΠΕ και την ιταλική Edison  και οι πρώτες γεωτρήσεις θα γίνουν το 2018.

Το οικόπεδο  JONI 2,  ισχυρίζεται η αλβανική φιλοκυβερνητική εφημερίδα, «βρίσκεται εντός της ΑΟΖ της Αλβανίας, αλλά η Συμφωνία που υπέγραψαν το 2009 οι Λουλζίμ Μπάσα και Ντόρα Μπακογιάννη, παραχώρησε ένα μεγάλο τμήμα αυτού του οικοπέδου στην Ελλάδα». Η Συμφωνία, συνεχίζει , ακυρώθηκε ένα χρόνο αργότερα από το Συνταγματικό Δικαστήριο Αλβανίας και από τότε δεν έχουν γίνει νέες διαπραγματεύσεις. Αυτό όμως, συνεχίζει , δεν εμπόδισε την Ελλάδα  να καλέσει νορβηγική εταιρεία για σεισμικές  έρευνες, και μετά την αντίδραση της αλβανικής κυβέρνησες, οι έρευνες συνεχίστηκαν τη νύχτα  υπό την προστασία της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Οι έρευνες συνεχίστηκαν, ισχυρίζεται η εφημερίδα, μολονότι η αλβανική πλευρά δεν έδωσε τη συγκατάθεσή της, ούτε και υπεγράφη νέα Συμφωνία. Η Ελλάδα, καταλήγει , κατέθεσε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες του θαλάσσιου αυτού  οικοπέδου, θεωρώντας το  JONI 2,  ως εντελώς ελληνικό θαλάσσιο χώρο.

Η μικρής κυκλοφορίας φιλοκυβερνητική εφημερίδα SOT, στο σχετικό δημοσίευμα έχει τίτλο:

«Επανέρχεται η ένταση, η Ελλάδα εκχωρεί τα δικαιώματα για έρευνες υδρογονανθράκων στα θαλάσσια σύνορα με την Αλβανία» και ισχυρίζεται ότι το θαλάσσιο οικόπεδο  JONI 2,  είναι ένα τμήμα το οποίο διεκδικεί και η Αλβανία και ότι γι΄ αυτό δεν έχει βρεθεί οριστική λύση.

Η επίσης φιλοκυβερνητική  ΤΕΜΑ, δημοσιεύει άρθρο με το ίδιο περιεχόμενο όπως η Shqiptarja.com, με τίτλο: «Εκχώρηση δικαιωμάτων για τα θαλάσσια οικόπεδα, έρευνες της Ελλάδος στην αμφισβητούμενη με την Αλβανία θαλάσσια περιοχή » και σχολιάζει ότι η Ελλάδα έδωσε στη δημοσιότητα τη συνθήκη για τις έρευνες, όχι όμως και το χάρτη του θαλάσσιου χώρου όπου θα γίνουν οι έρευνες,  αυξάνοντας τις υποψίες ότι αυτές θα επεκτείνονται και στη θαλάσσια περιοχή η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα σε Αλβανία και Ελλάδα.

Τέλος, η  Γκαζέττα Σκιπτάρε, όπως και η ΤΕΜΑ, δημοσιεύει άρθρο με το  ίδιο περιεχόμενο με την  Shqiptarja.com ( κάτι που αποδεικνύει ότι τα άρθρα βγήκαν από την ίδια κυβερνητική πηγή) , στο οποίο έχει τον τίτλο: «Η Ελλάδα διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες  στην διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή με την Αλβανία». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου