Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Η πολιτική Trump για την ενίσχυση του άνθρακα τελείωσε πριν καν αρχίσει

Από το worldenergynews.gr
Έχει περάσει ένας χρόνο από την εκλογή του Προέδρου Donald Trump και από τις υποσχέσεις του για μετασχηματισμό των ενεργειακών.

Στην πραγματικότητα, αυτό που ήταν γεγονός υπό τον Πρόεδρο Obama εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα: Το μερίδιο του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα μειώνεται και η αιολική και ηλιακή ενέργεια παραμένουν οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας στις Η.Π.Α.

Σύμφωνα με το Bloomberg..
η θέση του Trump για την προώθηση του άνθρακα, ή για την ανάκαμψη μιας επιστροφής στην εξόρυξη αντιμετώπισε μόνο δύο προβλήματα: Η ανάκαμψη, άρχισε προτού κερδίσει την προεδρία πριν από ένα χρόνο και οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας συνεχίζουν να κλείνουν σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Η κατασκευή και λειτουργία ενός αιολικού πάρκου κλίμακας χρησιμότητας κοστίζει μόλις 30 δολάρια ανά μεγαβάτ-ώρα κατά τη διάρκεια της ζωής του - μόλις 14 δολάρια εάν υπολογισθούν οι επιδοτήσεις.

Η διατήρηση ενός υφιστάμενου σταθμού παραγωγής άνθρακα κοστίζει $ 26 έως $ 39 ανά μεγαβάτ-ώρα, σύμφωνα με την Lazard Ltd. 

Και η ηλιακή ενέργεια είναι στο δρόμο να γίνει η φθηνότερη πηγή ενέργειας στη Γη.
Μπορεί να μην υπάρχει καλύτερη βιτρίνα για την απομάκρυνση από τον άνθρακα από το Τέξας που αντικαθιστά μεγάλο μέρος της χωρητικότητας με αιολοική ενέργεια. 

Η τάση αυτή συνεχίστηκε: Μόλις τον περασμένο μήνα, η Vistra Energy Corp. ανακοίνωσε σχέδια για κλείσιμο περισσότερων από 4.000 μεγαβάτ χωρητικότητας στο Τέξας. Τα αιολικά πάρκα που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος του κενού αυτού.

"Το Τέξας έχει δείξει ότι το δίκτυο μπορεί να τρέξει με σημαντικές ποσότητες αιολικές ενέργειας", δήλωσε ο Joshua Rhodes, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ινστιτούτο Ενέργειας του Austin.

Παρ 'όλα αυτά, έχει γίνει κάποια συζήτηση ότι ο άνθρακας έχει ανακάμψει σε γενικές γραμμές κατά το παρελθόν έτος.

 Και με μια μέτρηση με βάση τις θέσεις εργασίας  υπάρχει αλήθεια σε αυτό. Μετά από χρόνια 
πτώσης, οι θέσεις εργασίας στον τομέα του άνθρακα αυξήθηκαν κατά το παρελθόν έτος.

Αυτό  όμως έχει να κάνει περισσότερο με τις δυνάμεις της αγοράς από ό, τι η εκλογή του Trump.

Η παραγωγή άνθρακα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνεται στα μέσα του 2016, ενισχυμένη από τις υψηλότερες παγκόσμιες τιμές που οφείλονταν κυρίως σε περικοπές της παραγωγής στην Κίνα. 
Ο κυκλώνας Debbie προκάλεσε  ζημιές την ακτή της Αυστραλίας νωρίτερα φέτος, οδηγώντας σε ράλι τις τιμές. 

Και στις ΗΠΑ, ο άνθρακας έγινε πιο ανταγωνιστικός στο μείγμα κοινής ωφέλειας αφού το φυσικό αέριο - ένα ανταγωνιστικό καύσιμο σταθμών παραγωγής ενέργειας - ανέκαμψε από τις ιστορικά χαμηλές τιμές του περασμένου έτους, δήλωσε ο Matt Preston, αναλυτής της Wood Mackenzie.

Η παραγωγή άνθρακα από τότε μειώθηκε κάτω από τα επίπεδα του 2016.

Αν η προεδρία του Trump είχε "οποιαδήποτε επίπτωση" στον άνθρακα των ΗΠΑ, μπορεί να έχει δημιουργήσει ένα "μικρό θετικό περιθώριο για οικονομικούς λόγους " να προστεθεί στα χαρτοφυλάκια εταιρειών  όπως η Peabody Energy Corp. και η Arch Coal Inc - οι οποίες προέκυψαν από πτώχευση το περασμένο φθινόπωρο – σημείωσε ο Preston.

Βεβαίως, το Trump ενδέχεται να είναι σε θέση να αποσπάσει μερικά από τα οικονομικά πλεονεκτήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που συνέβαλαν στην αύξηση των μετοχών καθαρής ενέργειας μετά την εκλογή του. 

Σκέφτεται μια σειρά κινήσεων για την τόνωση του άνθρακα και των πυρηνικών και ενδεχομένως την αποδυνάμωση της αιολικής και της ηλιακής ακτινοβολίας.

Ζήτησε από τους ομοσπονδιακούς ρυθμιστικούς φορείς να ξαναγράψουν τους κανόνες για την αγορά ενέργειας, οι οποίοι θα ενισχύσουν τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια ενδεχομένως σε βάρος του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Το σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης των Ρεπουμπλικανών, εν τω μεταξύ, μπορεί να μειώσει τη φορολογική πίστωση της αιολικής βιομηχανίας. Και ο Trump θα έχει σύντομα την ευκαιρία να επιβάλει μέτρα στις εισαγόμενες ηλιακές κυψέλες.

"Ο Trump και το Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο δεν έχουν ακόμα μεγάλη επίπτωση", σημειώσε   η Cheryl Wilson, αναλυτής της Bloomberg Intelligence. "Ορισμένα πράγματα που βρίσκονται σε εξέλιξη θα μπορούσαν να το αλλάξουν αυτό."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου