Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Αυξάνονται τα Oil Rigs στις ΗΠΑ, αποδίδει η πολιτική Trump - Οι κίνδυνοι του πληθωρισμού σύμφωνα με την UBS

Από το worldenergynews.gr
Tο βασικό σενάριο της UBS για την πορεία του πετρελαίου την περίοδο 2018-19 είναι ότι θα ισορροπήσει στα 63 δολάρια το βαρέλι.
Η δε ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα επανέλθει στα 1,30.
Άρα η πορεία του πληθωρισμού θα είναι ελεγχόμενη..
στο 1,5% το 2019, αφού το υπερβεί ελαφρά το 2018.
Σε άλλα σενάρια όμως, με τιμές πετρελαίου στα 80-100 δολ/βαρέλι ο πληθωρισμός θα υπερβεί αντίστοιχα το 2,5% και θα εκτιναχτεί στο 3,5%!
Για το σύνολο της ευρωπαικής οικονομίας έχει σημασία η πορεία του πετρελαίου αλλά και της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου σε σχέση με τις πρώτες αυξήσεις επιτοκίων που η UBS προβλέπει τον Ιούλιο του 2019.

Οι κυριότερες εξελίξεις των τελευταίων ημερών στον τομέα του πετρελαίου, αφορούν την αύξηση τoυ δείκτη BHI oil rig κατά 9, φθάνοντας το 738 σύμφωνα με τα στοιχεία της Tellurian. Tο Baker Hughes ( BHI) είναι ένα βασικό βαρόμετρο – εργαλείο για τον κλάδο των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την εξόρυξη πετρελαίου, με πλωτές δεξαμενές στις ΗΠΑ.
Τα στοιχεία αναφέρουν ότι τα 6 γεωτρύπανα χτύπησαν στο Permian Basin, μια έκταση 300 μιλίων μήκους και 200 μιλίων πλάτους στην περιοχή του Δυτικού Τέξας και του New Mexico.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά πλούσια περιοχή σε κοιτάσματα που μπορεί να περιέχει περισσότερο ανακτήσιμο πετρέλαιο σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες περιοχές των ΗΠΑ και είναι 10 φορές πιο παχύ το ίζημα από το Bakken της Βόρειας Ντακότα.
Εκεί είναι μια από τις βασικές εστίες της πολιτικής Τrump που στόχο έχει να αυξήσει την παραγωγή σε επίπεδα- ρεκόρ.

Την ίδια ώρα η Κίνα ανακοίνωσε ότι ανεβάζει τις ποσοστώσεις (quotas) του αργού για εισαγωγές από ανεξάρτητα διυλιστήρια κατά 63% το 2018 σε 2,86 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Όλα αυτά δείχνουν ότι το παιχνίδι στο πετρέλαιο θα παραμείνει στο επίκεντρο της διεθνούς οικονομίας καθώς αποτελεί και την προτεραιότητα της κυβέρνησης Trump με στόχο να επιστρέψει το μπίζνες της εξόρυξης πετρελαίου από τις πλωτές δεξαμενές σε μια σταθερή ανάκαμψη και οι επιχειρήσεις να αυξήσουν παραγωγή, κέρδη και απασχόληση.
Η στρατηγική αυτή βέβαια κινδυνεύει να έλθει σε σύγκρουση με αυτή του ΟΠΕΚ που έχει επεκτείνει χρονικά την περίοδο περικοπών της παραγωγής για να παραμείνουν υψηλά οι τιμές, πράγμα που έχει επιτευχθεί.
Πάντως η ανεργία στις ΗΠΑ έπεσε πρόσφατα σε ιστορικά χαμηλά από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση Trump.

Οι προβλέψεις της UBS για πετρέλαιο και δολάριο - Οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό, όλα τα σενάρια

Στο πρώτο διάγραμμα φαίνεται η επίπτωση στον πληθωρισμό ανάλογα με την πορεία της τιμής του πετρελαίου.
Στο δεύτερο διάγραμμα αντίστοιχα η πορεία του πληθωρισμού ανάλογα με την πορεία του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ, που καθίσταται ελεγχόμενη μόνο με την ισχυροποίηση του ευρώ.
Αν το ευρώ υποτιμηθεί όμως κατά 5-10% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα ανέβει στο 2,5%-3,0%, που θα συνεπάγεται καταστροφική αύξηση των επιτοκίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου