Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Είναι ανεξάντλητο το πετρέλαιο στην Βόρεια Θάλασσα;

Από το naftikachronika.gr
Σε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στην Σκωτία υποστηρίζεται ότι τόσο η βρετανική όσο και η σκωτσέζικη βιομηχανία πετρελαίου εισέρχονται στην τελευταία δεκαετία του παραγωγικού τους βίου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει η ερευνητική ομάδα, υπό τον καθηγητή Roy Thompson (School of GeoSciences | The University of Edinburgh), τα αποθέματα τόσο σε πετρέλαιο όσο και σε φυσικό αέριο θα εξαντληθούν μέσα ..
σε δέκα χρόνια, κάτι που η ερευνητική ομάδα βασίζει στην ανάλυση της παραγωγικής ικανότητας των υφιστάμενων πετρελαιοφόρων πεδίων. Όπως υποστηρίζεται στη μελέτη υπολείπεται προς άντληση μόλις το 10% από την αρχική ανακτήσιμη ποσότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επίσης, η έρευνα διαπιστώνει ότι το fracking, δηλαδή η μέθοδος εξόρυξης φυσικού αερίου από το υπέδαφος με τη βοήθεια χημικών ουσιών –μία έντονα αμφιλεγόμενη διαδικασία– θα είναι ελάχιστα οικονομικώς εφικτή στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ειδικώς στη Σκωτία, λόγω έλλειψης τοποθεσιών με κατάλληλη γεωλογία.

Σε περίπτωση που τα συμπεράσματα και οι προβλέψεις της έρευνας αποδειχθούν ορθά, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο –προειδοποιούν οι ερευνητές– θα εισέλθει σε μία εποχή όπου οι εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου θα καταστούν απολύτως αναγκαίες.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης οι ερευνητές αλλά και παράγοντες της ενεργειακής αγοράς του ΗΒ αλλά και της Σκωτίας θεωρούν πως επιβάλλεται σταδιακή στροφή και μεγαλύτερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και ιδίως της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και των προηγμένων τεχνολογιών ηλιακής ενέργειας.

Η έρευνα επιφέρει, τέλος, και ένα σημαντικό «χτύπημα» στις φιλόδοξες προβλέψεις, κυρίως της τέως σκωτσέζικης κυβέρνησης υπό τον Alex Salmond, η οποία την εποχή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτία διαφήμιζε τον ερχομό ενός δεύτερου πετρελαϊκού «boom» για τη Σκωτία. Μία προοπτική που πλέον φαίνεται να απομακρύνεται οριστικά από τον ορίζοντα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/HOMMEDAL MARIT NORWAY OUT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου