Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Γιατί ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου - Ενισχύεται η παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο

Από το worldenergynews.gr
Οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης ΟΠΕΚ και Ρώσων στα τέλη Νοεμβρίου του 2017.

Οι ΗΠΑ θα γίνουν η μεγαλύτερη παραγωγή χώρα πετρελαίου την προσεχή δεκαετία σύμφωνα με την IEA και θα έχουν το 80% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η εκτίμηση αυτή συνάδει με τους στόχους..
της πολιτικής Trump, καθώς προστίθενται όλοι και περισσότερες πλωτές δεξαμενές (rigs) εξόρυξης πετρελαίου σε λειτουργία, ειδικά στην χρυσοφόρο περιοχή του κοιτάσματος Permian basin όπου αυξήθησαν κατά 5 την τελευταία εβδομάδα.

Και ενώ η αγορά κινείται ενόψει των διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ και των Ρώσων για την παράταση της μείωσης της προσφοράς πετρελαίου μια σειρά παραγόντων δείχνουν ότι η προσφορά παρέμεινε περιορισμένη με αποτέλεσμα στο τέλος της εβδομάδας να ανκάμψουν εκ νέου οι τιμές του πετρελαίου.

Εξάλλου ο πρωτοπόρος των γεωτρήσεων (shale)  στις ΗΠΑ δισεκατομμυριούχος Harold Hamm, εξετίμησε ότι οι υπολογισμοί της IEA  για αύξηση εξόρυξης κατά 220 εκατ βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο του 2017 είναι υπερβολική.

Tην ίδια ώρα τα αποθέματα της Κίνας μειώθηκαν για πρώτη φορά το τελευταίο 12μηνο τον Οκτώβριο κατά 27,41 εκατ βαρέλια, καθώς οι εισαγωγές αργού (crude) έπεσαν σε χαμηλό έτους στα 7,34 εκ βαρέλια την ημέρα.
Έτσι οι τιμές πετρελαίου ανέκαμψαν στα 62,72 δολ για το brent αύξηση 2,2% κατά 1,36 δολάρια.

Την ίδια ώρα το crude(αργό) ανέβηκα κατά 0,3% κατά 1,41 δολ στα 56,55 δολ/βαρέλι.
Παράλληλα η IDSA ανακήρυξε υπό καθεστώς χρεωκοπίας την Βενεζουέλα.

Οι Ρώσοι, που από την πλευρά τους εκφράζουν αντιρρήσεις για την α priori διατήρηση της συμφωνίας για τις περικοπές και μετά την 30η Νοεμβρίου, θεωρώντας ότι οι βασικοί που ωφελούνται είναι οι Σαουδάραβες προχώρησαν με την Rosneft στην ανακοίνωση της μεγαλύτερης οριζόντιας γεώτησης 15000 ft στην περιοχή της θάλασσας του Okhotsk από την παλτφόρμα Οrlan, η οποία βρίσκεται 11 χλμ ανατολικά από την ανατολικό λιμάνι της νήσου Shakhalin.

O ΟΠΕΚ πάντως ευνοήθηκε στην κατεύθυνση της μείωσης προσφοράς πετρελαίου καθώς ο απολεισμός των εξαγωγών του Kirkuk λόγω των γεγονότων στο ιρακινό Κουρδιστάν μείωσε το σύνολο των εξαγωγών του Ιρακ σε χαμηλό 20 μηνών.
Παράλληλα στο Ρότερνταμ τα αποθέματα είναι τα χαμηλότερα από τον Ιούνιο του 2014.

Το φυσικό αέριο

Τα δεδομένα δείχνουν σε παγκόσμιο επίπεδο σταθερή αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου.
Στον τομέα του φυσικού αερίου σύμφωνα με την BHI (Baker Hughes) που καταγράφει τις δεξαμενές άντλησης αερίου, αυτές αυξήθηκαν κατά 8, φθάνοντας τις 177.

Παράλληλα σύμφωνα με την ENN οι ανάγκες της Κίνας μπορεί να αυξήσουν τις εισαγωγές στα 50 εκατ τόνους τον χρόνο το 2020, ενώ η Sinopec εκτιμά αύξηση πωλήσεων κατά 13% την περίοδο του χειμώνα.

Στον τομέα των deals, εκείνο με το οποίο επιχειρείται η διάσωση της Noble Energy με την εξαγορά της Santos στην Αυστραλία δεν προχώρησε καθώς δεν έγινε δεκτή η προσφορά των 7,2 δισ δολ της Harbour Energy, που μεσολαβεί.

Οι τιμές ανέκαμψαν κατά 1,4% και έκλεισαν στα 3,097 δολ για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου.

Η Kogas, κρατική εταιρία της Κοτίου Κορέας, επίσης ανακοίνωσε αύξηση κατά 11,7% σε ετήσια βάση των εισαγωγών φυσικού αερίου στους 24,4 εκατ τόνους για το 9μηνο του 2017.

Η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ισπανία είναι σε υψηλό 6 ετών με τις τιμές να παραμένουν στα  $8.434/mmBtu.
Οι εξαγωγές της Gazprom στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 8,6% στα 165.7 bcma.

Η αύξηση της χρήσης του LNG στην Ινδία, μια άλλη τεράστια αγορά είναι προγραμματισμένη και από την Petronet, που θέλει να δημιουργήσει υποδομές για την καταπολέμηση της μόλυνσης.

Σαν πηγή χρησιμοποιήθηκε η ενημέρωση της Tellurian.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου