Από το greeklignite.blogspot.gr
Distributed ledger technology, Blockchain technology, Ethereum, Enerchain, Tobalaba και άλλες παρόμοιες εξωτικές λέξεις φαίνεται να μπαίνουν για τα καλά στη ζωή μας, όσο κι αν ο εκστασιασμένος με την ιδέα της "ενεργειακής δημοκρατίας" Σύριζα δεν φαίνεται καν "να τις έχει πάρει χαμπάρι". Καλά, για τους άλλους δεν το συζητάμε, τις τελευταίες ημέρες βολοδέρνουν κάπου μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Υεμένης, καθώς μάλλον τη δουλειά την πήραν άλλοι κι οι χαμένοι σκύλιασαν.
Το Blockchain είναι μια βάση δεδομένων όπου καταχωρούνται ..
διάφορες συναλλαγές με μεγάλη ασφάλεια και απόλυτη πιστοποίηση, ενώ αντίγραφα της βάσης μπορεί να βρίσκονται σε πολλά δικτυακά σημεία "κόμβους", τα οποία ενημερώνονται ταυτόχρονα και είναι προσβάσιμα απ’ όλα τα μέρη που συμμετέχουν στη βάση. Είναι μια νέα τεχνολογία, παρουσιάστηκε πριν λίγα χρόνια, βρίσκεται πίσω απ' την ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων τύπου Bitcoin και στη βασική της σύλληψη είναι κάτι σαν το διαμοιρασμό αρχείων μέσω torrent (peer-to-peer, πόσοι θυμούνται το Napster για το διαμοιρασμό μουσικής;), αλλά με πολύ προχωρημένα συστήματα ασφαλείας.
Πάντως όσο προχωρημένα κι αν είναι τα συστήματα ασφαλείας δεν πρέπει να ξεχνούμε ποτέ πως "τα πάντα όλα" χακάρονται, το 2016 είχαν κλαπεί Bitcoin στο Hong Kong και πρόσφατα εκλάπησαν κρυπτονομίσματα Tether. Σύμφωνα με μια συνήθη έκφραση, "ο μόνος ασφαλής υπολογιστής, που δεν χακάρεται ποτέ, είναι αποσυνδεμένος από τα πάντα και φυτεμένος 10 μέτρα βαθιά στο χώμα".
Το μεγαλύτερο όφελος του συστήματος Blockchain είναι η εξάλειψη οποιουδήποτε ενδιάμεσου φορέα, τμήματος, υπαλλήλου, επαγγελματία για τις ανάγκες πιστοποίησης μιας συναλλαγής και μιας ταυτότητας. Αυτό σημαίνει ταχύτατες συναλλαγές και μικρά κόστη ανάπτυξης και υλοποίησης, ενώ σε επίπεδο μεγάλων οργανισμών και τραπεζών η εξοικονόμηση χρημάτων με μια τέτοια υλοποίηση θα είναι τεράστια, οπότε ο κίνδυνος χακαρίσματος αντιμετωπίζεται ως κίνδυνος ληστείας τράπεζας.
Το 2016 το World Economic Forum είχε παρουσιάσει μια έκθεση 130 σελίδων για το πώς η νέα τεχνολογία θα επηρεάσει το χρηματοοικονομικό σύστημα και μπορεί να τη δει όποιος ενδιαφέρεται γενικά, αλλά αυτό που ενδιαφέρει εν προκειμένω ειδικότερα είναι πώς επηρεάζει ήδη το χώρο του ηλεκτρισμού.
Το Φεβρουάριο 2017 μεγάλες εταιρείες, όπως οι JPMorgan Chase & Co, Microsoft, Intel, Accenture, Banco Santander, BP Plc, Credit Suisse Group AG, UBS Group AG, Banco Bilbao Vizcaya Argentari, κλπ, σχημάτισαν την ένωση Enterprise Ethereum Alliance (EEA) βασισμένη στο blockchain λογισμικό ...
Ethereum. Στο ίδιο λογισμικό βασίζεται επίσης η Energimine, με έδρα στο Λονδίνο, η ImpactPPA της Καλιφόρνια και η Electron, με έδρα επίσης στο Λονδίνο, που υποστηρίζεται από τις National Grid και Siemens.
Στην Ευρώπη ωστόσο κουμάντο κάνουν οι Γερμανοί και το Μάιο 2017 23 εταιρείες ενέργειας (ήδη έχουν ενταχθεί αρκετές περισσότερες) δημιούργησαν την πρωτοβουλία Enerchain, χρησιμοποιώντας λογισμικό blockchain της Γερμανικής Ponton. Στην εικόνα της αρχής φαίνονται τα ονόματα των εταιρειών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία. Φυσικά δεν θα βρείτε κάποια Ελληνική, οι ιδιώτες παραγωγοί έχουν με τον ένα ή άλλο τρόπο εγγυημένα κέρδη και η ΔΕΗ είναι δεμένη χειροπόδαρα, όσο και να θέλει δεν μπορεί να προσλάβει τους απαραίτητους μηχανικούς πληροφορικής, ενώ κατά τα λοιπά "είναι εκτεθημένη στον ανταγωνισμό". Τον Ιούνιο η μεγάλη Γερμανική Ε.ΟΝ και η Ιταλική Enel ανακοίνωσαν τη διενέργεια της πρώτης συναλλαγής εμπορίας ηλεκτρισμού μέσω της νέας τεχνολογίας και όχι των Χρηματιστηρίων ενέργειας και δοκιμές συνεχίστηκαν όλο το καλοκαίρι.
Στο Essen Kettwig και το Mülheim η Γερμανική Conjoule τρέχει πρόγραμμα ανταλλαγών ενέργειας Φ/Β πάνελ μέσω τεχνολογίας blockchain.
Την 1η Νοεμβρίου στο Βερολίνο ανακοινώθηκε η πλατφόρμα Tobalaba, του Energy Web Foundation, ενώ στις 2 Νοεμβρίου ο διαχειριστής δικτύου της Ολλανδίας και της μισής Γερμανίας Tennet ανακοίνωσε πιλοτικό πρόγραμμα σταθεροποίησης του δικτύου χρησιμοποιώντας "αποκεντρωμένα συστήματα αποθήκευσης" (δηλαδή μπαταρίες συνδεμένες σε Φ/Β) της sonnen, με λογισμικό blockchain της ΙΒΜ.
Στην τεχνολογική κοινότητα De Ceuvel της Ολλανδίας, που διαθέτει δικό της "έξυπνο" δίκτυο ηλεκτρισμού βασισμένο σε Φ/Β, δοκιμάζεται ένα σύστημα ανταλλαγών ηλεκτρισμού βασισμένο σε blockchain κουπόνι με το όνομα Jouliette (απ' το Joule).
Στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα η Dubai Carbon και η -θυγατρική της Γερμανικής RWE- Innogy International Middle East προετοιμάζουν πλατφόρμα blockchain για ανταλλαγές ενέργειας από Φ/Β μέσω του portal Safaqat.
Στη Νότια Αφρική η SunExchange προωθεί χρηματοδότηση εγκαταστάσεων Φ/Β πάνελ μέσω τεχνολογίας blockchain.
H Greeneum ανέπτυξε το SolarCoin, το πρώτο ενεργειακό κρυπτονόμισμα και προετοιμάζει πλατφόρμα blockchain για ανταλλαγές ενέργειας από Φ/Β σε Κύπρο, Ισραήλ και Αφρική.
Η Grid+ στο Τέξας ανέπτυξε πλατφόρμα blockchain για ανταλλαγές ενέργειας από Φ/Β βασισμένη στο λογισμικό Ethereum.
Τέλος, η Grid Singularity στην Αυστρία, η LO3 Energy στο Μπρούκλιν/Νέα Υόρκης και στο Πόρτλαντ του Όρεγκον και η Power Ledger στην Αυστραλία με λογισμικό Ethereum, δείχνουν όλες το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η blockchain τεχνολογία για το χώρο της ενέργειας. Κι αν προσέξετε καλύτερα, όλοι ασχολούνται με την ενέργεια που δίνουν τα Φ/Β, κανείς στη συγκεκριμένη τεχνολογία δεν ασχολείται με τα αιολικά. Κανείς, όσο κι αν τόσο ο Σταθάκης όσο και ο Βερροιόπουλος. θέλουν να γεμίσουν τις βουνοκορφές μας με τα αναξιόπιστα αιολικά, μήπως και γλιτώσει κάποιες απολύσεις η Γερμανική και η Δανέζικη βιομηχανία. Πώς να σωθεί μετά αυτή η χώρα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου