Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Ακριβαίνουν πετρέλαιο και ευρώ, 4η πετρελαϊκή κρίση στον ορίζοντα;


Από το greeklignite.blogspot.gr
Οι αναρτήσεις της 10/9 και της 27/9 για την επικείμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου έχουν ήδη επαληθευθεί και στο πάνω διάγραμμα βλέπουμε το μακροχρόνιο διάγραμμα της τιμής του συμβολαίου Brent 1 μήνα. Είναι εμφανές πως βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο, η τιμή έχει προσπεράσει ήδη τα 64€/βαρέλι κι αν δούμε μπροστά το 7, η επόμενη τιμή-στόχος θα είναι τριψήφια,.
ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μέσα στο καταχείμωνο, αλλά, αν συμβεί, τουλάχιστον θα είναι προς το τέλος της χειμερινής περιόδου.

Το μόνο ενθαρρυντικό στην παρούσα φάση είναι πως τα ενεργά πετρελαϊκά γεωτρύπανα στη Βόρεια Αμερική στις 3/11/2017 ήταν 1090 ή 367 περισσότερα από την ίδια εβδομάδα του έτους ένα χρόνο νωρίτερα κι αυτό υποδηλώνει αύξηση της προσφοράς πετρελαίου στην αγορά.



Αν τώρα παρατηρήσουμε το διάγραμμα της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο ΗΠΑ, βλέπουμε πως η πρόσφατη ανοδική κίνηση της τιμής του πετρελαίου αντιστοιχεί σε ανοδική κίνηση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου (τα σημερινά διαγράμματα προέρχονται από το πολύ κατατοπιστικό investing.com). Ακόμα πιο χαρακτηριστική είναι βεβαίως η κορύφωση της ισοτιμίας €/USD το 2008, όταν η μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου στα 147,5 δολάρια συνοδεύτηκε από άνοδο της ισοτιμίας στο εξωφρενικό 1,60, που μπορεί μεν να μείωσε τις επιπτώσεις της 3ης πετρελαϊκής κρίσης, αλλά ταυτόχρονα εξόντωσε την ...
ανταγωνιστικότητα των οικονομιών της Ευρωζώνης, σε σημείο που να προκαλέσει νευρική κρίση στους Γάλλους και να πριονίσει για τα καλά την καρέκλα του -ουραγού της Μέρκελ- Ολάντ. Μοναδική ωφελημένη ήταν η έντονα εξαγωγική Γερμανία, που με το σκληρό ευρώ μάζεψε όλο το χρήμα της Ευρωζώνης, έκανε το Σόιμπλε εξαιρετικά δημοφιλή στο εσωτερικό του ακροατήριο κι εξασφάλισε δυο απανωτές επανεκλογές στη Μέρκελ. 

Τεχνικά η ισοτιμία εξακολουθεί να βρίσκεται σε μακροπρόθεσμο καθοδικό κανάλι και θα μπορούσε να φθάσει μέχρι το 1,30 χωρίς ν' αναιρεθεί η καθοδική τάση. Εάν λοιπόν η τιμή του πετρελαίου συνεχίσει ακάθεκτη την ανοδική κίνηση, θα πρέπει ν' αναμένουμε και συνέχιση της ανοδικής κίνησης του ευρώ κι ο συνδυασμός των δυο ανόδων, την ώρα που είμαστε πάντα δεμένοι στα μνημόνια και περιορίζεται το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μόνο καλός δεν θα είναι για μας.

Τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές του Γενάρη 2015 είχα προβλέψει πως "ο Ντράγκι και η Μέρκελ θα δώσουν στον Τσίπρα τα λεφτά", γράφοντας χαρακτηριστικά πως "χαμηλή ισοτιμία του ευρώ, φθηνό πετρέλαιο και πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όλα μαζί ταυτόχρονα, θα δημιουργούν ένα πολύ πιο ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον για τη νέα Ελληνική κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή." Μόνο που ο Τσίπρας έστειλε τότε το Βαρουφάκη να πει "ουάου" στο αυτί του Ντάισελμπλουμ και προκόψαμε. Καθώς μπαίνει σε λίγο το 2018, το μακροοικονομικό περιβάλλον γίνεται πολύ πιο δυσμενές για την κυβέρνηση Τσίπρα -και για όλους μας φυσικά- και θα χρειαστούν πολλές προσπάθειες για να μην ξανατσακιστεί το καράβι της οικονομίας στα βράχια. Ας μην ξεχνούμε πως έχουμε πάντα στο σβέρκο μας και τα capital controls και η όποια ανάσα δίνει ο τουρισμός, εύκολα μπορεί να καταλήξει φυματική, σαν τη σαρανταποδαρούσα του Τσακαλώτου, τσακισμένη ξανά απ' το πιο σκληρό ευρώ. 

Και μια παράπλευρη συνέπεια: η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα συμπαρασύρει την τιμή του φυσικού αερίου και πολλοί θα ξαναθυμηθούν την ασφάλεια που προσφέρει ο λιγνίτης. Μόνο που με το ακριβό ευρώ βλέπω να συμφέρει ν’ αγοράζουμε ηλεκτρισμό απ’ το λιγνίτη των Σκοπίων, της Βουλγαρίας και της Βοσνίας, πριονίζοντας το κλαδί στο οποίο καθόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου