Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Εκδικάστηκε Αποζημίωση € 1,6 Δισ. Υπέρ του Ισπανικού Κράτους για την Πετρελαιοκηλίδα του Prestige

Από το energia.gr
Το δικαστήριο της Λα Κορούνια στη βορειοδυτική Ισπανία ανακοίνωσε χθες ότι όρισε σε περίπου € 1,6 δισ. το ποσό της αποζημίωσης που οφείλει να λάβει το ισπανικό κράτος από τους υπεύθυνους για τη μεγάλη πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από το ναυάγιο του Prestige το 2002.

Η απόφαση που ορίζει το ποσό των αποζημιώσεων προβλέπει € 1,573 δισ. για το ισπανικό κράτος, αλλά και € 61 εκατ. για το..
γαλλικό κράτος. Συνολικά, το δικαστήριο αποφαίνεται ως προς τις αποζημιώσεις 272 μερών που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα (αυτόνομη κοινότητα της Γαλικίας, δήμοι, κ.ά.) τόσο στην Ισπανία όσο και στη Γαλλία.

Το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων δεν αποκαλύφθηκε από το δικαστήριο, αν και εκπρόσωπός του διευκρίνισε ότι η απόφαση με τις λεπτομέρειες για τα ποσά αυτά θα δημοσιοποιηθεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Στις 19 Νοεμβρίου 2002, το λιβεριανό πετρελαιοφόρο μονού κύτους με σημαία Μπαχάμες είχε βυθιστεί στον Ατλαντικό, στα ανοικτά της Γαλικίας, έξι ημέρες αφού υπέστη ζημιά στη διάρκεια θύελλας.

Επί πολλές εβδομάδες, 63.000 τόνοι πετρελαίου ρύπαναν τις ισπανικές, τις πορτογαλικές και τις γαλλικές ακτές σε μήκος χιλιάδων χιλιομέτρων.

Περισσότεροι από 300.000 εθελοντές απ' όλη την Ευρώπη είχαν συμμετάσχει στον καθαρισμό των παραλιών και των βράχων.

Καταδικάσθηκαν κυρίως ο καπετάνιος του πλοίου, Απόστολος Ιωάννης Μαγγούρας, 80 ετών σήμερα, και ο ασφαλιστής του, η ασφαλιστική εταιρεία The London Steamship Owners Mutual Insurance Association.

Το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο είχε καταδικάσει τον καπετάνιο σε δύο χρόνια φυλάκιση, αλλά είχε θεωρήσει ότι την «άμεση αστική ευθύνη» φέρει ο ασφαλιστής, σε ύψος ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, δηλαδή το ανώτατο ποσό που προβλεπόταν στο ασφαλιστικό συμβόλαιο.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενδέχεται να κληθούν να συμβάλλουν και η λιβεριανή εταιρεία Mare Shipping Inc, ιδιοκτήτρια του πετρελαιοφόρου -η οποία γνώριζε την κατάσταση του σκάφους- και τα Διεθνή Ταμεία Αποζημιώσεων για Ζημιές που Συνδέονται με Ρύπανση από Υδρογονάνθρακες.

Το 2012 η ζημιά είχε υπολογιστεί σε πάνω από € 4,1 δισ., από τα οποία € 3,8 δισ. για το ισπανικό κράτος. Το 2013 η γαλλική κυβέρνηση είχε υπολογίσει σε € 109 εκατ. το κόστος που είχε η πετρελαιοκηλίδα για τους Γάλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου