Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Η ηλεκτροκίνηση κάμπτει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίο

Από το energypress.gr
Κορύφωση αναμένεται να παρουσιάσει η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου χάρη στην επίδραση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των αποδοτικότερων κινητήρων, σύμφωνα με προβλέψεις ειδικών στον τομέα της ενέργειας.

Η εταιρεία Wood Mackenzie, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι αναμένει την απορρόφηση των ηλεκτρικών οχημάτων, για να μειώσει σημαντικά τη ζήτηση πετρελαίου, ιδιαίτερα μετά το 2025, καθώς..
τα αυτοκίνητα που κινούνται με μπαταρίες εισέρχονται δυναμικά στην αγορά, όπως μεταδίδει η EURACTIV σε συνεργασία με την The Guardian.

Πρόσφατα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία δήλωσαν ότι θα καταργήσουν σταδιακά τις πωλήσεις νέων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων έως το 2040. Η Κίνα, η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, εξετάζει μια παρόμοια κίνηση, η οποία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου.

Συνολικά από τα 96 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που καταναλώνονται κάθε μέρα παγκοσμίως, χρησιμοποιούνται 60 μέτρα για τη μεταφορά, τα οποία η Wood Mackenzie προβλέπει ότι θα έχουν σταματήσει μέχρι το 2030.

Ο αναλυτής της εταιρείας, Alan Gelder, δήλωσε ότι οι διακυμάνσεις ζήτησης της βενζίνης θα γίνουν αισθητές πολύ νωρίτερα, καθώς οι πετρελαϊκές εταιρείες αναβάλλουν τις επενδύσεις σε διυλιστήρια και ο αριθμός των πρατηρίων μειώνεται.

«Γινόμαστε όλο και πιο αποτελεσματικοί, καθώς χρησιμοποιούμε την ενέργειά μας. Έτσι, όσο οι οικονομίες αναπτύσσονται, είμαστε λιγότερο εξαρτημένοι από το πετρέλαιο. Επομένως, η σημασία του πετρελαίου στην παγκόσμια οικονομία θα πρέπει να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου», επεσήμανε ο κ. Gelder.

Στις χώρες που βασίζονται από το φόρο στα καύσιμα, η ζήτηση για πετρέλαιο θα αποτελέσει πρόκληση για τις εθνικές κυβερνήσεις, πρόσθεσε.

«Μετά το 2025, ξεκινούν οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Όσο περισσότερο προχωράτε στο μέλλον, τόσο περισσότερο θα αντικρίζετε ηλεκτρικά αυτοκίνητα», τόνισε ο κ. Gelder, ο οποίος προβλέπει ότι τα μοντέλα plug-in θα λάβουν το 10% των παγκόσμιων πωλήσεων νέων αυτοκινήτων μέχρι το 2030.

Παράλληλα, οι αναλυτές αναμένουν ότι η συνολική ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί έως το 2035, καθώς η ανάπτυξη πλήττεται από τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή και την ανάπτυξη των παγκόσμιων οικονομιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου