Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Γιατί εξασθενεί η συσχέτιση της τιμής του πετρελαίου με τα νομίσματα των χωρών παραγωγής

Από το worldenergynews.gr
Η στενή συσχέτιση που υπήρχε μεταξύ των νομισμάτων των χωρών παραγωγών πετρελαίου με την τιμή του μαύρου χρυσού αρχίζει και εξασθενεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζιτών που μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg.

Η αλλαγή είναι ιδιαίτερα εμφανής στο ρωσικό ρούβλι, τη νορβηγική κορώνα και το δολάριο του Καναδά.

Η απάντηση του ρουβλιού στην πρόσφατη σειρά κερδών στις τιμές του πετρελαίου σβήστηκε. το νορβηγικό στέμμα μόλις έσκυψε μια..
βλεφαρίδα στις τελευταίες αλλαγές τιμών. και το δολάριο του Καναδά έχει αποδυναμωθεί παρά τις μεταβολές των τιμών του πετρελαίου.

Φαίνεται ότι υπάρχουν δύο παράγοντες που καθορίζουν αυτή τη διαφορά μεταξύ του πιο εμπορεύσιμου εμπορεύματος στον κόσμο και των νομισμάτων των μεγαλύτερων χωρών-παραγωγών πετρέλαιο.

Πρώτον τα επιτόκια.
Δεύτερον το εύρος τιμών του πετρελαίου.

Η Ρωσία, για παράδειγμα, προσφέρει υψηλές πραγματικές αποδόσεις στους επενδυτές, γεγονός που έχει καταστήσει το ρούβλι πιο ελκυστικό παρά τις ασθενέστερες τιμές του πετρελαίου τα τελευταία δύο χρόνια.

Ακόμη και μια πρόσφατη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 8,25% δεν αποθάρρυνε τους εμπόρους forex να αγοράσουν το ρωσικό νόμισμα.

Η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική στον Καναδά.

Από τον Ιούνιο του 2017, όταν η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά μέσα σε επτά χρόνια, η συσχέτιση της τιμής μεταξύ του καναδικού δολαρίου και της τιμής του αργού πετρελαίου εξασθένησε.

Αυτό, αναφέρουν οι αναλυτές, υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών σε σύγκριση με τη σημασία της πετρελαϊκής βιομηχανίας για τον κρατικό προϋπολογισμό σε καθεμία από αυτές τις χώρες παραγωγούς πετρελαίου.

Στη Νορβηγία αναμένεται αύξηση των επιτοκίων, ωστόσο σημειώθηκε ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη, η οποία βοήθησε στην αποδυνάμωση της σχέσης μεταξύ της τιμής μεταξύ της κορώνας και πετρελαίου.

Παρόλα αυτά, όπως το ρούβλι και το καναδέζικο δολάριο, η νορβηγική ο κορώνα είναι πιθανόν να "υποφέρει" εάν σημειωθεί απότομη πτώση στις τιμές του πετρελαίου, καθώς όλα τα νομίσματα που σχετίζονται με τα βασικά προϊόντα είναι πιο ευαίσθητα στις καθοδικές κινήσεις στην τιμή του εμπορεύματος παρά στις αυξήσεις των τιμών.

Το μήνυμα από τους τραπεζίτες και τους στρατηγικούς αναλυτές των εμπορευμάτων είναι ότι είναι πολύ νωρίς για να "γιορτάσουμε" ένα πλήρες διάλειμμα μεταξύ της τιμής του πετρελαίου και της τιμής των νομισμάτων των μεγαλύτερων παραγωγών του μαύρου χρυσού, αλλά η σχέση μεταξύ τους έχει αποδυναμωθεί.

Παραδοσιακά, οι τιμές των νομισμάτων των μεγαλύτερων χωρών παραγωγών πετρελαίου μειώνονται, όταν μειώνονται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς αυτό σηματοδοτεί μείωση της ζήτησης για το μαύρο χρυσό.

Αυτή τη φορά, η ζήτηση πετρελαίου είναι σχετικά ισχυρή και η προσφορά αυτή οφείλεται στις χαμηλές τιμές, πράγμα που εξηγεί την περιορισμένη επίδραση των μεταβολών των τιμών στα νομίσματα.

Ταυτόχρονα, μόνο η αναφορά της πιθανότητας για εξασθένιση της ζήτησης πετρελαίου θα αρκούσε για να προκαλέσει πτώση των τιμών και αν εμφανιστούν άλλοι παράγοντες και η πτώση αυτή είναι κάτω από τα 40 δολάρια, θα υπάρξουν πιέσεις στα νομίσματα των χωρών παραγωγών πετρελαίου.

Η Κίνα ωστόσο δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για αυτή τη συνεχιζόμενη σχέση μεταξύ των νομισμάτων και τιμών του πετρελαίου. Επιδιώκει ενεργά να μετατρέψει το δικό της γουάν σε "πετρογουάν" (τιμολόγηση του πετρελαίου σε γουαν).

Ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής (και τώρα ο κορυφαίος εισαγωγέας) αργού πετρελαίου προσπαθεί να πείσει τον μεγαλύτερο εξαγωγέα τη Σαουδική Αραβία να αρχίσει να δέχεται πληρωμές σε γουάν για το πετρέλαιό της.

Εάν οι Κινέζοι επιτύχουν και άλλοι εξαγωγείς πετρελαίου θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας.


Πηγή:www.bankingnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου