Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Έρευνα για την υποβάθμιση του εδάφους στη Δ. Θεσσαλονίκη

Από το worldenergynews.gr
Έρευνα για τον προσδιορισμό του βαθμού και του είδους της υποβάθμισης του εδάφους στο δυτικό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, προωθεί η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την ανάδειξη σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων μέσω του έργου Terra Med, του διασυνοριακού προγράμματος Interreg Ελλάδα-ΠΓΔΜ.

Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η μόλυνση εδαφών από βαρέα μέταλλα, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος λόγω της ύπαρξης χώρων υγειονομικής ταφής αστικών και άλλων αποβλήτων, η καθίζηση της περιοχής του Καλοχωρίου, σε συνδυασμό..
με τον κίνδυνο πλημμυρών, η μεγάλη υποβάθμιση της περιοχής των βυρσοδεψείων, η ύπαρξη πολλών εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, αλλά και η παρουσία νερού στον Δενδροπόταμο, ακόμη και σε περιόδους ξηρασίας, γεγονός που κατά τους επιστήμονες παραπέμπει στην παρουσία υγρών λυμάτων άγνωστης προέλευσης.

Όπως επισημαίνει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο καθηγητής Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Ζουμπούλης, η περιοχή μελέτης του έργου Terra Med περιλάμβανε το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, από την 6η προβλήτα του λιμανιού μέχρι το Καλοχώρι, αλλά και όλη την περιοχή, από τη θάλασσα μέχρι την εθνική οδό.

Συγκεκριμένα, τα παραδοτέα τεύχη του ευρωπαϊκού έργου ορίζουν την περιοχή στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Δέλτα.

Περιλαμβάνουν, επίσης, τη βιομηχανική περιοχή του Καλοχωρίου, μαζί με την προστατευόμενη περιοχή της λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου, τον Δενδροπόταμο και την παλιά περιοχή των βυρσοδεψείων. Η περιοχή υπολογίζεται σε 6,53 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει περίμετρο 1,4 χιλιόμετρα.

«Αυτή η περιοχή είναι γενικά πολύ υποβαθμισμένη, όπως φάνηκε και από τις αναλύσεις των δειγμάτων των εδαφών που διενεργήσαμε και αποκάλυψαν υπερβάσεις των ορίων σε βαρέα μέταλλα, σε συγκεκριμένα σημεία. Υπάρχουν, όμως, και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τις βιομηχανικές δραστηριότητες, την έλλειψη θεσμικών προβλέψεων για τις χρήσεις γης που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν εκεί, την έλλειψη υποδομών, την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, ακόμη και την αδυναμία θεμελίωσης κτιρίων σε φερτά υλικά χωρίς ειδικές θεμελιώσεις» λέει ο κ. Ζουμπούλης.

Συμπληρώνει δε, ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάπλαση της περιοχής και την αναβάθμισή της, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γίνει μια αναλυτικότερη καταγραφή από την οποία θα προκύψουν ενδεχομένως λύσεις και κατευθύνσεις για παρεμβάσεις.

 Η Μητροπολιτική Επιτροπή, στην ερχόμενη συνεδρίασή της θα εξετάσει το θέμα της έγκρισης σύναψης προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ της Περιφέρειας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για την διενέργεια έρευνας που θα προσδιορίσει με ακρίβεια τον βαθμό και τον τύπο υποβάθμισης των εδαφικών οικοσυστημάτων στο δυτικό μέτωπο.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, αναλυτικές καταγραφές, με πολύ πιο πυκνό δίκτυο δειγματοληψιών και μετρήσεις του βαθμού υποβάθμισης στις περιοχές που υποδείχτηκαν και εφαρμογές μεθόδων κατά τις οποίες χρησιμοποιούνται φυτικά είδη, ικανά να συσσωρεύουν στους ιστούς τους μεγάλες συγκεντρώσεις διαφόρων τοξικών στοιχείων-ρύπων.

Επίσης, θα εφαρμοστούν μέθοδοι που βασίζονται στη χρησιμοποίηση διαφόρων μικροοργανισμών και μικροβιακών ενζύμων για την απομάκρυνση των ρύπων από το έδαφος, αλλά και τρόποι απόπλυσης και απομάκρυνσης εδαφών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου