Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου προσφεύγει στον εισαγγελέα για την έκθεση με το… φακέλωμα

Από το newreport.gr
Στις 5 Σεπτεμβρίου, διέρρευσε η έρευνα εταιρίας για λογαριασμό των ΕΛΠΕ και μεταξύ άλλων στο περιεχόμενό της περιείχε χαρτογραφήση προσώπων, φορέων, υπηρεσιών, τηλεφωνικές καταγγελίες προς τα ΕΛΠΕ, το περιεχόμενο των συνομιλιών καθώς και κρίσεις για πρόσωπα κ.α.

Η έκθεση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, και αντιδράσεις προς το newreport.gr, το οποίο όταν έφτασε στα χέρια του, συνοδευόμενο από τις δηλώσεις του ανθρώπου που την ανακάλυψε ψάχνοντας στο διαδίκτυο την βρήκε.

Το newreport.gr τη δημοσίευσε, όπως δημοσίευσε και την απάντηση της..
εν λόγου εταιρίας, απέναντι στο δημοσίευμά μας, και τις ανακοινώσεις κομμάτων, βουλευτών, υπουργών, όπως όφειλε να κάνει. Για δύο μέρες το newreport.gr ήταν στο «μάτι του κυκλώνα». Ωστόσο, δεν έκανε πίσω. Θεωρούσε και θεωρεί πως είναι ένα θέμα με κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις.  Λίγοι ήταν οι συνάδελφοι που ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο θέμα, και προς τιμήν τους οι περισσότεροι ήταν από ενημερωτικές ιστοσελίδες, blogs, και από μεγάλη εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας, κι αργότερα κι από τοπική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, όχι εκείνη με την ιστορία χρόνων, κανένα όμως τηλεοπτικό κανάλι δεν το ανέδειξε.

Στη Θεσσαλονίκη οι αντιδράσεις είχαν ξεκινήσει και έχουν πάρει μορφή «χιονοστιβάδας».

Την Τρίτη που μας πέρασε, στις 12 Σεπτεμβρίου, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κορδελιού – Ευόσμου, που κράτησε για τρεις ώρες, παραβρέθηκαν κι αρκετοί πολίτες, φορείς και συλλογικότητες, εκπρόσωποι και μέλη των οποίων είδαν τα προσωπικά τους δεδομένα στην έρευνα.

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού-Ευόσμου, το θέμα της έκθεση κατά παραγγελία από τα ΕΛΠΕ θα παραπεμφθεί στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης. Επίσης θα ενημερωθούν όλοι οι θεσμικοί φορείς της χώρας, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας , Βουλή και Κυβέρνηση με σχετικό ψήφισμα.

Πρέπει να τονίσουμε πως εκπρόσωποι της εταιρείας που διεξήγαγε την έρευνα καλέστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για να δώσουν απαντήσεις. Οπως όμως,   ενημέρωσαν δεν θέλησαν να παραστούν, διότι δεν επιθυμούσαν να μπουν σε αντιπαραθέσεις, αν’ αυτού έστειλαν επιστολή με τη θέση τους η οποία και αναγνώστηκε στο δημοτικό συμβούλιο.

Στη συνεδρίαση ήταν και ο άνθρωπος που έφερε στο «φως» την έρευνα της εταιρείας, ο Κλεάνθης Χαϊδευτός. Ο ίδιος στην τοποθέτησή του αναφέρεθηκε διεξοδικά στο περιεχόμενο της μελέτης.

Οπως είπε είχε 4 κεφάλαια με 5 παραρτήματα όπου υπήρχε πλήρης χαρτογράφηση πολιτών, φορέων, συλλόγων και μάλιστα για πολλούς με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και κρίσεις, ενώ όπως ανέφερε υπήρχαν καταγεγραμμένα στοιχεία κλήσεων καταγγελιών προς τα ΕΛΠΕ με την ώρα που έγιναν και το περιεχόμενό τους.

Ο δήμαρχος Πέτρος Σούλας χαρακτήρισε το κείμενο ως απαράδεκτο και  δεν συμβάλει με τη δημοκρατία με τις ευθύνες, όπως είπε, να βαρύνουν και αυτόν που το έχει γράψει και αυτόν που έδωσε την εντολή. Όπως ανέφερε ήδη η νομική υπηρεσία του δήμου μελετά τα στοιχεία προκειμένου να γίνει προσφυγή στη δικαιοσύνη γα να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες τόσο σε αυτούς που συνέταξαν το κείμενο όσο και αυτούς που έδωσαν την εντολή.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ευστάθιος Λαφαζανίδης το όνομα του οποίου περιλαμβανόταν στη λίστα, σημείωσε ότι τα ΕΛΠΕ μέσω της έρευνας το θεωρούν ακραίο λαϊκιστή γιατί προσπαθεί να προστατέψει τα συμφέροντα του δήμου και των πολιτών. Άφησε αιχμές για τη στάση πολλών στο παρελθόν οι οποίοι μάλιστα έμμεσα και στο δημοτικό συμβούλιο προστάτευαν τα ΕΛΠΕ.

Οι επικεφαλείς των υπολοίπων παρατάξεων στις τοποθετήσεις τους ζήτησαν να σταματήσει ο δήμος και οι δημοτικές επιχειρήσεις να δέχονται χορηγίες από τα ΕΛΠΕ, να προσφύγει το δημοτικό συμβούλιο στον εισαγγελέα, να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της αναβάθμισης του σταθμού μέτρησης στο Κορδελιό και να εξεταστεί συνολικά το ζήτημα της προστασίας της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Η περιφερειακή σύμβουλος με τη Λαϊκή Ενότητα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου τόνισε ότι υπάρχει σαφής παραβίαση ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων από την έρευνα που παρήγγειλαν τα ΕΛΠΕ και εκτέλεσε η εταιρεία.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι τα ΕΛΠΕ έδωσαν συγκεκριμένα στοιχειά στην εταιρεία που η ίδια δεν θα μπορούσε να τα βρει από πουθενά αλλού. Σημείωσε ότι αυτές οι πρακτικές θυμίζουν εποχές ακόμη και πριν τη χούντα και έθεσε το ζήτημα της συνολικής αντιμετώπισης της προστασίας του περιβάλλοντος από συγκεκριμένη εταιρεία.υπάρχει σαφής παραβίαση ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων από την έρευνα που παρήγγειλαν τα ΕΛΠΕ και εκτέλεσε η εταιρεία.  «Τα ΕΛΠΕ έδωσαν συγκεκριμένα στοιχειά στην εταιρεία που η ίδια δεν θα μπορούσε να τα βρει από πουθενά αλλού. Αυτές οι πρακτικές θυμίζουν εποχές ακόμη και πριν τη χούντα» τόνισε η κα. Χαραλαμπίδου και έθεσε το ζήτημα της συνολικής αντιμετώπισης της προστασίας του περιβάλλοντος από συγκεκριμένη εταιρεία.

Στη συνεδρίαση βρέθηκε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρρίδης ο οποίος έκανε λόγο για κακές πρακτικές που μας γυρίζουν σε άλλα χρόνια και σημείωσε ότι αφού ενημερωθεί πλήρως θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες στο κοινοβούλιο.

Στο σύνολό τους οι φορείς έκαναν λόγο για αντιδημοκρατικές πρακτικές που ως στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν όσους αγωνίζονται για την προστασία της υγείας και το περιβάλλοντος. Πρότειναν την προσφυγή στη δικαιοσύνη, δυναμικές κινητοποιήσεις, το πάγωμα των χορηγιών από την εταιρείας προς το δήμο, την αναβάθμιση του σταθμού του Κορδελιού, επιδημιολογική μελέτη από το υπουργείο υγείας κ.α.

Τη στάση της αναφορικά με προσφυγή στη δικαιοσύνη διαχώρισε ο εκπρόσωπος της κίνησης «Η Αναπνοή είναι δικαίωμα» καθώς όπως είπε το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και όχι δικαστικό και ότι τέτοιες προσφυγές εξετάζονται σε βάθος χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου