Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΝΤ: Το πετρέλαιο θα έχει την «μοίρα» του άνθρακα – Οι νέες τεχνολογίες βάζουν τέλος στην κυριαρχία του

Από το bankingnews.gr
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν βιώσει μία επαναστατική ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία
Το τέλος της κυριαρχίας για τον «μαύρο χρυσό» -όπως αποδεικνύουν και οι επί μακρόν, πλέον, χαμηλές τιμές στο εμπόρευμα- θυμίζει κατά πολύ την πορεία που ακολούθησε ο άνθρακας τις τελευταίες δεκαετίες, επισημαίνει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς το άλλοτε πλήρως εξαπλωμένο ορυκτό έχει συρρικνώσει κατά πολύ τα μερίδια στην αγορά.

Όπως διαπιστώνει (και) το Ταμείο, μια μεταβατική επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη και θα μπορούσε να μεταμορφώσει πλήρως την πετρελαϊκή αγορά τις επόμενες δεκαετίες.

Όταν οι τιμές του πετρελαίου ξαφνικά μειώθηκαν κατά το ήμισυ από πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι, το 2014, η μελέτη του Ταμείου κατέληξε τότε..
στο συμπέρασμα ότι παράγοντες της προσφοράς, όπως η εμφάνιση του σχιστόλιθου και των νέων τεχνολογιών, αποτελούν βασική δύναμη που κρατά τις τιμές του πετρελαίου σε χαμηλό επίπεδο για περισσότερο χρονικό διάστημα. 

Ακόμη, έτερες νέες τεχνολογίες, όπως η εξάπλωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και η παραγωγή ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπορούσαν να επηρεάσουν ακόμη περισσότερο την αγορά και τη μακροπρόθεσμη ζήτηση για πετρέλαιο.

Εδώ παρατίθεται το παράδειγμα του άνθρακα.

Πριν από εκατό χρόνια, ο άνθρακας αντιπροσώπευε σχεδόν το 80% της κατανάλωσης ενέργειας των Η.Π.Α.. 

Μέσα σε 20 χρόνια, το μερίδιο αυτό μειώθηκε κατα το ήμισυ, ενώ μέσα σε 40 χρόνια έφτασε σε μόλις ένα πέμπτο, που εκτόπισε τον άνθρακα ως την κύρια ενεργειακή πηγή στον κόσμο. 

«Με την άνοδο των ηλεκτρικών οχημάτων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο κόσμος μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας "επανάστασης" στον τομέα των μεταφορών και της ενεργειακής τεχνολογίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά πετρελαίου στον ίδιο δρόμο με την αγορά άνθρακα», σχολιάζει το Ταμείο.

Ενδεικτικά, συνεχίζει, το 1917, όταν η Ford πούλησε για πρώτη φορά ένα μαζικής παραγωγής, προσιτό όχημα, ήταν μία ιστορική στιγμή.

Τα ηλεκτρικά οχήματα ενδέχεται να αποτελέσουν κάτι παρόμοιο...


Κλείνοντας, επισημαίνεται ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν βιώσει μία επαναστατική ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία. 

Το κόστος ηλιακής ενέργειας μειώθηκε κατά 80% από το 2008, ενώ για την αιολική συρρικνώθηκε κατά 60%. 

Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, που είναι ήδη ανταγωνιστικές σε 30 χώρες, προβλέπεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να καταστηθούν φθηνότερες από ό,τι ο άνθρακας και το φυσικό αέριο, κατά 60%, τα επόμενα χρόνια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου