Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Αποκλειστικό: 120-119-118-... πράγματα που δεν ξέρουμε για την κατολίσθηση στο λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου.


Από το greeklignite.blogspot.gr
Με δελτίο τύπου στις 1/9 η ΔΕΗ ενημέρωσε για την ολοκλήρωση και κατάθεση του πορίσματος της δικής της επιτροπής. Φαίνεται πως, όσο κι αν κάποιοι βιάζονται να τοποθετηθούν χωρίς να έχουν στοιχεία και να εκτεθούν, υπάρχουν περίπου 120 πράγματα που δεν ξέρουμε για το πόρισμα και την κατολίσθηση κι αφού το δελτίο τύπου ήταν το 1ο πράγμα που μάθαμε, έμειναν άλλα 119. Απ' το ίδιο δελτίο τύπου μάθαμε τότε πως "Το πόρισμα, από 108 σελίδες, ήδη μελετάται από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ". Τρεις εβδομάδες μετά δεν επιβεβαιώνεται από κανέναν πως το πόρισμα έχει εμφανιστεί στις υπηρεσίες της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, συνεπώς αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε είναι πως η μελέτη γίνεται από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ στην Αθήνα και οι υπηρεσίες στην Πτολεμαΐδα μάλλον θεωρούνται αναρμόδιες. 

Αυτό το αθηνοκεντρικό κράτος δεν αντέχεται με τίποτα, η εμμονή πως "τα πάντα όλα" πρέπει να γίνονται στην Αθήνα και πουθενά αλλού σκοτώνει τη χώρα. Ίσως κάποιοι θεωρούν πως..
μπορούν να κρατούν το πόρισμα στα συρτάρια της Αθήνας και μακριά απ' τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά πρέπει να θυμούνται πως στην Ελλάδα ζούμε, τίποτα δεν μπορεί να μένει κρυφό για πάντα, γι' αυτό και τους αφιερώνουμε σήμερα κατ' αποκλειστικότητα την πιο πάνω εικόνα, χωρίς περαιτέρω σχόλια. Έμειναν λοιπόν 118 πράγματα για να μάθουμε.



Ενδεχομένως βέβαια το πόρισμα να παρέμεινε στα λιγνιτωρυχεία της Αθήνας επειδή κάποιοι ...
στα εκεί λιγνιτωρυχεία θεωρούν πως το σύμπαν περιστρέφεται γύρω τους, όπως βλέπουμε στο πιο πάνω σχήμα: ωστόσο αυτό δεν δείχνει τίποτα περισσότερο παρά πως, σύμφωνα με τις βασικές αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης, κάθε επιχείρηση βρίσκεται στο κέντρο ενός κύκλου επιρροής και τριγύρω βρίσκονται ομάδες συμφερόντων που επηρεάζονται απ' τη λειτουργία της επιχείρησης.

Σύμφωνα λοιπόν με το πιο πάνω σχήμα, η πρωτοφανής κατολίσθηση της 10ης Ιουνίου 2017 στο λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου ανέδειξε την επίδραση στον περίγυρο της ΔΕΗ:

η τοπική κοινωνία βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, καθώς το χωριό Ανάργυροι, που με νόμο του 2011 ήταν υπό μετεγκατάσταση, βίωσε σε μια στιγμή την αναξιοπιστία των πολιτικών, 

οι εργαζόμενοι είδαν το χώρο εργασίας τους να εξαφανίζεται, 

συνεργάτες κι εργολάβοι βρέθηκαν χωρίς αντικείμενο, 

ανταγωνιστές και οι γνωστές βρώμικες ΜΚΟ ασφαλώς καταχάρηκαν, 

οι πελάτες μάλλον αδιαφόρησαν, 

η Πολιτεία μάλλον ενοχλήθηκε που πρέπει ν' ασχοληθεί επιτέλους με το πρόβλημα της μετεγκατάστασης των Αναργύρων, 

οι μέτοχοι μετρούν ζημιές, 

η τρόικα-το κουαρτέτο-οι θεσμοί ψάχνονται να βρουν αν τους ενδιαφέρει ν' αποκτήσουν κοψοχρονιά τον ΑΗΣ Αμυνταίου ή όχι.

Η υπεύθυνη αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων, σαν π.χ. την επίδραση της κατολίσθησης στην τοπική κοινωνία, αποτελεί βασική συνιστώσα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης μιας Επιχείρησης που θέλει να δραστηριοποιείται στην ΕΕ. Περιμένουμε λοιπόν το χειρισμό της υπόθεσης με διαφάνεια και σεβασμό στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Το δελτίο τύπου κατέληγε πως "Η αναγκαία αναλυτική ενημέρωση και επεξηγήσεις για τα συμπεράσματα του πορίσματος θα παρασχεθούν στους αρμόδιους φορείς και παράγοντες, ιδιαίτερα της περιοχής, το προσεχές διάστημα." Με το market test για την πώληση του Νομού Φλώρινας επί θύραις, ακριβώς όπως προβλεπόταν στο σχέδιο της "μικρής ΔΕΗ", είναι άγνωστο πότε θα είναι αυτό "το προσεχές διάστημα", στο οποίο θα παρασχεθούν "η αναγκαία αναλυτική ενημέρωση και επεξηγήσεις στους αρμόδιους φορείς και παράγοντες, ιδιαίτερα της περιοχής".


Πιθανά αναμένεται πρώτα να ολοκληρωθούν και τα πορίσματα των καθηγητών που όρισε το ΥΠΕΝ, αν και μπορούμε να προβλέψουμε με πιθανοφάνεια τι θα λέει τουλάχιστον το ένα, με βάση εργασία που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο 2014 στο Natural Hazards κι έχει τίτλο "Mining geohazards—land subsidence caused by the dewatering of opencast coal mines: The case study of the Amyntaio coal mine, Florina, Greece".



Όπως βλέπουμε στην περίληψη, η εργασία ισχυρίζεται πως "η υπερεκμετάλλευση των υδροφόρων οριζόντων για την προστασία της ευστάθειας των πρανών του λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου έχει μετατρέψει το σκάμμα σ' ένα τεράστιο πηγάδι, που αποστραγγίζει τη γύρω περιοχή. Τα εκτεταμένα φαινόμενα καθιζήσεων λόγω της αποστράγγισης εκτείνονται 3-4 χιλιόμετρα γύρω απ' το λιγνιτωρυχείο και προκαλούν ζημιές σε δυο χωριά". Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν τελικά το πόρισμα που θα καταθέσει ο ένας καθηγητής θα βασίζεται στον ίδιο συλλογισμό και ποια θα είναι η τεκμηρίωση που θα δίνει για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του, που από πρώτη ανάγνωση δεν φαίνεται να ευσταθεί. Ορυχεία που κάνουν αποστράγγιση για να βελτιώσουν την ευστάθεια των πρανών υπάρχουν πολλά στον πλανήτη, αλλά μάλλον τα όσα περιγράφει ο καθηγητής στην περίληψη είτε κάνουν την περίπτωση αποστράγγισης του Αμυνταίου παγκοσμίως μοναδική είτε κάτι δεν έχει λογαριάσει σωστά.

Προς το παρόν λοιπόν δεν έχουμε να κάνουμε τίποτ' άλλο απ' το να περιμένουμε, πότε η ΔΕΗ θα κάνει "την αναγκαία αναλυτική ενημέρωση" και πότε θα κατατεθούν τα πορίσματα του ΥΠΕΝ. Δεν χρειάζεται βιασύνη, μπορούμε να μιμηθούμε την ιώβεια υπομονή που δείχνουν οι κάτοικοι των Αναργύρων: το "άμεσα", που τους υποσχέθηκε ο Σταθάκης στις 11 Ιουνίου, έχει ήδη γίνει τέλος Σεπτεμβρίου και βλέπουμε.

Ας κάνουμε υπομονή, αλλά να μην ξεχνούμε ποτέ πως εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε. Κι ας μας είπαν κάποτε πως "Ανήκομεν εις την Δύσιν", ας μας παραμύθιαζαν πως "θα είμαστε στον στενό πυρήνα της ΕΕ". Αρκεί να μην κάνουμε υπομονή μέχρι να γίνει κι άλλη κατολίσθηση, το παρατεταμένο καλοκαίρι δεν σημαίνει πως δεν θα έρθουν τα πρωτοβρόχια, που μάλλον έχουν ήδη καθυστερήσει πολύ ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου