Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

H Total εξαγοράζει την Maersk Oil & Gas – Deal 4.95 δις. δολαρίων

Από το worldenergynews.gr
Η Total SA συμφώνησε να εξαγοράσει την μονάδα πετρελαίου και φυσικού αερίου της A.P. Moller-Maersk A / S έναντι 4,95 δις. δολάρια. 

Σύμφωνα με το Bloomberg η Maersk θα λάβει 4,95 δις. δολάρια σε μετοχές Total και η γαλλική εταιρεία θα αναλάβει επίσης 2,5 δις. δολάρια από το χρέος της Maersk, ανέφεραν οι εταιρείες σε ανακοίνωσή τους σήμερα Δευτέρα 21/8/2017. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2018.

"Ο συνδυασμός με τη Maersk Oil θα ενισχύσει..
την ανταγωνιστικότητα και την αξία της Total σε πολλούς βασικούς τομείς, ιδίως μέσω ορισμένων περιουσιακών στοιχείων υψηλής ποιότητας", ανακοίνωσε η Total.

Ο γενικός διευθύνων σύμβουλος της Total, Patrick Pouyanne, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία ήταν έτοιμη να πραγματοποιήσει εξαγορές και να αυξήσει την παραγωγή, εκμεταλλευόμενη την πτώση του κόστους των γερανών και του εξοπλισμού κατά τη διάρκεια της τριετούς ύφεσης της βιομηχανίας. 

Εξαγορές

Νωρίτερα φέτος, συμφώνησε να εξαγοράσει μερίδια σε ένα έργο στην Ουγκάντα από την Tullow Oil Plc έναντι 900 εκατ. δολ. και προχώρησε και σε μια συμφωνία ύψους 2,2 δισ. δολ. για την εξαγορά πετρελαϊκών πεδίων και υποδομών  στη Βραζιλία.

Οι ενεργειακές συμφωνίες έχουν επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με το Bloomberg καθώς η βιομηχανία αφήνει πίσω της τα χειρότερα που προκλήθηκαν από μεγάλη πτώση των τιμών. 
Στις υπεράκτιες γεωτρήσεις, η εξαγορά του Songa Offshore ύψους 3,4 δισ. δολαρίων από την Transocean Ltd. ερμηνεύτηκε ως σήμα ότι η αγορά εξέρχεται από την κρίση. 

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες τείνουν να είναι πωλητές, με την BP Plc να πωλεί περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου ενός ποσοστού  αξίας 1,7 δις. δολ. σε κινεζική επιχείρηση πετροχημικών, ενώ η Royal Dutch Shell Plc αποχωρεί από την ιρλανδική επιχείρηση για 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Total θα μεταβιβάσει στην A.P. Moller-Maersk 97,5 εκατομμύρια μετοχές, με βάση τη μέση συνολική τιμή της μετοχής 20 εργάσιμες ημέρες πριν από τις 21 Αυγούστου. Αυτό θα αντιπροσωπεύει το 3,75% του διευρυμένου μετοχικού κεφαλαίου της Total.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου παραμένουν κολλημένες σε περίπου 50 δολάρια το βαρέλι - το ήμισυ του επιπέδου πριν από τρία χρόνια - και ορισμένοι traders βλέπουν προοπτικές για περαιτέρω αποδυνάμωση το 2018 αναφέρει το Bloomberg. 

Η Total και οι ευρωπαίοι ανταγωνιστές της μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες από τις ταμειακές ροές σε τρέχουσες τιμές, αλλά μια νέα πτώση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα μερίσματα και οι επενδυτές το γνωρίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου