Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Ρώσοι επιστήμονες ανακάλυψαν το μυστικό για να παράγουν έξι φορές περισσότερο πετρέλαιο!

Από το hellasforce.com
Ομάδα επιστημόνων από τη Σιβηρία, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας τεχνολογίας για τη θερμοχημική διάσπαση της βενζίνης, αναφέρει το RIA Novosti.

Επιστήμονες από το κρατικό πανεπιστήμιο του Tyumen, ένα ερευνητικό κέντρο στη Σιβηρία της Ρωσίας, ανακοίνωσαν μια τεχνολογική πρόοδο στην παραγωγή πετρελαίου, η οποία μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη πετρελαίου με την έναρξη υπόγειων χημικών αντιδράσεων.

«Η τεχνολογία θα επιτρέψει..
στην οικονομία μας να επιτύχει ανάπτυξη στην παραγωγική ικανότητα χωρίς εκτεταμένη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων», πιστεύει η Galina Lazareva, επιστήμονας που εργάστηκε σε ένα μαθηματικό μοντέλο για το έργο.

Για να παράγει τον απαραίτητο εξοπλισμό και να κάνει δοκιμές «στο πεδίο», το Πανεπιστήμιο Tyumen συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Βιοχημικής Φυσικής N. M. Emmanuel, το εργοστάσιο Sibneftemash και μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών με την επωνυμία The Oil Technology Center.

Η νέα μέθοδος είναι σε θέση να ανταγωνιστεί με τις ξένες που είναι παρούσες στη ρωσική αγορά.

Ειδικότερα, η ανάπτυξη μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση για την υδραυλική θραύση, η οποία προήλθε αρχικά από τη Ρωσία, αλλά στη συνέχεια εφαρμόστηκε ευρέως στις ΗΠΑ για την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου.

Ενώ η υδραυλική θραύση αφορά τη διάτρηση και την έγχυση υγρού στο έδαφος σε υψηλή πίεση για να σπάσει τα πετρώματα σχιστόλιθου για να απελευθερωθεί το ορυκτό καύσιμο, η θερμοχημική διάσπαση του αερίου είναι ένα εντελώς νέο «παιχνίδι».

Τα αντιδραστήρια μεταφέρονται στα παραγωγικά στρώματα (μια περιοχή όπου υπάρχει το πετρέλαιο), όπου στη συνέχεια αναμειγνύονται. Η χημική αντίδραση εκπέμπει θερμότητα και αέριο.

Ως αποτέλεσμα, εμφανίζεται μια μεγάλη ρωγμή στον υπόγειο βράχο, οι υδρογονάνθρακες και το νερό θερμαίνονται, καθιστώντας πολύ πιο εύκολη την εξόρυξη πετρελαίου. Αυτό αυξάνει την παραγωγικότητα του πετρελαιοπηγείου.

Επιπλέον, η τεχνολογία αυτή είναι φιλική προς το περιβάλλον. Το κύριο συστατικό που εφαρμόζεται είναι το νιτρικό αμμώνιο, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά ως λίπασμα. Όταν αποσυντίθεται, το νερό και το άζωτο είναι τα μόνα στοιχεία που απομένουν.

Αν η τεχνολογία υλοποιηθεί στη βιομηχανία πετρελαίου, ο όγκος παραγωγής πετρελαίου μπορεί να αυξηθεί έως και έξι φορές, δήλωσε το κρατικό πανεπιστήμιο Tyumen.

Η εφαρμογή της τεχνολογίας μπορεί να έχει διαφορετικά (αλλά πάντοτε θετικά) αποτελέσματα ανάλογα με τις ιδιότητες της δεξαμενής πετρελαίου και την ποιότητα του ίδιου του πετρελαίου, εξήγησε ο καθηγητής Konstantin Fedorov, επιστημονικός σύμβουλος του έργου και διευθυντής του Φυσικοχημικού Ινστιτούτου Πανεπιστήμιο του Tyumen.

Ο καθηγητής Fedorov αποκάλυψε μερικές εντυπωσιακές στατιστικές για να επιδείξει τα ευρήματά του:
κατά μέσο όρο, η παραγωγή πετρελαίου αυξάνεται από 1,7 σε 6 φορές, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου έχει μετρηθεί αύξηση 10-20 φορές.
Η διάρκεια της βελτίωσης διαρκεί περίπου 300-1000 ημέρες.

Η εφαρμογή της τεχνολογίας έχει μέχρι στιγμής δείξει σχεδόν 100% ποσοστό επιτυχίας.

Το Oil Technology Center διεξάγει πειραματικά-βιομηχανικά πειράματα στα κοιτάσματα πετρελαίου που ανήκουν στις Lukoil και Rosneft.

Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών σχεδιάζει να θέσει τη νέα τεχνολογία σε ευρύτερη χρήση – σύντομα θα εφαρμοστεί σε κοιτάσματα πετρελαίου άλλων μεγάλων ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών όπως οι Tatneft, Bashneft και Gazprom Neft.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου